Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Duizelig door Computerscherm: Wat je Moet Weten en Hoe je het Voorkomt

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

5 min leestijd

Heb je ooit een gevoel van duizeligheid ervaren na urenlang staren naar je computerscherm? Je bent niet de enige! Duizeligheid door computerscherm, ook wel cybersickness genoemd, is een veelvoorkomend probleem in onze digitale wereld. Maar maak je geen zorgen, er zijn oplossingen!

In dit artikel neem ik je je mee op een reis van het begrijpen van de oorzaken tot het ontdekken van praktische preventieve maatregelen, zodat je voortaan met een gerust hart achter je computer zit.

Belangrijkste punten samengevat:

  • Cybersickness is een vorm van duizeligheid veroorzaakt door langdurige blootstelling aan digitale schermen, vergelijkbaar met wagenziekte.
  • Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, hoofdpijn, wazig zien en vermoeide ogen.
  • Preventieve maatregelen zijn onder andere het aanpassen van scherminstellingen, regelmatig pauzes nemen en een ergonomische werkplek creëren.

Waarom word je duizelig door je computerscherm?

Cybersickness is een gevoel van ongemak en duizeligheid veroorzaakt door langdurige blootstelling aan digitale schermen. Het ontstaat door een conflict tussen de visuele prikkels die je ogen ontvangen en de signalen die je hersenen verwerken. Wanneer je lang naar je computerscherm kijkt, leidt dit tot een onbalans tussen wat je ziet en wat je lichaam voelt.

Het is vergelijkbaar met wagenziekte, maar dan omgekeerd: je lichaam blijft stil, terwijl er op het scherm van alles beweegt. Deze visuele prikkels zijn verwarrend voor je hersenen, waardoor je duizelig wordt. Ook kan een verkeerde keuze van je monitor, bijvoorbeeld doordat je niet weet hoe de grootte van de monitor wordt gemeten, bijdragen aan deze klachten.

Zowel cybersickness als virtual reality (VR) sickness hebben te maken met het ervaren van duizeligheid en ongemak door visuele prikkels. Bij VR-sickness wordt dit veroorzaakt door het gebruik van VR-headsets, die een meeslepende 3D-ervaring bieden. Net als bij cybersickness leiden de visuele prikkels in VR tot een conflict tussen wat je ziet en wat je lichaam voelt.

Hoewel de symptomen vergelijkbaar zijn, is VR-sickness vaak intenser en treed het sneller opdoor de meeslepende aard van virtual reality. Het aanpassen van je beeldschermhoek kan bij beide vormen van duizeligheid helpen om de juiste kijkhoek te vinden en het ongemak te verminderen.

Veelvoorkomende symptomen van duizeligheid door schermgebruik

Duizeligheid door schermgebruik uit zich op verschillende manieren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Wazig zien
  • Vermoeide ogen

Een ultrawide monitor biedt een comfortabelere kijkervaring en verminderd duizeligheid door een breder gezichtsveld en minder beweging op het scherm.

Persoon met hoofdpijn achter computer

Hoofdpijn, migraine en misselijkheid

Langdurig schermgebruik leidt tot hoofdpijn, migraine en misselijkheid. Dit komt doordat je ogen constant moeten focussen op het beeldscherm, wat spanning en druk op je ogen en hersenen veroorzaakt. Bovendien draagt het flikkerende licht van sommige schermen bij aan deze klachten.

Een gaming-monitor kan helpen bij het verminderen van deze symptomen, omdat deze monitoren vaak betere beeldkwaliteit en minder flikkering hebben. Lees ook ons artikel of een gaming-monitor beter voor je ogen is.

Wazig zien en vermoeide ogen

Langdurig naar een computerscherm staren kan leiden tot wazig zien en vermoeide ogen. Dit komt doordat je ogen voortdurend moeten focussen op het scherm en zich aanpassen aan de veranderende beelden en teksten.

Om deze symptomen te verminderen, kun je proberen om je scherm op een comfortabele afstand te plaatsen en de grootte van de tekst aan te passen, zodat je niet hoeft te turen.

Ook is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en je ogen even rust te gunnen. Het kiezen van de beste monitor voor je behoeften helpt ook bij het verminderen van wazig zien en vermoeide ogen.

1. Verminder de helderheid en flikkering van je scherm

Pas de helderheid van je scherm en zorg dat het niet te fel of te donker is. Ook kun je een anti-flikkeringsfilter instellen om het flikkeren van je scherm te verminderen. Overweeg het toevoegen van een tweede beeldscherm voor je laptop om je werkruimte te vergroten en de belasting op je ogen te verminderen.️️

2. Neem regelmatig pauzes en beperk je schermtijd

Pauzes nemen en je schermtijd beperken zijn belangrijk om duizeligheid te voorkomen. Je ogen hebben rust nodig, en door constant naar een scherm te kijken, kunnen ze overbelast raken.

Het is aanbevolen om elke 20 minuten een korte pauze van 20 seconden te nemen, waarbij je naar iets anders kijkt dan je scherm. Dit helpt om je ogen te ontspannen en de kans op duizeligheid en andere klachten te verminderen. 😊

De 20-20-20 regel voor gezonder schermgebruik

Ken je de 20-20-20 regel al? Deze simpele, maar effectieve regel helpt je bij het voorkomen van duizeligheid door schermgebruik. Het idee is simpel: na elke 20 minuten schermgebruik, kijk je 20 seconden naar iets op 20 meter afstand.

Persoon met hoofdpijn achter computer

3. Creëer een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is essentieel om nekklachten en duizeligheid door schermgebruik te voorkomen. Maar wat is een ergonomische werkplek precies? Een ergonomische werkplek is een werkomgeving die is aangepast aan je lichaam en behoeften, zodat je comfortabel en efficiënt werkt zonder lichamelijke klachten te ontwikkelen.

De ideale hoogte en afstand van je beeldscherm

Wist je dat de ideale hoogte en afstand van je beeldscherm een grote rol spelen bij het voorkomen van duizeligheid en nekklachten?️ Om te beginnen moet de bovenrand van je scherm op ooghoogte zijn, zodat je niet naar boven of beneden hoeft te kijken. Dit voorkomt onnodige belasting van je nek.

Daarnaast is het belangrijk om je scherm op een afstand van ongeveer 50-70 centimeter van je gezicht te plaatsen. Dit helpt om je ogen te ontspannen. Sinds ik de afstand tot mijn monitor heb aangepast, word ik zelf nooit meer duizelig. 1Gezondleven.be (n.d.). 'Met een goede zithouding zit je altijd goed'

4. Raadpleeg een professional bij aanhoudende klachten

Als je ondanks al deze tips nog steeds last hebt van duizeligheid door je computerscherm, is het raadzaam om een arts of optometrist te raadplegen. Zij helpen je om de oorzaak van je klachten te achterhalen en passende behandelingen of oplossingen aan te bieden.

Conclusie

Duizeligheid door je computerscherm is behoorlijk vervelend, maar met de juiste aanpak en aandacht voor je werkplek, ogen en pauzes is het een probleem dat je effectief kunt aanpakken. Investeer in een ergonomische werkplek en raadpleeg een professional als je klachten aanhouden.

Met deze tips en trucs ben je op weg naar een comfortabele en duizelingwekkende schermervaring, zodat je volop kunt genieten van je digitale avonturen!️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross