Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Computerscherm Uitzetten – ook Als het Niet Lukt

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min leestijd

Heeft je computerscherm het nodige meegemaakt door altijd aan te staan, en weet hij nu niet meer hoe hij moet stoppen? Geen paniek, er is een oplossing! 😊 Het uitzetten van je computerscherm zonder dat je computer zelf uitschakelt, kent dan ook enkele voordelen.

Het verlengt de levensduur van je computer en bespaart ook nog eens energie! Het proces is zo eenvoudig als maar kan zijn! Deze gids laat je zien hoe je jouw 'computerscherm uitzet', zelfs als je geen computernerd bent.

Belangrijke punten

 • Het uitzetten van je computerscherm bespaart energie en verlengt de levensduur van je scherm.
 • Er zijn verschillende manieren om je computerscherm uit te zetten, waaronder via het startmenu, snelkoppelingen en PowerShell.
 • Het beheren van je computerscherm gaat verder dan alleen het uitzetten ervan – het omvat ook het instellen van de helderheid, contrast en andere instellingen, evenals het regelmatig schoonmaken van je scherm.

1. Begin met de basis: je computerscherm uitzetten is toch simpel?

In theorie, ja. We doelen hierbij wel specifiek op het beeldscherm van je computer uitschakelen zonder de hele computer uit te zetten. Het is een handige manier om energie te besparen en de levensduur van je scherm te verlengen. Wel belangrijk om te weten is dat er een verschil is tussen het uitzetten van je computerscherm en het uitzetten van je computer.

Als je je computer uitzet, stoppen alle processen, terwijl bij het uitzetten van je scherm alleen het beeld verdwijnt en je computer blijft werken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een computerscherm cast naar een ander apparaat, of terwijl je een groot bestand – zoals een game – aan het downloaden bent gedurende enkele uren.

Hoe het uitzetten van je computerscherm je helpt

Het uitzetten van je computerscherm kan op verschillende manieren voordelig zijn. Ten eerste kan het zomaar de levensduur van je computer verlengen. Je scherm is een van de meest energie-intensieve onderdelen van je computer, dus door het uit te schakelen wanneer je het niet nodig hebt, kun je de levensduur van je batterij verlengen.

Bovendien kan het uitzetten van je scherm je helpen om je te concentreren op je werk en afleidingen te verminderen. Als je een FreeSync-monitor hebt, kun je deze ook uitzetten om energie te besparen.

2. Stappen om je computerscherm uit te zetten

Het uitzetten van je computerscherm is een eenvoudig proces dat je in een paar stappen kunt voltooien, ook als het niet zo simpel is als enkel een knop indrukken op je scherm. Zelf heb ik schermen die ik niet met een enkele knop kan uitzetten, dus laat me wat manieren met je delen om dit alsnog klaar te krijgen.

De exacte stappen kunnen variëren afhankelijk van je besturingssysteem. Laten we beginnen met ...

Dit is de eerste optie die je kunt uitproberen in Windows:

 1. Ga naar het startmenu
 2. Selecteer de optie Energiebeheer > Scherm uitzetten

Deze eenvoudige instructies zijn geschikt voor zowel technisch onderlegde als niet-technische lezers. Of je nu een 4K-monitor hebt of een Full HD-model, de stappen zijn hetzelfde. Let wel: deze optie is niet beschikbaar in macOS. Heb je dus een iMac of iets dergelijks, lees dan vooral even door!

Monitor staat uit op een bureau met allerlei kabels die erlangs lopen

Het gebruik van snelkoppelingen om je scherm uit te zetten

Snelkoppelingen kunnen je helpen om je computerscherm snel uit te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een snelkoppeling maken op je bureaublad of in je taakbalk die je scherm uitzet wanneer je erop klikt.

Voorbeelden van nuttige snelkoppelingen zijn Ctrl + Alt + Del op Windows of Ctrl + Shift + Aan-uitknop op macOS. Als je ooit je computerscherm als tv wilt gebruiken, kun je ook een snelkoppeling maken om snel tussen modi te schakelen.

Via PowerShell (Windows) en Terminal (macOS)

Met PowerShell in Windows kun je je computerscherm uitzetten door een eenvoudig script te gebruiken. Dit kan handig zijn als je snel je scherm wilt uitzetten zonder door allerlei menu's te hoeven navigeren. Hier is een voorbeeld van zo'n script:

powershell
Add-Type -TypeDefinition '
using System;
using System.Runtime.InteropServices;

public class Monitor {
[DllImport("user32.dll")]
public static extern IntPtr SendMessage(IntPtr hWnd, uint Msg, IntPtr wParam, IntPtr lParam);
}
';
$HWND_BROADCAST = [IntPtr]0xffff;
$WM_SYSCOMMAND = 0x0112;
$SC_MONITORPOWER = 0xf170;
$MonitorOff = 2;
$null = [Monitor]::SendMessage($HWND_BROADCAST, $WM_SYSCOMMAND, $SC_MONITORPOWER, $MonitorOff);

Kopieer en plak dit script in PowerShell, druk op Enter en voilà, je scherm gaat uit!️ 💤 Op macOS open je de Terminal, en plak je het volgende, veel kortere scriptje:

pmset displaysleepnow

Hot corner

Dit concept hoort eigenlijk bij macOS, maar je kunt dit ook inschakelen bij Windows. Laten we eerst kijken hoe je deze hot mouse corners – interactieve schermhoeken – kunt gebruiken in macOS om je scherm uit te schakelen:

 1. Kies Systeeminstellingen… (of Systeemvoorkeuren…) uit het Apple-menu.
 2. Ga naar de categorie Bureaublad en Dock.
  macOS 12 Monterey en eerder: Open de categorie Bureaublad & schermbeveiliging en ga naar het tabblad Schermbeveiliging.
 3. Klik op Interactieve hoeken….
 4. Kies nu een hoek om het scherm uit te zetten en selecteer Scherm in Slaapstand Zetten voor die hoek.
  Over muizen en toetsen: Je kunt het zo instellen dat je een of meer toetsen moet indrukken terwijl de muiscursor zich in de hoek bevindt om het beeldscherm uit te schakelen. Houd de gewenste toets of toetsen ingedrukt (Command, Control, Option, Shift en/of een combinatie hiervan), terwijl je Scherm in Slaapstand Zetten selecteert in het menu van de hoekactie.
  Meerdere hoeken dezelfde actie toekennen: Je kunt ook meer dan één hoek het Mac-scherm laten uitschakelen.
 5. Klik op OK.

Op Windows kun je iets soortgelijks doen, maar dan moet je een programma als WinXCorners installeren.

3. Je computerscherm personaliseren: meer dan alleen uitzetten

De instellingen van het computerscherm aanpassen is de moeite waard. Het gaat niet alleen om het uitzetten van je scherm, maar ook om het afstemmen van de helderheid, contrast en andere instellingen. Deze kleine aanpassingen kunnen je kijkervaring aanzienlijk verbeteren, mits je ze uitvoert op een manier die op je voorkeuren passen!

De voordelen van het aanpassen van deze instellingen zijn legio – van het verminderen van de belasting van je ogen tot het verbeteren van de beeldkwaliteit, alles is mogelijk! Als je bijvoorbeeld een tweede beeldscherm voor je laptop hebt, kunnen deze aanpassingen je helpen om een naadloze overgang tussen de twee schermen te bereiken.

Hoe je de slaapstand instelt voor je computerscherm

Het instellen van de slaapstand voor je computerscherm is net zo belangrijk. Hiermee bespaar je energie en verleng je de levensduur van je scherm.

Ga naar de energie-instellingen van je computer en selecteer de gewenste tijd voor de slaapstand. Je vindt deze instellingen het makkelijkst door 'besparing', 'energie' of 'verbruik' in de zoekbalk in te tikken.

Het beheren van meerdere schermen: hoe doe je dat?

Het beheren van meerdere schermen lijkt misschien een beetje intimiderend, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Schakelen tussen de schermen via de beeldscherminstellingen van je pc is een eitje. 🥚

Drie computerschermen naast elkaar in een kantoor

Het gebruik van meerdere schermen levert een boost op voor je productiviteit. Je kunt bijvoorbeeld een document op het ene scherm lezen, terwijl je aantekeningen maakt op het andere. Wellicht wil je het liefste de beste ultrawide monitor van dit moment op je bureau hebben staan, maar heb je daar het budget niet voor. In dat geval is een multi-monitor-set-up ook het overwegen waard.

Wat je reden ook is, het beheren van meerdere schermen is zeker een vaardigheid die de moeite waard is om te leren.

Je laptopscherm uitschakelen bij gebruik van een externe monitor

Als je een externe monitor gebruikt, wil je misschien het laptopscherm uitschakelen. Dit staat je toe je makkelijker te concentreren op het grotere scherm en vermindert de belasting van je ogen. Ga naar de beeldscherminstellingen van je computer en kies voor de optie om alleen het externe scherm te gebruiken.

De voordelen van deze set-up zijn onmiskenbaar. Je kunt genieten van een groter scherm zonder afgeleid te worden door het kleinere laptopscherm, en bovendien verlengt het uitschakelen van het laptopscherm de levensduur van de batterij.

Je laptopscherm uitzetten zonder externe monitor – Wil je een download in de achtergrond door laten lopen op je laptop? Dat kan ook. In dat geval kun je kijken of je laptop een toegewijde knop heeft om het scherm uit te zetten. Vaak zit deze verscholen achter de F12-knop.

4. Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het uitzetten van je computerscherm

Het uitzetten van je computerscherm levert soms problemen op. Misschien gaat het scherm niet uit, of misschien gaat het na een tijdje weer aan. Daar hebben we geen trek in, dus laten we de vaakst voorkomende problemen bespreken.

Wat te doen als je computerscherm niet uitgaat

Als je computerscherm niet uitgaat, kan dat verschillende oorzaken hebben. Misschien is er een softwareprobleem, of misschien is er een probleem met de energie-instellingen. Wat de oorzaak ook is, de oplossing is meestal eenvoudig.

Probeer eerst je computer opnieuw op te starten. Als dat niet werkt, controleer dan de energie-instellingen en zorg dat de slaapstand correct is ingesteld. Je kunt ook proberen de drivers van je videokaart bij te werken. Deze stappen zouden het probleem moeten oplossen, maar als dat niet het geval is, is het mogelijk tijd om professionele hulp in te schakelen.

5. Extra tips voor het beheer van je computerscherm

Het beheren van je computerscherm is meer dan alleen het uitzetten ervan. Door goed voor je scherm te zorgen en het juist in te stellen, verleng je de levensduur ervan en krijg je er een betere gebruikservaring voor terug. Hier zijn enkele tips:

 • Zet je scherm uit als je het niet gebruikt. Dit bespaart energie en vermindert de belasting op je scherm.
 • Maak gebruik van de energiebesparingsinstellingen van je computer. Hiermee kun je instellen dat je scherm na een bepaalde periode van inactiviteit automatisch uitschakelt.
 • Maak je scherm regelmatig schoon. Stof en vuil kunnen de helderheid van je scherm verminderen en leiden tot vroegtijdige slijtage.1Jacob O'Gara, Digitaltrends (2021). 'How to clean your computer monitor'

Uitlegvideos en computerhulp voor het uitzetten van je scherm

Als je meer hulp nodig hebt bij het uitzetten van je computerscherm, zijn er tal van uitlegvideos en computerhulpbronnen beschikbaar. Deze leiden je stap voor stap door het proces en helpen je eventuele problemen op te lossen.

Zoek op "computerscherm uitzetten" of "how to turn off monitor" op YouTube of een andere videowebsite, en je vindt tal van handige tutorials, zoals deze: ⤵️

Conclusie

Bij het beheer van je computer gaat het niet alleen om het werk dat je erop doet, maar ook om de zorg voor je hardware, inclusief je computerscherm.

Het uitschakelen van je computerscherm is een eenvoudige manier om je hardware te behouden en je computerervaring te verbeteren. Onthoud: een computerscherm dat uitstaat wanneer deze niet in gebruik is, is een computerscherm dat langer meegaat. Ga dus aan de slag en doe je scherm (en jezelf) een plezier!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Luca is onze head of content en afgestudeerd psycholoog, en spendeert zijn vrije tijd aan zijn favoriete games en programmeercursussen. Zijn werk en studie hebben hem tot nu toe al het nodige over grammatica, syntax en het onderzoeken van allerlei onderwerpen geleerd – en deze skills ontwikkelt hij al doende verder bij Technerds!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross