Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Heeft een Dubbele Monitor Invloed op de Fps? De Complete Uitleg

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min leestijd

Kennen jullie dat gevoel? Je zit helemaal in je game, je reflexen zijn scherp, en opeens... bam! Je fps daalt en alles wordt schokkerig. En dan vraag je je af: "Komt dit door mijn dubbele monitor?" Nou, lieve gamers, dat is precies de vraag die ik vandaag ga behandelen: heeft een dubbele monitor invloed op fps?

In dit artikel belicht ik de verschillende factoren die invloed hebben op je game-ervaring met een dual-monitor-set-up en hoe je je systeem optimaliseert zodat je de hoogst mogelijke fps uit je systeem haalt. Dus maak je klaar, het is tijd om de wereld van dual-monitor gaming te verkennen!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Een dubbele monitor heeft in bepaalde gevallen invloed op je fps, afhankelijk van je hardware en wat je op je tweede scherm uitvoert 1TechMindy (n.d.). 'Does Having Multiple Monitors Affect FPS?'
  • Optimaliseer je systeem en game-instellingen voor de best mogelijke game-ervaring.
  • Volg praktische tips zoals het kiezen van de juiste hardware, het updaten van grafische drivers en het aanpassen van game-instellingen voor betere fps-prestaties.

Wat is fps en waarom is het belangrijk voor gamers?

Fps, oftewel frames per seconde, is het aantal beelden dat je scherm per seconde weergeeft. Hoe hoger de fps, hoe vloeiender en realistischer een game eruitziet.️ Voor gamers is een hoge fps cruciaal, omdat het zorgt voor een betere spelervaring en snellere reactietijden.

Bij een hoge fps worden beelden soepel en zonder haperingen weergegeven. Dit zorgt voor een meeslepende en plezierige game-ervaring. Lage fps daarentegen leidt tot schokkerige beelden, waardoor snel reageren op de game lastiger wordt. Geen wonder dat de meeste gamers de voorkeur geven aan een zo hoog mogelijke fps!

Iemand die op twee schermen tegelijk zijn game afspeelt.

Dual monitor setup: wat houdt het in?

Een dual-monitor-set-up betekent simpelweg dat je twee beeldschermen gebruikt in plaats van één. Dit is erg handig voor bijvoorbeeld multitasking en het verhogen van je productiviteit. Een goed voorbeeld ben ik op dit moment zelf. Terwijl ik dit schrijf, heb ik op een tweede scherm mijn notities staan. Zo heb ik goed overzicht op wat ik nog moet behandelen.

Het aansluiten van twee monitoren op je pc is vrij eenvoudig. Je hebt alleen de juiste kabels en aansluitingen nodig, zoals HDMI, DisplayPort of DVI.️ Tegenwoordig is usb type C ook een veelgebruikte aansluiting die zelfs technologieën als G-Sync en FreeSync ondersteunt.

Voor- en nadelen van een dubbele monitor

Er zijn verschillende voordelen aan een dual monitor setup, zoals betere multitasking, grotere schermruimte en een verbeterde workflow.

Echter, er zijn ook nadelen. Het neemt bijvoorbeeld meer ruimte in beslag op je bureau en verbruikt meer energie. Het is dus belangrijk dat je bedenkt of de voordelen opwegen tegen de nadelen voordat je een dubbele monitor aanschaft.

Factoren die invloed hebben op de fps in een dual-monitor-set-up

Er zijn enkele factoren die de fps-prestaties in een dubbele monitoropstelling beïnvloeden. Laten we eens kijken naar wat deze factoren zijn.

1. Videokaart en grafische prestaties

De videokaart speelt een cruciale rol bij het bepalen van de fps in een dual-monitor-set-up. Deze kaart is verantwoordelijk voor het verwerken van alle grafische gegevens en het leveren van vloeiende beelden op je schermen.️ Een krachtigere videokaart zorgt over het algemeen voor betere fps-prestaties, zeker bij een dubbele monitoropstelling.

Er zijn twee soorten videokaarten: geïntegreerd en dedicated. Geïntegreerde videokaarten zijn in de processor ingebouwd en delen het systeemgeheugen. Hoewel ze energiezuinig zijn, behalen ze niet de prestaties van dedicated videokaarten.

Dedicated videokaarten hebben hun eigen geheugen en zijn specifiek ontworpen voor grafische taken. Dit brengt hogere grafische prestaties en betere game-ervaringen met zich mee.

2. Processor en rekenkracht

De processor, of CPU, is het brein van je pc en heeft ook invloed op de fps in een dual-monitor-set-up. Hoewel de videokaart voornamelijk verantwoordelijk is voor grafische prestaties, speelt de processor een ondersteunende rol door het verwerken van gegevens en het sturen van instructies naar de videokaart.

Een krachtige processor is essentieel voor optimale prestaties, vooral als je op meerdere monitoren speelt of zware applicaties draait. Een snellere CPU verwerkt gegevens efficiënter, waardoor je geniet van een hogere fps en een soepelere game-ervaring.

3. Beeldschermresolutie en verversingssnelheid

Beeldschermresolutie en verversingssnelheid zijn twee belangrijke factoren die de fps beïnvloeden. De resolutie verwijst naar het aantal pixels op het scherm, terwijl de verversingssnelheid aangeeft hoe vaak het beeld per seconde wordt ververst.

Er zijn verschillende soorten monitoren met uiteenlopende resoluties en verversingssnelheden, zoals 60 Hz, 144 Hz en 240 Hz. Bij een hogere verversingssnelheid komen de bewegingen op het scherm vloeiender over.

Een VRR (variable refresh rate) zorgt dat de verversingssnelheid van de monitor zich aanpast aan de fps-output van de videokaart. Ideaal voor het voorkomen van haperingen en/of screen tearing.

4. Game-instellingen en optimalisatie

De instellingen van de game zelf zijn ook op de fps van invloed. Pas grafische instellingen aan, zoals de resolutie, texturen en schaduwen. Hierdoor sluit de game beter aan op de kracht van je pc of laptop en loopt het allemaal een stuk soepeler.

Een voorbeeld is het verlagen van de resolutie of het uitschakelen van bepaalde grafische effecten. Dit vermindert de belasting op je systeem en verhoogt tegelijkertijd de fps. Experimenteer met verschillende instellingen en vind de optimale balans tussen beeldkwaliteit en prestaties.

Prestatievergelijking: enkele monitor versus dubbele monitor

Nu is de vraag of een dubbele monitoropstelling meer invloed heeft op de fps in vergelijking met een enkele monitor. Hoewel een dual-monitor-set-up handig is voor multitasking, zorgt het ook voor extra belasting op je systeem.

Fps-resultaten bij verschillende configuraties

Het is heel simpel. Wanneer de computer meer beeld moet weergeven, vraagt dit ongetwijfeld meer van de apparatuur. Hoeveel dat is, hangt simpelweg af van een paar dingen die met dat tweede scherm te maken hebben.

Uit tests blijkt dat de invloed van een dubbele monitor op de fps afhangt van de taken die op de tweede monitor worden uitgevoerd. Als je bijvoorbeeld alleen een artikel leest op de tweede monitor, zal de fps niet significant worden beïnvloed.

Iemand die zijn tweede scherm gebruikt voor de instellingen van zijn videobewerkingsprogramma, terwijl hij de preview op het hoofdscherm bekijkt.

Aan de andere kant, als je YouTubevideo's bekijkt of Twitch-streams afspeelt op de tweede monitor, heeft dat aanzienlijk meer invloed op de fps. Dit komt doordat deze activiteiten meer grafische rekenkracht vereisen. Dit leidt over het algemeen tot een lagere fps. In sommige gevallen kan een gaming monitor de fps verhogen

Daarnaast is de impact van een dubbele monitor op de fps nog afhankelijk van de specifieke systeemconfiguratie. Het is belangrijk dat je je systeem en game-instellingen optimaliseert en zo de best mogelijke game-ervaring voor jezelf garandeert.

Tips voor het optimaliseren van je dual-monitor-set-up voor een betere fps

Voor het verbeteren van je fps-prestaties in een dual-monitor-set-up, zijn hier enkele praktische tips:

1. Kies de juiste hardware en monitoren

Zorg dat je een krachtige videokaart en processor hebt die geschikt zijn voor gaming. Kies ook de beste monitoren voor je behoeften, zoals de beste gaming monitor of beste ultrawide monitor. Deze componenten zijn onmisbaar voor soepele en hoogwaardige gameprestaties.

2. Optimaliseer je pc-instellingen en grafische drivers

Houd je grafische drivers up-to-date en pas je pc-instellingen aan voor betere prestaties. Zorg er ook voor dat je problemen oplost voor een naadloze game-ervaring. Bijvoorbeeld de G-Sync die niet werkt op een monitor die het wel ondersteunt.

3. Pas game-instellingen aan voor betere prestaties

Optimaliseer je game-instellingen voor een betere fps. Verlaag bijvoorbeeld de grafische kwaliteit of resolutie als je merkt dat je systeem moeite heeft met de game. Experimenteer met verschillende instellingen tot je de perfecte balans tussen beeldkwaliteit en prestaties hebt gevonden.

4. Overweeg een upgrade als je systeem achterloopt

Als je huidige set-up niet voldoet aan de prestatie-eisen, overweeg dan het upgraden van je hardware. Investeren in een betere videokaart, processor of zelfs een geheel nieuwe pc maakt vaak een enorm verschil in je game-ervaring en fps-prestaties.

Conclusie: heeft een dubbele monitor invloed op je fps?

Jazeker, maar niet altijd. Het hangt uiteraard af van je hardware en wat je op je tweede scherm uitvoert. Als je systeem krachtig genoeg is en je geen zware toepassingen op je tweede scherm draait, zou de impact op je fps minimaal moeten zijn. Volg de tips in dit artikel en optimaliseer je dual monitor setup.

Vergeet echter niet om je systeem up-to-date te houden en je game-instellingen aan te passen voor de beste prestaties. En als het tijd is voor een upgrade, aarzel dan niet om te investeren in betere hardware, zodat je altijd de beste game-ervaring hebt!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross