Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Wat is VRR? Ontdek de Game Changing Technologie

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

10 min leestijd

Stel je voor dat je na een lange dag werk eindelijk neerploft op je comfortabele gamestoel. Je hebt de perfecte avond voor de boeg: snacks binnen handbereik, sfeerverlichting aan en een spannende nieuwe game klaar om te ontdekken. 🎮

Je start je game-pc op en springt recht in de actie. Maar dan, net als je helemaal opgaat in de intense gameplay, zie je iets storends. De beelden op je scherm zijn niet synchroon, er is een soort visueel haperen. Dit is een goed moment om je af te vragen: "Wat is VRR?"

VRR, of variable refresh rate, is ontworpen om dit soort problemen op te lossen. Sinds ik zelf een scherm heb met deze technologie, heb ik geen schermscheur meer gezien! In dit artikel leg ik uit wat het is, zodat jij ook kan genieten van prachtige graphics. Laten we beginnen!

Belangrijkste punten samengevat:

  • VRR (Variable Refresh Rate) zorgt voor een vloeiendere weergave op je scherm, wat vooral belangrijk is voor gamers.
  • De technologie is beschikbaar op verschillende soorten apparaten, zoals tv's, gaming consoles en monitoren.
  • Om optimaal gebruik te maken van VRR, zorg ervoor dat je monitor en videokaart bij elkaar passen en de instellingen op je apparaat goed zijn ingesteld.

De technologie achter VRR

VRR is een technologie in beeldschermen. Het zorgt voor een vloeiendere weergave. Je monitor weet dan precies hoe snel je computer of spelconsole beelden (of frames) kan maken. Dit wordt gemeten in fps, frames per seconde. In plaats van de frames op een vaste frequentie te vernieuwen, past hij de snelheid aan op de computer.

De valkuil: als je computer fps produceert op een ander tempo dan je scherm kan weergeven (de verversingssnelheid of frame rate van je scherm), dan laat je scherm de extra frames niet zien en krijg je visuele problemen.

Om het te visualiseren: stel dat je een stop-motion animatie bekijkt. Je ziet dan een reeks afbeeldingen. Elke afbeelding maakt een stapje in de animatie. Als afbeeldingen ontbreken of te laat verschijnen, gaat de film stotteren en ziet er onnatuurlijk uit. Je mist misschien wel belangrijke details. Dit gebeurt als je pc frames uitstuurt op een ander moment dan dat de monitor ze laat zien.

Daar komt VRR om de hoek kijken. Een VRR-monitor communiceert met je computer. De monitor vraagt: "Hoeveel frames kun je me geven?" Als je computer antwoordt: "Ik kan er dertig leveren", dan toont de monitor keurig dertig frames per seconde. Maar als je computer antwoordt: "Ik kan er maar twintig leveren", dan gaat de monitor over op twintig frames per seconde.

Het mooie is dat de monitor zich aanpast aan het aantal frames dat je computer of console op dat moment kan leveren. Hierdoor blijft je film of game altijd vloeiend weergegeven, zelfs als de snelheid waarmee je computer frames maakt, varieert.

Het gaat dus om synchronisatie. Zelfs als je de beste monitor hebt, die snel nieuwe frames kan laten zien, maar dit niet synchroon gebeurt met de frames die je computer levert, krijg je gekke beelden. VRR zorgt voor harmonie tussen je computer en je monitor, hoe erg de framesnelheid van je game ook schommelt.

VRR en gaming

VRR verbetert niet alleen de visuele ervaring, maar kan ook een enorme impact hebben op de gameplay zelf. Je reageert dan sneller en nauwkeuriger op wat er op het scherm gebeurt. Vooral belangrijk in competitieve games, waar elke milliseconde telt.

Het elimineert bijvoorbeeld screen tearing. Dit is een visueel fenomeen wat gebeurt als je monitor ververst voordat het een nieuw beeldje van je videokaart heeft ontvangen. De nieuwe frame komt dan binnen terwijl je monitor aan het verversen is.

Omdat de meeste monitors van boven naar beneden verversen, laat het bovenste deel van je scherm een ander beeld zien dan het onderste. Het ziet er dan uit alsof je scherm in tweeën is gescheurd. VRR voorkomt deze screen tearing door te regelen dat je scherm en computer altijd precies tegelijk verversen.

Plaatje van een gaming setup met een dubbele monitor, geluidsboxen, een toetsenbord en een muis. Roodverlichte bakstenen muur op de achtergrond.

Een ander voordeel van VRR is dat het zorgt voor vloeiende bewegingen op je scherm. Laten we eerlijk zijn, in het heetst van de strijd, als er heel veel frames snel achterelkaar komen, wil je geen haperingen. Stel dat je één frame mist, wat net het moment is waarop een vijand om de hoek komt!

Met VRR maakt het niet uit hoe snel of intens de actie op je scherm is, alles beweegt vloeiend en naadloos. Dit is een grote winst voor competitieve gamers, want hiermee kun je snel en nauwkeurig reageren.

Ook helpt VRR bij het voorkomen van input lag. Heb je wel eens het gevoel gehad dat er een vertraging zit tussen het moment dat je op een knop drukt en wanneer de actie op het scherm gebeurt? Dat was input lag. Het is alsof je in slow motion speelt, terwijl iedereen om je heen op normale snelheid beweegt.

Omdat VRR zorgt dat elk frame zo snel mogelijk op je scherm wordt getoond nadat het is gegenereerd, vermindert die vertraging. In competitieve games kan zelfs een fractie van een seconde het verschil betekenen tussen de zege claimen of de nederlaag slikken.

Of je nu een snelle bocht maakt in Forza Horizon 5, je iemand probeert te raken in Splatoon, of je een nieuw record in Trackmania wilt zetten, VRR kan het verschil maken tussen winnen en verliezen. Zo is het een letterlijke game changer.

Heb ik VRR nodig?

Zoals je hebt gezien, is VRR vooral heel nuttig voor gaming. Als je geen gamer bent, maar veel visueel intensieve taken uitvoert, zoals videobewerking of 3D-modellering, helpt VRR ook.

Voor casual gebruikers die hun computer voornamelijk gebruiken voor webbrowsen, kantoortaken, of het bekijken van video's, is VRR minder belangrijk. Het zal je ervaring dan niet merkbaar verbeteren.

Om het maximale uit VRR te halen, moeten zowel je monitor als je videokaart het ondersteunen. Ben je van plan een VRR-monitor te kopen, zorg dat je hardware ook VRR ondersteunt.

Het is een opkomende technologie die waarschijnlijk steeds meer standaard zal worden, vooral omdat gaming en andere visueel veeleisende taken populairder worden. De kosten van VRR-monitoren dalen ook, waardoor ze toegankelijker worden voor een breder publiek.

Of je VRR nodig hebt, hangt dus af van je behoeften en gebruik. Het is zeker een technologie om in de gaten te houden, vooral als je houdt van de mooiste grafische prestaties op je scherm.

Hoe werkt VRR op verschillende apparaten?

Elke type scherm heeft zijn eigen kenmerken die invloed hebben op de manier waarop VRR werkt. lcd-schermen zijn vaak voorzien van een vaste verversingssnelheid. Wanneer een lcd-scherm VRR ondersteunt, heeft de fabrikant aanpassingen gemaakt aan de elektronica van het scherm om te kunnen variëren met de verversingssnelheid.

Bij oled-schermen kan elke pixel afzonderlijk in- of uitgeschakeld worden. Dit betekent dat het verversen van het scherm per pixel wordt aangepast, wat resulteert in een nauwkeurigere en efficiëntere verversing van het beeld. Hierdoor leidt VRR op een oled-scherm tot een nog soepeler en responsiever beeld.

Qled-schermen, die gebruikmaken van quantum dots om levendigere kleuren en helderdere beelden te produceren, werken in veel opzichten op dezelfde manier als traditionele lcd-schermen. Maar hun geavanceerde technologie zorgt voor een betere implementatie van VRR, omdat ze beter zijn in het omgaan met hogere verversingssnelheden en een bredere kleurengamma.

Bij het kiezen van de juiste VRR-geschikte tv, let dan ook op zaken als de maximale verversingssnelheid en of de tv de juiste aansluitingen heeft. Wil je weten of een gebogen monitor goed is voor gaming? Lees dan ons artikel hierover! Of bekijk de beste ultrawide monitor voor jou.

Bij spelconsoles zoals de Xbox Series X/S en de PlayStation 5 is VRR geïntegreerd om een soepele gameplay te bieden. Het verbetert de ervaring door de framesnelheid van de console te matchen met de verversingssnelheid van de tv of monitor. Zorg dat je een HDMI 2.1-kabel gebruikt en dat de VRR-instellingen op zowel je console als je TV correct zijn ingesteld.

Bij pc's hangt de ondersteuning van VRR af van de videokaart die je gebruikt. De open standaard voor VRR-implementatie heet Adaptive Sync. Die vormt de basis van de technologieën die GPU-makers Nvidia en AMD hebben geïmplementeerd.

In 2013 introduceerde Nvidia G-Sync. Dit is een VRR-oplosssing op hardware gebaseerd. 1Christian H. Poth, Behavior Research Methods (2018). 'Ultrahigh temporal resolution of visial presentation using gaming monitors and G-Sync' Hiervoor heeft een display een speciale G-Sync-module nodig, die communiceert met een videokaart van Nvidia.

Zo was G-Sync beperkt tot dure, high-end monitoren. Om VRR toegankelijker te maken, introduceerde Nvidia in 2019 G-Sync Compatible. Dit is een programma waarbij monitoren zonder de speciale G-Sync module, maar met Adaptive Sync-ondersteuning, door Nvidia worden getest en gecertificeerd om een basisniveau van VRR te bieden.

In tegenstelling tot Nvidia's hardwaregebaseerde aanpak, koos AMD voor een software-oplossing toen ze in 2015 FreeSync introduceerden. FreeSync gebruikt de Adaptive Sync standaard die deel uitmaakt van het DisplayPort 1.2a specificatie, waardoor geen speciale hardware in het scherm nodig is.

Zo bleven de kosten van FreeSync-compatibele monitoren lager. Heb je een AMD-videokaart? Kijk dan naar de beste Freesync-monitor. Dan weet je dat je monitor VRR voor jouw videokaart ondersteunt.

In 2017 introduceerde AMD FreeSync 2, nu bekend als FreeSync Premium, die extra functies toevoegt. Sinds hun introductie hebben zowel G-Sync als FreeSync brede ondersteuning gekregen in de gaming community. Beide technologieën zijn geëvolueerd en uitgebreid om een reeks verschillende schermen en toepassingen te ondersteunen.

VRR inschakelen en gebruiken op jouw apparaat

Het inschakelen van VRR op verschillende apparaten kan soms wat verwarrend zijn, maar geen zorgen! Hier is een handig stappenplan om je op weg te helpen. Als je benieuwd bent hoe je Freesync kunt aanzetten op je apparaat, lees dan ons handige artikel hierover.

1. Controleer of jouw apparaat VRR ondersteunt

Om te controleren of je apparaat VRR-ondersteuning heeft, kun je de specificaties van je apparaat opzoeken op de website van de fabrikant of in de handleiding. Check of je apparaat G-Sync, FreeSync, of VRR via HDMI ondersteunt.

2. Schakel VRR in via de instellingen

Als je monitor VRR ondersteunt, ben je er nog niet. Je moet het ook aanzetten. Om VRR in te schakelen op verschillende apparaten, zoals tv's en gaming consoles, volg je deze stappen:

Op TV's:

  1. Zoek naar de instellingen voor beeld of scherm in het menu van je TV
  2. Vind de optie voor VRR of variabele verversingssnelheid (soms aangeduid als FreeSync, G-Sync of HDMI VRR)
  3. Schakel VRR in en bevestig eventuele waarschuwingen of prompts
Plaatje van een afstandsbediening die op een tv gericht is

Op gaming consoles:

  1. Ga naar de instellingen van je console
  2. Zoek naar de video- of scherminstellingen
  3. Vind de optie voor VRR of variabele verversingssnelheid en schakel deze in

Zorg ervoor dat de VRR-instellingen op zowel je console als je TV overeenkomen om de best mogelijke prestaties te krijgen.

3. Optimaliseer je game-ervaring met VRR

Om het beste uit VRR te halen, zijn er enkele tips die je kunt volgen om je game-ervaring te optimaliseren. Ten eerste, zorg ervoor dat je televisie de juiste verversingssnelheid ondersteunt. Dit zal zorgen voor een soepeler beeld tijdens het gamen.

Check ook hoe je monitor je fps kan beperken en hoe je dit kunt oplossen. En om te zien of een dubbele monitor invloed heeft op fps, kun je ons andere artikel lezen. Zo weet je dat je het beste uit je monitor haalt.

Daarnaast zijn er andere technologieën en instellingen die kunnen helpen bij het verbeteren van de spelervaring. Een daarvan is Auto Low Latency Mode (ALLM), een softwareverbetering die automatisch de laagste inputlag inschakelt wanneer je een game start. Zoek naar deze optie in de instellingen van je televisie en zet hem aan voor een nog betere game-ervaring.️

Veelgestelde vragen over VRR

Nu je meer weet over VRR, wil je vast antwoorden op enkele veelvoorkomende vragen. Hier zijn enkele vragen en antwoorden die je kunnen helpen je kennis verder uit te breiden. Word een echte VRR-nerd. 🤓

Is VRR alleen voor gaming?

Gaming is de meest geadverteerde en waardevolste toepassing van VRR. Het vloeiende beeld kan echter ook prettig zijn voor film- en tv-kijkers en video-editors. De praktische impact hiervan zal per persoon verschillen. Check of de programma's die je gebruikt VRR ondersteunen.

Heb ik een speciale HDMI-kabel nodig voor VRR?

Je hebt een kabel nodig die compatibel is met de vereisten van je apparatuur voor VRR. Afhankelijk van je apparaat kan dit een HDMI- of een DisplayPort-kabel zijn. Als je apparaat VRR ondersteunt via HDMI 2.1, dan heb je een HDMI-kabel nodig die ook HDMI 2.1 ondersteunt.

Pc-gebruikers die een DisplayPort-aansluiting hebben, hebben een DisplayPort-kabel nodig. DisplayPort 1.2a en latere versies ondersteunen Adaptive Sync, de technologie die aan de basis ligt van zowel AMD's FreeSync als Nvidia's G-Sync. DisplayPort kan over het algemeen hogere resoluties en verversingssnelheden ondersteunen dan HDMI.

In beide gevallen is het belangrijk om een kabel te kiezen van hoge kwaliteit die voldoet aan de specificaties die je nodig hebt. Controleer altijd de specificaties van zowel je scherm als je bronapparaat om er zeker van te zijn dat ze compatibel zijn en dat je de optimale kabel kiest voor je opstelling.

Wat is HDMI-VRR?

HDMI-VRR is een versie van Variable Refresh Rate die specifiek is ontworpen voor HDMI-verbindingen. Het maakt het mogelijk om de VRR-technologie te gebruiken met apparaten die zijn aangesloten via HDMI, zoals gameconsoles of bepaalde soorten pc's. Het is een functie die is opgenomen in de HDMI 2.1-specificatie.

Conclusie

Nu je helemaal op de hoogte bent van VRR, is het tijd om je game- en kijkervaring naar een hoger niveau te tillen. Met deze technologie geniet je van vloeiende, schokvrije beelden, waardoor je helemaal kunt opgaan in je games en films.

Of je nu een hardcore gamer bent of een filmliefhebber, VRR kan een aanzienlijke verbetering bieden voor je entertainment. Dus ga op zoek naar VRR-ondersteunende apparaten, schakel VRR in, en ervaar de magie van soepele, meeslepende beelden. Veel plezier, en game on!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Pepita is vooral blij als ze over computers mag schrijven. Ze leert graag over nieuwe technologieën en hoe je het meeste uit zowel software als hardware haalt. Verder is ze altijd dol geweest op taal en schrijven - dus die passies passen perfect bij haar rol als contentschrijver voor Technerds! In haar vrije tijd houdt ze van bordspellen, gamen, deductiespellen en alles waar je een puzzel voor moet oplossen. Maar een wandeling, picknick en een goed boek, daar maak je haar ook heel blij mee.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross