Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Haal het Maximale uit Macrofotografie: de Beste Tips

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Met macrofotografie concentreer je je op de kleinste details, waardoor je interessante en aantrekkelijke foto's maakt. Het is een geweldige methode om insecten, bloemen en andere kleine dingen vast te leggen. Je ontdekt een compleet nieuwe wereld! 🦋

Hoe start je met macrofotografie? Welke lenzen of accessoires zijn nodig, en welke instellingen werken goed? Dit artikel beantwoordt die vragen!

Wat is macrofotografie?

Fotografeer de kleinste onderwerpen met macrofotografie. Focus je op de meest extreme details. De beeldverhouding van macrofotografie is officieel 1:1. Dit betekent dat het onderwerp op de foto even groot is als in werkelijkheid.

Moeilijk! Laat je niet ontmoedigen: in de praktijk maak je een foto van iets héél dichtbij, en noem je het macrofotografie.

#1 De juiste apparatuur

Investeer in een goede digitale camera, zoals een systeemcamera of spiegelreflex. Denk aan lenzen, statieven en andere accessoires. Er bestaan meerdere mogelijkheden om het gewenste beeld te krijgen. Lees snel verder. 🔽

Macro-objectief

De meest logische optie voor macrofotografie is het gebruik van een macro-objectief. Met deze lens stel je ontzettend dichtbij scherp, wat met een normaal objectief niet lukt. Voor een macrolens leg je tussen de € 500,- en € 1000,- neer.

Een prachtig portret in macro – Een macro-objectief is ideaal voor portretfotografie. Door de waanzinnige scherpte-diepte laat je het model eruit springen. Probeer het zelf, en verbaas je over het resultaat! 

Voorzetlens

Het principe van een voorzetlens is hetzelfde als een uv- of polorisatiefilter. Je draait deze ring voor het glas van de lens, en je bent klaar om te gaan. Je bent nu in staat om met een normale lens dichtbij scherp te stellen.

De prijs is aantrekkelijk. Voor ongeveer € 50,- heb je al een voorzetlens. Er zit een klein nadeel aan deze techniek: vignettering – een donkere rand rondom de foto – verstoort het beeld.

Telelens

Zelfs op de beste compactcamera kun je geen telelens kwijt – maar dat is alleen maar jammer, want met een telelens maak je een prachtige macro-opname. Hoe? Door een meter van het onderwerp af te gaan staan! Door de vergrotende factor van deze lenzen zoom je ver genoeg in. Dit geeft bijna hetzelfde resultaat!

Bij gebruik van een telelens zet je het diafragma laag. Zelfs met een diafragma f7.1 bereik je een extreem strakke scherptediepte! Dit betekent dat het onderwerp van de foto duidelijk scherper is dan de achter- of voorgrond.

Canon camera met telelens op zwarte achtergrond

Tussenring

Een methode is het gebruik van een tussenring tussen de lens en body. Een tussenring is een korte metalen buis, bestaande uit 1 of meerdere ringen.

Alle lenzen passen op deze tussenringen, maar kies bij voorkeur een lens met een vast brandpuntafstand. Deze optie is goedkoop – rond de € 50,- – in aanschaf. Wel ervaar je lichtverlies en een klein scherpstelgebied. De kans op onscherpe foto's is groot! Daarnaast kost het verwisselen van de ringen tijd.

Lens omdraaien

Een lens omdraaien geeft hetzelfde effect als een macro-objectief. Je maakt gebruik van een omdraairing, ook wel reverse ring genoemd. Doordat een omdraairing tussen de € 5,- en € 20,- kost, is het de goedkoopste optie om te starten met macrofotografie.

De ring plaats je op de body. Daarna plaats je een normale lens omgedraaid met het schroefdraad op de camera. Gebruik een lens met een vast brandpuntafstand voor het beste resultaat. Let wel op: scherpstellen is anders dan je gewend bent. Dit doe je door met de camera te bewegen.

Overige apparatuur

Macrofotografie vergroot elke beweging, hoe klein deze ook is. Dit maakt het lastig om een stabiele foto uit de hand te maken. Een statief is onmisbaar in veel situaties.

Een reflectiescherm is tevens een handig hulpmiddel. Hiermee weerkaats je het natuurlijke licht, waardoor je meer hoeken belicht en schaduwen opheft.

#2 De juiste instellingen

De instellingen van een macrofoto zijn anders dan bij een gewone foto. Houd rekening met het onderwerp en de lichtomstandigheden. Denk van tevoren na over het eindresultaat, om de juiste keuze hierin te maken.

Ken je de drie standaardbeginselen van fotografie? Sluitertijd, diafragma en ISO. Laat ik daar mee beginnen!

Sluitertijd

Voor een scherpe macrofoto gebruik je bij stilstaande onderwerpen een minimale sluitertijd gelijk aan de brandpuntafstand van de lens. Bijvoorbeeld: 100 mm lens vraagt een minimale sluitertijd van 1/100s.

Fotografeer je een bewegend onderwerp met een spiegelreflexcamera of systeemcamera, zoals een spin die over zijn web kruipt? Fotografeer dan op minimaal 1/400s. Of gebruik een flitser! Hiermee bevries je bewegingen en heb je gegarandeerd een scherp beeld.

Diafragma

Om het goed te begrijpen: de diafragma zorgt voor licht in de camera. Hoe hoog of laag deze is, bepaalt hoeveel licht naar binnen schijnt.

Gebruik je een laag getal – dus een groot diafragma? Dan schijnt er veel licht naar binnen. Hoe groter het diafragma, hoe meer scherptediepte.

Gebruik je een hoog getal – dus een klein diafragma? Dan schijnt er weinig licht naar binnen. Een klein diafragma betekent minder scherpediepte.

Er is geen vast getal waarmee je de beste macrofoto krijgt. Het licht, onderwerp, en smaak spelen een rol. Bij macrofotografie zit je dicht op het onderwerp, waardoor je wel altijd uitkomt op een laag diafragma. Daardoor krijgt diafragma f8 al een waanzinnige scherptediepte. Macrofotografie vereist hierdoor voldoende licht. Experimenteer hiermee, en vergelijk het resultaat.

ISO

Zoals altijd: hoe lager de ISO, hoe minder ruis in beeld. Je wilt geen ruis in je macrofoto! Optimaal is een ISO van 100. Ga met een cropsensor nooit hoger dan 800 ISO en probeer ook met de beste fullframe-camera het getal laag te houden. Weet wanneer de camera ruis vertoont, en zoek deze grens niet op.

Camera iso instelling wordt aangepast.

#3 Een goede belichting

Niet genoeg licht op je onderwerp, of last van vervelende schaduwen? Dit los je eenvoudig op met een reguliere flitser of een ringflitser.

Flitsen met een reguliere flitser werkt het beste wanneer je de flitser los koppelt van de camera en dan flitst. Zet hem bijvoorbeeld naast de lens, en experimenteer met het resultaat. Op afstand flitsen niet mogelijk met jouw camera en flitser? Gebruik dan een flitskabel om de afstand te overbruggen.

Een ringflitser is een ring rondom de lens die flitst. Dit geeft bij weerspiegelingen een extra mooi effect. Probeer het maar eens uit op een druppel water of een oog!

#4 Compositie

Een goede compositie maakt of breekt de foto. Waar rekening mee te houden bij macrofotografie? Rust in een macrofoto is aantrekkelijk.

Besteed ook voldoende aandacht aan samenstelling van de perfecte compositie, neem hier de tijd voor. Let op kleur, achtergrond en voorgrond. Wees niet bang om dat wat het beeld verstoort weg te halen.

#5 Scherpstellen

Een macrofoto scherpstellen kost meer geduld. Handmatig scherpstellen is naar mijn mening de beste methode. Zo heb je maximale invloed op waar de scherpte komt te liggen.

Heb je een camera met live view? Extra handig, want dit werkt perfect om te controleren of iets scherp is. Je zoomt met live view eenvoudig in en uit, en controleert alle focus punten.

#6 Verken verschillende onderwerpen

Naast de natuur is er zoveel meer om met de macrolens te verkennen. Wat denk je van verschillende structuren en texturen? Wist je dat voedselfotografie zich perfect leent voor macrofotografie? Kijk maar! 👇

Close-up/macrofoto van een zure mat

#7 Heb geduld en oefen genoeg

Voor een goede macrofoto moet je over genoeg geduld beschikken. Misschien maak je een foto zelfs enkele keren opnieuw. De kleinste verschuiving van de lens geeft een gigantisch verschil in je beeld.

Blijf fotograferen, oefen genoeg, en heb vooral plezier terwijl je dit doet.

#9 Nabewerking

Fotografeer je al in RAW in plaats van JPG? Een aanrader, want uit een RAW-bestand haal je meer informatie. Programma's als Adobe Lightroom of Photoshop stellen je in staat om RAW-bestanden te openen én na te bewerken. 🖥️

Een lichte nabewerking aan je macro-opname is altijd gewenst. Een aanpassing in kleur of contrast maakt een wereld van verschil. Overdrijf alleen nooit met de nabewerking; houd het realistisch!

Conclusie

Ik hoop dat ik de meeste vragen die je had over macrofotografie met dit artikel beantwoort. Ik ga de natuur in om foto's te maken, want door het schrijven van dit artikel kan ik niet wachten om macrofoto's te schieten. Bedankt voor het lezen!

Wat fotografeer jij het liefst in macro? Heb je meer tips? Laat het mij en anderen hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross