Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Complete Handleiding voor het Toevoegen van een Printer aan je Netwerk

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

We zijn het er allemaal over eens dat printers zelfs in dit digitale tijdperk essentieel zijn in ons dagelijks leven, zowel thuis als op kantoor. Dezelfde ontwikkelingen die ons dit tijdperk in hebben gebracht, maken dat je printer toevoegen aan je netwerk tot een van de eerste taken hoort bij het instellen van een nieuwe printer. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier!

Belangrijke punten:

 • Om een printer aan een netwerk toe te voegen, heb je een printer, een netwerk en computers nodig.
 • Kies tussen een draadloze of bedrade printer, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren.
 • Het toevoegen van een printer aan je thuisnetwerk of professioneel netwerk kan veel gemak en voordelen bieden, maar brengt ook enkele uitdagingen met zich mee.

Wat heb je nodig om een printer toe te voegen aan je netwerk?

Het toevoegen van een goede printer aan je netwerk is geen ingewikkelde klus. Het vereist echter wel een paar essentiële componenten en wat basisbegrip, dus laten we bij het begin beginnen.

De essentiële onderdelen: printers, netwerken en computers

Een netwerkprinter is een apparaat dat documenten afdrukt vanaf meerdere computers. De printer, het netwerk en de computers zijn de drie belangrijkste componenten van dit systeem.

Het netwerk verbindt de printer met de computers, terwijl de computers de bron zijn van de te printen documenten en van de printopdrachten. Er zijn verschillende soorten netwerkprinters beschikbaar, variërend van inkjetprinters tot laserprinters en 3D-printers.

Draadloos of bedraad?

Een belangrijke beslissing bij het kiezen van een printer is of je een draadloze of een bedrade verbinding wilt. Draadloze printers bieden het gemak van afdrukken vanaf elk apparaat binnen het bereik van het draadloze netwerk, terwijl bedrade printers meestal een stabielere verbinding overleggen.

Als je bijvoorbeeld voornamelijk print vanaf een vaste computer, is een bedrade printer de beste keuze. Maar als je wilt printen vanaf meerdere apparaten, zoals je laptop, tablet of smartphone, dan is een beste wifi-printer een betere optie.

Persoonlijk werk ik liever op een laptop en daarom heb ik een draadloze printer. Ik wil geen gedoe met kabels in huis, vooral omdat ik de ene keer in een kantoor werk, en dan weer eens aan de eettafel of zelfs buiten op het terras.

printer in een kantoorruimte

Zo voeg je een printer toe aan je thuisnetwerk

Het toevoegen van een printer aan je thuisnetwerk biedt je veel gemak. Het stelt je in staat om te printen vanaf elke computer in je huis. Hier is een stap-voor-staphandleiding om je te helpen bij het toevoegen van een printer aan je thuisnetwerk.

Allereerst sluit je je printer aan op het netwerk. Dit kan via een netwerkkabel voor een bedrade printer, of via wifi voor een draadloze printer. De specifieke stappen voor het aansluiten van de printer op het netwerk variëren afhankelijk van het model van de printer, dus pak die handleiding erbij!

Een printer toevoegen aan je draadloze netwerk is hoe dan ook niet zo ingewikkeld als het lijkt:

 1. Eerst zet je de printer aan.
 2. Verbinden met wifi doe je via het bedieningspaneel van de printer door naar de Instellingen te navigeren.
 3. Ga naar de netwerkopties, en kies de naam van je wifi-netwerk uit de lijst met beschikbare netwerken uit. Selecteer deze.
 4. Vul het wachtwoord van je wifi-netwerk in en wacht tot de printer verbinding maakt.

Je voegt de printer, eenmaal aangesloten op het netwerk, toe aan de computers op het netwerk. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar de instellingen van je computer te gaan.
 2. Navigeer naar het gedeelte 'Printers en scanners'.
 3. Tik op 'Een printer of scanner toevoegen' of iets in die trant (afhankelijk van je exacte besturingssysteem).
 4. Selecteer de printer die je wilt toevoegen uit de lijst met beschikbare printers.

Kan de printer niet worden toegevoegd? Controleer in dat geval of je printer wel daadwerkelijk via wifi werkt (en niet bijvoorbeeld enkel via Wi-Fi Direct), of hij goed verbinding maakt met je netwerk en of je wifi-netwerk correct werkt.

Je hebt nu met succes een printer toegevoegd aan je thuisnetwerk. 🎉 Voor meer gedetailleerde instructies over hoe je een wifi-printer aansluit op je computer, raadpleeg je onze uitgebreide handleiding.

Je printer toevoegen aan een professioneel netwerk

In een professioneel netwerk kan het toevoegen van een printer iets complexer zijn. Dit komt doordat veel professionele netwerken extra beveiligingsmaatregelen hebben die je niet toestaan op eigen houtje een nieuw apparaat eraan toe te voegen.

Je moet waarschijnlijk de netwerkbeheerder om toestemming vragen om een nieuwe printer toe te voegen, waarna hij of zij de nodige uitzonderingen op bepaalde regels moet instellen binnen het desbetreffende netwerk vóór je aan de slag kunt.

Het toevoegen van een printer aan een professioneel netwerk heeft ook voordelen. Zo kan iedereen in het netwerk gebruikmaken van dezelfde printer, wat kosten en tijd bespaart.

In een professionele omgeving werken netwerkprinters (en de installatie ervan) verder doorgaans op dezelfde manier als thuis! Ik heb zelf een paar keer bijgedragen aan het installeren van printers op bedrijfsnetwerken, en zolang de netwerkbeheerder de nodige toestemmingen heeft verleend, zul je niet snel tegen problemen aanlopen. Appeltje-eitje! 🍏🥚

Hoe je printerproblemen in een professioneel netwerk kunt oplossen

Er kunnen verschillende problemen optreden bij het gebruik van printers in een professioneel netwerk. Zo kan het zijn dat de printer geen verbinding kan maken met het netwerk. In dat geval kun je deze handleiding voor het oplossen van verbindingsproblemen raadplegen. Andere problemen kunnen te maken hebben met de printerdriver of de instellingen van de printer.

Een kantoorruimte met laptop en printer

De instellingen van je netwerkprinter beheren

Als je eenmaal een printer aan je netwerk hebt toegevoegd, wil je deze delen met anderen op het netwerk. Dit doe je door naar de instellingen van je printer te gaan en de optie 'Delen' te selecteren. Hier kies je welke gebruikers toegang hebben tot de printer.

Het delen van een printer kan echter ook problemen opleveren. Zo kan het zijn dat andere gebruikers niet de juiste toegangsrechten hebben of dat de printer niet correct reageert op printopdrachten. In dat geval is het belangrijk om de instellingen van de printer te controleren en eventueel de printerdriver bij te werken.

Maar kun je de gedeelde printer niet vinden? Controleer dan eerst of alle apparaten in het netwerk correct zijn aangesloten en ingeschakeld. Verifieer ook zelf of de printer ingesteld is om te delen. Als dat niet werkt, probeer dan de printer opnieuw op te starten.

Extra tips voor het toevoegen van een printer aan je netwerk

Bij het toevoegen van een printer aan je netwerk zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het kiezen van de juiste printer en het weten hoe je deze kunt vinden en installeren, zijn essentieel.

Het kiezen van de juiste printer voor je netwerk

Bij het kiezen van een printer is het belangrijk om te letten op de compatibiliteit en functionaliteit. Zorg dat de printer compatibel is met je besturingssysteem en dat deze de functies heeft die je nodig hebt, zoals dubbelzijdig printen of een geïntegreerde scanner.

Je oude printer lever je in, zodat deze op de juiste manier gerecycled wordt. Inleveren kan bij grote elektronicawinkels of de milieustraat.1Milieu Centraal (n.d.) 'Elektronische apparaten: waar inleveren?

Hoe je een printer in een netwerk vindt en installeert

Het vinden en installeren van een printer in een netwerk is eenvoudig als je weet hoe het moet!

 1. Open het bedieningspaneel op je computer.
 2. Klik op 'Apparaten en printers'.
 3. Klik op 'Printer toevoegen' en je computer zal zoeken naar beschikbare printers in het netwerk.
 4. Selecteer de printer die je wilt installeren en volg de instructies op het scherm.

Maar wat als je de printer niet kunt vinden? Probeer de printer opnieuw op te starten of controleer de netwerkverbinding. Als je nog steeds problemen ondervindt, kun je altijd proberen de printer te achterhalen via de instellingen van je computer.

Conclusie

We hebben ontdekt dat, hoewel het misschien een uitdaging lijkt, het vrij eenvoudig is als je de juiste stappen volgt. En het beste van alles is dat je nu de vrijheid en het gemak hebt om te printen vanaf elk apparaat binnen je netwerk! Geen gedoe meer met kabels of het steeds opnieuw moeten verbinden van je apparaat met de printer.

Ik hoop dat je deze handleiding nuttig vond! Vergeet niet om dit artikel te delen met iedereen die mogelijk ook worstelt met het toevoegen van een printer aan hun netwerk. En als je meer wilt weten over printers of andere technische onderwerpen, neem dan zeker een kijkje naar de andere artikelen op onze website. Veel printplezier!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross