Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Help, ik kan mijn Tv niet Uitzetten met de Afstandsbediening! Een Stappenplan.

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min leestijd

Het is een rustige zondagavond. Je hebt net een spannende aflevering van je favoriete tv-serie gekeken en je bent klaar om naar bed te gaan.💤 Je pakt de afstandsbediening, richt deze op de tv en drukt op de uitknop. Maar er gebeurt niets. Je drukt nog eens, en nog eens, maar de tv blijft aan. Geen paniek, we gaan dit samen oplossen.

Belangrijkste punten samengevat:

  • Controleer de werking van de afstandsbediening, inclusief de knoppen, de batterijen en de infrarood-zender.
  • Elimineer mogelijke interferentie door andere elektronische apparaten op een afstand van de tv en de afstandsbediening te plaatsen.
  • Zorg dat je de juiste afstandsbediening gebruikt en overweeg de aanschaf van een universele afstandsbediening als je meerdere apparaten hebt.
  • Los eventuele synchronisatie- en softwareproblemen op door de handleiding van je tv of afstandsbediening te raadplegen.
  • Schakel de hulp in van experts als geen van de voorgestelde oplossingen werkt.

1. Diagnose: controleer de afstandsbediening

Om te beginnen moeten we erachter komen of het probleem echt bij de afstandsbediening ligt. Een goede eerste stap is om te controleren of de andere knoppen op de afstandsbediening nog wel werken. Probeer bijvoorbeeld de volumeknoppen of de kanaalwisselknoppen.

In dit artikel gaan we ervan uit dat het probleem zit in je afstandsbediening, niet in je tv zelf. Mocht het wel je tv zijn die problemen geeft, dan hebben we genoeg artikelen over bijvoorbeeld de beste LG-tv of qled-tv. Ook bespreken we hoe je buiten tv kunt kijken of wat de beste gaming-tv is. Genoeg keuze, maar we gaan het nu over de afstandsbediening hebben!

Werken andere knoppen wel?

Als de andere knoppen wel werken, dan kun je te maken hebben met een defecte knop of met een softwarefout. Hieronder bespreken we deze problemen en de oplossingen. Daarna bespreek ik wat je moet doen als je hele afstandsbediening niet lijkt te werken.

Defecte aan/uit-knop

Werken alle andere knoppen goed? Dan beperkt het probleem zich tot de aan/uit-knop. De knop is versleten door veelvuldig gebruik, of er zit iets in de weg waardoor de knop niet goed functioneert. Het kan helpen om de knop voorzichtig schoon te maken met een droge doek.

Softwarefout

Sommige afstandsbedieningen hebben een bepaalde code nodig om te werken met specifieke tv-merken. Het is mogelijk dat deze code opnieuw ingevoerd moet worden. Dit staat in de handleiding. 1handleidingkwijt.nl (n.d.). 'Handleidingen voor Audio, TV & Foto'Die kun je vaak op het internet vinden.

Of er is sprake van een ander softwareprobleem, zoals: een configuratiefout in de software (de instellingen staan dan niet goed), een compatibiliteitsprobleem of een tijdelijke glitch door bijvoorbeeld een stroomstoring. Herstel de tv dan naar fabrieksinstellingen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de tv.

Werken andere knoppen niet?

Als geen enkele knop werkt, is de kans groot dat het probleem groter is dan alleen de aan/uit-knop. Er is dan iets groters aan de hand, wat uitgezocht moet worden. In dit geval gaan we verder met de volgende stappen.

Stap 2: Vervang de batterijen

Nu we enkele mogelijke problemen met de knoppen hebben uitgesloten, gaan we verder met een volgende mogelijke boosdoener: de batterijen. Soms kan een oplossing verrassend simpel zijn: zijn de batterijen niet gewoon leeg? 🔋🪫

Het vervangen van de batterijen is een fluitje van een cent. Aan de achterkant van de meeste afstandsbedieningen zit een klein klepje. Hierachter vind je de batterijen. Haal ze eruit en let op het plus- en minteken bij de batterijen. Plaats de nieuwe batterijen op dezelfde manier.

Heb je geen nieuwe batterijen bij de hand? Dan kun je ook proberen om de huidige batterijen even eruit te halen en ze daarna terug te plaatsen. Soms kan dit de afstandsbediening weer tot leven wekken.

Persoon onderzoekt tv-afstandsbediening

Zijn de batterijen vervangen en werkt de afstandsbediening nog steeds niet, dan hebben we deze mogelijke oorzaak uitgesloten en is het tijd om naar de volgende stap te gaan. We geven nog niet op!

Stap 3: Onderzoek op een defecte afstandsbediening

Afstandsbedieningen hebben helaas niet het eeuwige leven. Maar voordat we de afstandsbediening naar het eeuwige jachtveld sturen, kijk je hem eerst goed na. Zie je scheuren, gebroken stukken of losse knoppen? Is er misschien vocht in de afstandsbediening gekomen, bijvoorbeeld door een glas water dat per ongeluk omviel? Dit kan erop wijzen dat je afstandsbediening defect is.

Vind je niets verdachts? Er is nog een manier om de afstandsbediening te controleren: met de camera van je smartphone. Richt de voorkant van de afstandsbediening (waar het signaal uit komt) naar de camera van je smartphone.

Druk vervolgens op een willekeurige knop. Als de afstandsbediening goed werkt, moet je via de camera een klein lichtje zien knipperen. Zie je geen lichtje? Dan is de kans groot dat de afstandsbediening defect is. Je controleert hiermee het infraroodsignaal. 2Veito (n.d.). veito.nl 'Infrarood uitgelegd'

Is hij echt kapot? Dan is het tijd voor een nieuwe. Vaak kan het merk van je tv of de winkel waar je hem hebt gekocht je aan een nieuwe afstandsbediening helpen. Maar als je nog twijfelt, onderzoek dan eerst andere oorzaken, zoals die hieronder.

Stap 4: Controleer op interferentie

Elektronische apparaten, zoals laptops, mobiele telefoons of draadloze routers, zenden sterke signalen uit die de communicatie tussen de afstandsbediening en de tv storen. Net zoals je mobiele telefoon soms een zoemend geluid in je radioluidsprekers veroorzaakt. Dit noem je interferentie.

Verplaats andere elektronische apparaten weg van je tv of afstandsbediening. Zet een draadloze router minstens een paar meter van de tv af. Houd je mobiele telefoon of laptop op afstand van de tv. Breng ook de tv en de afstandsbediening dichter bij elkaar. Richt je afstandsbediening vanaf een kortere afstand op de tv, zodat het signaal sterker is. Dit helpt de interferentie te overwinnen.

Als je dit allemaal geprobeerd hebt, en het heeft geen effect, dan stoort interferentie waarschijnlijk niet de communicatie tussen je afstandsbediening en tv. Dat scheelt, maar we moeten wel verder op zoek naar de oplossing.

Stap 5: Heb je de juiste afstandsbediening?

Het is me meer dan een keer gebeurd: je probeert de tv uit te zetten en realiseert je dan dat je de verkeerde afstandsbediening in je hand hebt. In een huis met meerdere tv's en verschillende soorten media-apparaten, zoals dvd-spelers of streaming-apparaten, ligt verwarring op de loer.

Elke afstandsbediening bedient doorgaans één specifiek apparaat. Zo schakelt de afstandsbediening van je tv de dvd-speler niet uit en omgekeerd. Controleer goed welke afstandsbediening je in handen hebt. De afstandsbediening van de tv draagt meestal het logo of de naam van het tv-merk.

Merk je dat je vaak in de war raakt door het aantal afstandsbedieningen? Overweeg dan een universele afstandsbediening. Deze programmeer je om meerdere apparaten te bedienen, waardoor je minder afstandsbedieningen nodig hebt.

Stap 6: Synchronisatieproblemen met de afstandsbediening

Als de afstandsbediening niet goed is gesynchroniseerd met de tv, dan reageert de tv niet op de commando's van de afstandsbediening. Maar wees gerust, dit is iets wat je zelf vrij eenvoudig op kan lossen.

In de handleiding van je afstandsbediening of tv vind je doorgaans een stappenplan om de afstandsbediening opnieuw te synchroniseren met de tv. Volg deze zorgvuldig. Als de handleiding niet voorhanden is, zoek dan online naar de handleiding van het specifieke merk en model van je tv of afstandsbediening.

Persoon onderzoekt tv-afstandsbediening

Het synchroniseren houdt meestal in dat je een bepaalde knop op de afstandsbediening een paar seconden ingedrukt houdt tot een lichtje gaat knipperen. Daarna voer je een code in die hoort bij het merk en model van je tv. Als het synchroniseren gelukt is, zal de afstandsbediening weer reageren op de tv.

Stap 7: Softwareproblemen

Het probleem met je afstandsbediening kan ook in de software zitten. Update de software van je televisie en afstandsbediening. De instructies hiervoor vind je in de handleiding van je televisie. Dit kan lastig zijn zonder afstandsbediening, waarschijnlijk moet je de fysieke knoppen op je tv gebruiken.

Lost de update het probleem niet op? Voer dan een harde reset van je televisie uit. Let op: hierbij gaan alle instellingen terug naar fabrieksinstellingen. Noteer dus je persoonlijke instellingen voordat je een reset uitvoert. En als laatste redmiddel: bel de experts. Of het nu de technische dienst van de fabrikant of de lokale elektronicawinkel is, er is altijd wel iemand om je te helpen.

Conclusie: in alle rust weer tv kijken

Het is frustrerend als de technologie niet meewerkt, vooral wanneer je gewoon ontspannen televisie wilt kijken. Gelukkig bieden bovengenoemde stappen je houvast als je de tv niet kunt uitzetten met je afstandsbediening.

Begin met het controleren van je afstandsbediening en werk dan stapsgewijs door naar eventuele complexere problemen zoals software issues. En vergeet niet: er is geen schande in het inschakelen van de experts als het echt niet lukt.

Als het goed is kun je nu weer zorgeloos van je tv genieten. 📺 Tijd om te streamen van je televisie, een Chromecast te verbinden, of juist je Chromecast zonder wifi gebruiken. Je kunt ook je favoriete programma's bekijken via Apple TV via Chromecast. En na die genietmomentjes kun je de tv gewoon met je afstandsbediening uitzetten!

Laat vooral weten of je nog vragen of suggesties hebt via het feedbackformulier hieronder. Je ervaringen en suggesties helpen ons om onze artikelen nog beter en nuttiger te maken. En blijf genieten van je televisieavonden, met een goed werkende afstandsbediening!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Pepita is vooral blij als ze over computers mag schrijven. Ze leert graag over nieuwe technologieën en hoe je het meeste uit zowel software als hardware haalt. Verder is ze altijd dol geweest op taal en schrijven - dus die passies passen perfect bij haar rol als contentschrijver voor Technerds! In haar vrije tijd houdt ze van bordspellen, gamen, deductiespellen en alles waar je een puzzel voor moet oplossen. Maar een wandeling, picknick en een goed boek, daar maak je haar ook heel blij mee.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross