Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Gids: Hoe Maak Je een Tv Los van een Muurbeugel

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

5 min leestijd

Een onoverkomelijke taak. Daar sta je dan, starend naar je televisie die veilig vastzit aan de muurbeugel. Het geeft een modern uiterlijk aan je kamer, maar nu moet het eraf. Misschien ga je verhuizen of is het tijd voor een nieuwe tv. Hoe dan ook, je vraagt je af: "Hoe maak ik mijn tv los van die verrekte muurbeugel?"

Een zorg die velen met je delen. Maar vrees niet! Met deze handleiding wordt dit klusje een fluitje van een cent. Van de voorbereiding tot het daadwerkelijk losmaken, ik loop stap voor stap met je door het proces.

BELANGRIJKSTE PUNTEN:

  • Er zijn verschillende soorten muurbeugels, elk met hun eigen kenmerken en voor- en nadelen.
  • Veiligheidsmaatregelen en het juiste gereedschap zijn essentieel bij het losmaken van de tv van de muurbeugel.
  • Er zijn specifieke stappen waarmee je de tv veilig van de muurbeugel verwijdert, maar als je van jezelf vindt dat je twee linkerhanden hebt, aarzel dan niet om een monteur erbij te halen.

1. De basis: wat is een muurbeugel?

Een muurbeugel is een handig hulpmiddel dat je helpt om de tv op te hangen, zonder dat er een tv-meubel nodig is. Door je televisie op te hangen aan de muur, bespaar je ruimte en creëer je een strakke, moderne look in je woonkamer. Maar er zijn verschillende soorten muurbeugels, elk met hun eigen kenmerken.

De meest voorkomende zijn de vaste muurbeugels, kantelbare muurbeugels en draaibare muurbeugels:

  • Vaste muurbeugels zijn sterk, stabiel en houden de tv dicht tegen de muur.
  • Met kantelbare muurbeugels kantel je de tv naar boven of beneden om de kijkhoek licht te veranderen.
  • Draaibare muurbeugels bieden de meeste flexibiliteit. Met zo'n beugel draai je de tv in bijna elke richting.

Elk type muurbeugel heeft zijn voordelen en nadelen. Een vaste muurbeugel is bijvoorbeeld sterk en betrouwbaar, maar biedt weinig flexibiliteit. Een draaibare muurbeugel daarentegen is zeer flexibel, maar is soms moeilijker te installeren 1Laurence Coolblue (2023). 'Welk type tv beugel moet je kiezen?'.

2. Bereid je voor op het losmaken van de tv

Voordat je begint met het losmaken van de tv, zijn er een paar belangrijke veiligheidsmaatregelen die je in acht moet nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de tv uitschakelt en loskoppelt. Zo voorkom je dat je een elektrische schok krijgt.

Het juiste gereedschap is ook essentieel. Zorg dat je een schroevendraaier bij de hand hebt die past bij de schroeven van je muurbeugel. Ook komen een extra paar handen altijd van pas om de tv vast te houden terwijl je de schroeven losmaakt.

Een televisie hangt aan een beugel aan de muur

Bereid de omgeving ook voor. Zorg dat het gebied onder de tv vrij is van breekbare objecten. Mocht de tv per ongeluk vallen, dan breekt er in ieder geval verder niets. Zo'n 49 inch tv komt behoorlijk hard aan als hij valt.

Neem de tijd en bereid je goed voor. Het is beter als je wat extra tijd neemt en zorgt dat alles veilig is, dan dat je haast hebt en van alles beschadigt.

3. Stap-voor-staphandleiding: hoe maak je de tv los van de muurbeugel

De muurbeugel van een tv bestaat uit verschillende onderdelen. De beugels die aan de achterkant van de tv bevestigd zijn en de muurplaat die je aan de muur monteert, zijn de belangrijkste. Een (kantelbare) arm of een vaste plaat verbindt vaak deze twee delen. Volg deze stappen om je tv veilig van de muurbeugel te verwijderen. 👇

Stap 1: Begin met het loskoppelen van alle kabels van de tv. Dit zijn de stroomkabel, HDMI-kabels en eventuele andere aansluitingen. Zorg dat je niet aan de kabels trekt, maar ze voorzichtig losmaakt om schade te voorkomen.

Stap 2: De volgende stap is het losmaken van de achterkant van de tv van de muurbeugel. Dit varieert afhankelijk van het model van je muurbeugel. Je moet vaak eerst een vergrendelingsmechanisme ontgrendelen. Daarvoor moet je bijvoorbeeld een schroef losdraaien of een hendel omhoog trekken. Gebruik indien nodig een schroevendraaier.

Stap 3: Nu is het tijd om de zijkanten van de tv los te maken. Afhankelijk van je tv en muurbeugel, moet je mogelijk schroeven aan de zijkanten losdraaien. Zo niet, ga je naar de volgende stap. Zorg dat je de tv in ieder geval goed vasthoudt terwijl je dit doet, het zou zonde zijn als je mooie smart-tv op de grond valt.

Stap 4: Til ten slotte de tv voorzichtig van de muurbeugel. Het is het beste om dit met twee personen te doen, vooral als de tv groot is. Til de tv vanaf beide zijkanten recht omhoog tot hij loskomt van de beugel.

En voilà! Je hebt nu je 43 inch tv veilig en correct van de muurbeugel verwijderd. Leg je tv met het scherm naar beneden op een handdoek of een kleedje en verwijder de rest van de beugel.

Vergeet niet dat veiligheid voorop staat. Als je je niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze stappen, bel dan vrienden die het wel aandurven of desnoods een monteur.

Een man die de monteur bedankt voor zijn hulp

4. Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het losmaken van een tv van een muurbeugel

Je tv losmaken van de muurbeugel is soms knap lastig. Maar geen paniek! Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en de bijbehorende oplossingen.

Probleem 1: De tv zit vast aan de muurbeugel
Dit is een mogelijkheid als je de bevestigingsschroeven te strak hebt aangedraaid bij de montage van de muurbeugel op je gloednieuwe qled-tv. Draai ze iets losser en probeer de tv voorzichtig opnieuw te verwijderen. Zorg dat je dit doet terwijl je de tv ondersteunt zodat dat hij niet valt.

Probleem 2: De muurbeugel wil niet loslaten
Soms zit de muurbeugel vast aan de muur. In dit geval kan het helpen om de bevestigingsschroeven van de muurbeugel los te draaien. Zorg dat je de tv al hebt verwijderd voordat je dit doet!

Conclusie

Het verwijderen van je televisie van de muurbeugel hoeft geen ontmoedigende klus te zijn. Zoals je ziet, is dit klusje zo geklaard met de juiste voorbereiding en een nauwkeurig stappenplan. Maar onthoud, als je je oncomfortabel voelt, is er geen schande in het inschakelen van hulp van buitenaf. Veiligheid staat voorop!

Ik hoop dat deze gids nuttig voor je is geweest bij het begrijpen van de procedure voor het losmaken van je tv van de muurbeugel. Heb je nog vragen of onduidelijkheden? Laat het me weten in het feedbackformulier hieronder!

Nu je tv veilig toch veilig op de grond staat, waarom niet doorgaan met lezen? Check meer van onze artikelen voor meer nuttige tips en tricks rondom je huis.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross