Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Dit is het Verschil Tussen Digitale en Optische Zoom

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min leestijd

Bij aanschaf van een goede digitale camera of smartphone vliegen de specificaties je om de oren. Vandaag heb ik het over het in- en uitzoomen, want dit is belangrijk voor ultiem gebruiksgemak tijdens het fotograferen. Want wat is het verschil tussen digitale en optische zoom waar je altijd over hoort in de reclames? Heeft dit invloed op de beeldkwaliteit?

In dit artikel leg ik het allemaal uit. Na het lezen bestaat er geen verwarring meer. Je snapt precies hoe het werkt en hoe het je beeldmateriaal beïnvloedt! 🔍

Zoomen in het algemeen​

In- en uitzoomen met een camera is onmisbaar. Je haalt het onderwerp dat je fotografeert eenvoudig dichter bij, terwijl je toch op afstand blijft.

Om aan te geven hoeveel een lens in- en uitzoomt gebruiken fabrikanten de termen zoomfactor en brandpuntafstand. Dat laatste is vooral belangrijk om te onthouden.

Wat betekent de zoomfactor?

Bij een compactcamera wordt meestal de zoomfactor aangeven. Dat is bijvoorbeeld 5x. De 'x' geeft het verschil aan tussen het hoogste zoombereik en het laagste zoombereik. Het geeft geen informatie over de beeldhoek, alleen over het verschil tussen dichtbij en ver weg.

Wat betekent de brandpuntafstand?

De brandpuntafstand wordt aangeduid in millimeters. Het is een technisch verhaal, maar in het kort geeft het geeft de afstand aan tussen de beeldsensor en plek waar al het licht samenkomt binnen in de lens.

Belangrijker om te weten is dat de brandpuntafstand invloed heeft op de beeldhoek. De beeldhoek geeft aan hoeveel van de omgeving je in beeld ziet.

persoon maakt foto en zoomt

Een groothoeklens heeft een brede beeldhoek, waardoor je veel van de omgeving ziet – zelfs als je dicht bij je onderwerp staat. Een 10 mm lens omvat een extreme groothoek en geeft zo'n 96 graden weer.

Een telelens heeft een kleine beeldhoek, waardoor je minder ziet. Een 200 mm lens laat 6 graden van de omgeving zien! Daarnaast is het moeilijker om het onderwerp in beeld te krijgen zonder bewegingsonscherpte. Een statief is daarom gewenst bij gebruik van een telelens.

10-30 mmGroothoeklens
30-85 mmNormale lens
85-300 mmTelelens

Een lens met 2 getallen voor de brandpuntafstand is een variabele lens. Dit betekent dat je ermee in- en uitzoomt. De zoomfactor bereken je eenvoudig naar aanleiding van die twee getallen. Heb je bijvoorbeeld een 75 mm - 300 mm lens, dan deel je het hoogste getal (300) door het laagste getal (75). De lens heeft een zoomfactor van 4x.

Lens met vaste brandpuntafstand – Kom je een lens tegen met maar 1 getal? Bijvoorbeeld 85 mm? Dan is dit een primelens. Hiermee zoom je niet in en uit! 

Brandpuntafstand en cropfactor

Een fullframe-camera geeft de exacte brandpuntafstand als aangegeven, maar de meeste camera's bezitten een APS-C-sensor – oftewel een cropsensor. Houd er rekening mee dat hiermee de brandpuntafstand vergroot!

Voor een camera met cropsensor van Canon vermenigvuldig je de brandpuntafstand × 1,6. Voor Nikon en Sony camera's is dit × 1,5 en voor Panasonic en Olympus is dit × 2. Dus heb je de beste spiegelreflexcamera met cropsensor van Nikon met een 18 mm – 55 mm lens, dan is de echte brandpuntafstand 27 mm – 83 mm. De zoomfactor blijft hetzelfde, namelijk 3 ×.

Maar wat is het verschil in digitale en optische zoom? Lees snel verder!

Wat is een optische zoom?

Bij een optische zoom van bijvoorbeeld een systeemcamera, draai je aan de lens om te zoomen. Het in- en uitzoomen gebeurt voordat je de foto maakt. De lens bevat meerdere onderdelen die ten opzichte van elkaar bewegen. Er is geen kwaliteitsverlies ongeacht het aantal megapixels de camera of smartphone bevat.

Er zijn ook zogenaamde superzoomlenzen op de markt, zoals een 18 – 400 mm. Deze lenzen leveren door het grote bereik wel op kwaliteit in. Denk aan lensfouten als verminderde scherpte.

Wat is een digitale zoom?

Met een digitale zoom haal je het onderwerp dichter bij via software – voor of na het maken van de foto. De camera snijdt de foto enkel bij, waardoor er altijd verlies van beeldkwaliteit optreedt. Dit proces is vergelijkbaar met foto's bijsnijden in fotobewerkingssoftware.

Fototoestellen of telefoons met meer megapixels hebben een betere kwaliteit digitale zoom, simpelweg omdat er meer pixels beschikbaar zijn waarop de camera inzoomt. Maar alsnog gaat er kwaliteit verloren! Je gebruikt namelijk niet de maximale capaciteit van de resolutie.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel het verschil tussen optische en digitale zoom duidelijk heeft gemaakt. Je hebt inmiddels als het goed is door dat een optische zoom beter is dan een digitale zoom. Probeer de digitale zoomfunctie te vermijden, want je levert in op kwaliteit! Maak eventueel zelf in de nabewerking een betere uitsnede van de foto.

Bedankt voor het lezen! Was dit artikel nuttig? Heb je nog vragen? Laat het me hieronder weten! 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross