Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Top VPN's voor Gaming: Een Ultieme Gids

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min leestijd

In je zoektocht naar de beste VPN voor gamen, stuit je op een wereld vol keuzes. Wist je dat een optimale VPN je ping kan verlagen en je spelervaring zelfs kan verbeteren? Laten we samen eens kijken welke VPN-diensten het meeste uit je game-ervaring halen!

Wat zijn de beste VPN's voor gamen van 2024?

Dit zijn de top 5 beste VPN's voor gamen op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

  1. NordVPN – Beste voor professionele gamers en streamers.
  2. Private Internet Access – Beste voor mobiel gaming.
  3. ExpressVPN – Beste voor console gaming.
  4. CyberGhost – Beste voor gaming op Mac.
  5. PureVPN – Beste VPN voor een kleiner budget.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

De beste VPN's voor gamen, gedetailleerd


#1 NordVPN

Beste voor professionele gamers en streamers

Locatie: Panama
Protocollen: OpenVPN, IKEv2/IPSec, NordLynx
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES
Geldteruggarantie: 30 dagen

Algemeen gezien is NordVPN een van de snelste VPN's die we hebben getest. De latency van NordVPN op Mac en Windows steeg echter tot boven de 100 milliseconden, wat goed is. 

We speelden soepel multiplayer online games. Sterker nog, we hebben NordVPN benoemd tot een van de beste VPN's voor Call of Duty Warzone.

Helaas zijn er soms nog wat vertragingen. Aan de positieve kant hadden we een veel betere ping op mobiele apparaten (87 ms) en consoles (43 ms).

NordVPN op een Android-telefoon verbonden met Duitsland

We hebben NordVPN gekozen als de top VPN-optie voor professionele gamers en streamers vanwege de uitstekende DDoS-bescherming. Esports is een multimiljoenenindustrie, en net als bij alles wat met geld te maken heeft, zijn er mensen die valsspelen.

Professionele esports-spelers en invloedrijke spelers die hun gameplay streamen, zijn vaak het doelwit van dergelijke aanvallen, maar NordVPN gebruikt een meerledige aanpak om dit te voorkomen.

Toen we verbinding maakten met NordVPN, werd ons IP-adres perfect verborgen. Dat is belangrijk, aangezien DDoS-aanvallen beginnen met het ontdekken van het IP-adres van het doelwit om te weten waar het ongewenste verkeer naartoe gestuurd moet worden. Dat is een van de nadelige dingen die iemand met je IP-informatie kan doen.

Technisch gezien zouden ze het ongewenste verkeer via de VPN-server kunnen sturen, maar de servers van Nord zijn robuust genoeg om het grootste deel van de aanval op te vangen.

Het enige wat je hoeft te doen is overschakelen naar een andere server en je bent vrij. In onze ervaring doe je dat in minder dan 10 seconden. Meer details hierover vind je in onze diepgaande review van NordVPN.

Wat vinden wij goed:

  • Sterke gegevensversleuteling (256-bit AES)
  • Bedreigingsbescherming met DDoS-schild
  • Apps voor PC, mobiele apparaten
  • Mac Servers met lage latency

Wat vinden wij minder:

  • Slechts redelijke latency voor pc's en Mac
  • Geen directe VPN-app voor consoles
  • Duurder dan veel andere opties
  • Vaste versleuteling; geen optie voor lagere versleuteling

#2 Private Internet Access

Beste VPN voor mobiel-gaming

Locatie: Verenigde Staten
Protocollen: OpenVPN, IPSec, IKEv2, L2TP/IPSec, PPTP
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES
Geldteruggarantie: 30 dagen

Private Internet Access biedt lichtgewicht apps die het een goede keuze maken voor gamen op minder krachtige pc's of mobiele telefoons.

De VPN-app voor Android vereist in het bijzonder niet meer dan 60 MB vrije ruimte, in tegenstelling tot de Android-app van NordVPN die 150 MB ruimte in beslag neemt. Verwacht echter niet te veel van de app zelf.

De interface ziet er niet zo strak uit als die van de mobiele app van SurfShark, maar dat is juist wat ik waardeer aan PIA. Het is eenvoudig, dus gemakkelijk in gebruik en vereist niet veel kracht en geheugen van je apparaat.

Ik heb PIA getest op een Android 11-smartphone om Mobile Legends te spelen, een multiplayer online rollenspel – vergelijkbaar met Dota 2, maar eenvoudiger – populair in Zuidoost-Azië.

Screenshot van VPN locaties

Voor de competitiefste ervaring maakten we verbinding met een server in Singapore. Dat is al duizenden kilometers ver, maar toch kregen we een indrukwekkende latency van 38 ms. In het spel was onze latency in de 60, wat zorgde voor een soepele en responsieve ervaring van begin tot eind.

Tijdens onze tests vonden we dat Private Internet Access niet goed omgaat met netwerkveranderingen. Je moet een nieuwe verbinding starten als je overschakelt van wifi naar mobiele data of een ander wifi-netwerk. Dat is iets om over na te denken, vooral als je netwerken gebruikt waarbij je telefoon zowel met wifi als met mobiele data verbindt en prioriteit geeft aan wat sneller is.

Mijn keuze om Private Internet Access als beste VPN voor mobiel gamen aan te wijzen, werd sterk beïnvloed door het feit dat het zowel 128-bits als 256-bits AES-versleuteling biedt. Versleuteling is een standaardfunctie van VPN's, maar voor sommige gebruikssituaties, zoals casual gamen en video streamen, is een hoge versleutelingsgraad niet noodzakelijk.

Met de mogelijkheid om de versleutelingsstandaard te verlagen naar 128-bits, stelde Private Internet Access ons in staat onze verbinding sneller dan normaal te maken, terwijl het nog steeds een adequate mate van privacy en beveiliging bood.

Toen we een langzamere dan gebruikelijke downloadsnelheid opmerkten, verlaagden we de versleuteling naar 128-bits en zagen we onmiddellijk een sprong van 20 Mbps (8 procent van ons 250 Mbps netwerk).

Wat vinden wij goed:

  • Sterke serveraanwezigheid in de Verenigde Staten
  • Lage latency op mobiel, vooral Android
  • Lichtgewicht app
  • Aanpasbaar versleutelingsniveau

Wat is er minder aan:

  • Neiging tot hogere ping op Wi-Fi
  • Regelmatig serveronderhoud
  • Klantenservice wisselt van kwaliteit
  • Gaat niet goed om met netwerkveranderingen (bijv. van Wi-Fi naar mobiele data)

#3 ExpressVPN

Beste VPN voor console gaming

Locatie: Britse Maagdeneilanden
Protocollen: Lightway, OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec, WireGuard, PPTP, SSTP
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES
Geldteruggarantie: 30 dagen

Naast VPN-apps voor pc's en smartphones biedt ExpressVPN iets unieks: Aircove. Dit is een wifi-6-router die ontworpen is om op je netwerk aan te sluiten en Wi-Fi-signalen uit te zenden.

Het unieke is echter dat deze al voorzien is van ExpressVPN. 

ExpressVPN voor Windows verbonden

Elk apparaat dat je ermee verbindt, geniet onmiddellijk van VPN-bescherming en -functies, wat ExpressVPN een goede keuze maakt voor consolegamers, aangezien spelconsoles, zoals PlayStation en Xbox, geen toegang hebben tot native VPN-apps.

Onze latentie tijdens het gebruik van ExpressVPN was goed. We ervoeren de hoogste ping op Windows en Mac met respectievelijk 102 en 109 ms, maar de latenties op console (49 ms) en mobiel (82 ms) waren respectabel. In elk geval hebben we geen problematische vertraging ervaren die niet verholpen kon worden door onze verbinding te vernieuwen.

Mogelijke nadelen om te overwegen

In theorie zou ExpressVPN de nummer 1 keuze moeten zijn. Een router die elk wifi-apparaat direct met een VPN verbindt, is een echte aanwinst voor gamers die privacy hoog in het vaandel hebben staan. De prijsstelling van ExpressVPN zet echter ook iedereen aan het denken.

Met $ 6,67 tot $ 12,95 per maand als je je voor een jaar inschrijft, is het absoluut een premium VPN. Tel daarbij op de kosten van de Aircove-apparatuur, die $190 bedragen, en je kijkt aan tegen een aanzienlijke investering alleen al voor een VPN.

ExpressVPN is geschikt voor elk apparaat, maar het is vooral ideaal voor spelconsoles die geen toegang hebben tot native VPN-apps. Normaal gesproken zou je een Windows-laptop nodig hebben die als virtuele router fungeert om een PlayStation of Xbox-console met een VPN te verbinden, wat lastig in te stellen kan zijn. Meer details lees je in onze ExpressVPN-review. 👓

Aircove is de handige oplossing van ExpressVPN. De router wordt geleverd met ExpressVPN al geïnstalleerd, dus het enige wat we hoefden te doen was hem instellen als een normale router. We hebben zelfs toegang gekregen tot de instellingen via een online dashboard, en binnen 30 minuten speelden we al de nieuwste NBA 2K-installatie op onze PS5.

Wat vinden wij goed:

  • Bliksemsnelle connectiviteit
  • Gevestigd op de Britse Maagdeneilanden
  • Uniek Lightway-protocol biedt grote voordelen
  • Uitgebreide beveiligingsfuncties

Wat is er minder aan:

  • Voordeligste pakket is enigszins prijzig
  • Biedt geen toegewijde IP-adressen

#4 CyberGhost

Beste voor gaming-VPN voor macOS

Locatie: Roemenië
Protocollen: WireGuard, OpenVPN, IKEv2
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES
Geldteruggarantie: 45 dagen

De apps van CyberGhost voor mobiele telefoons en desktops behoorden tot de eenvoudigste en gebruiksvriendelijkste die we hebben gebruikt.

Ze zijn makkelijk te navigeren en de leercurve is bijna nihil, vooral als je eerder VPN-apps hebt gebruikt.

Mobiele weergave van CyberGhost

We waren vooral te spreken over de desktopapps, omdat deze de belasting en latentie van elke serverlocatie toonden, wat ons in staat stelde om gemakkelijk door de beschikbare servers te bladeren en degene te kiezen met de laagste latentie en belasting.

De latentie van ons netwerk toen we verbonden waren met CyberGhost steeg wel iets, maar we merkten een veel kleinere toename op onze MacBook. Van de vijf VPN's in deze lijst, verhoogden drie onze Mac's latentie tot boven de 100 ms, wat nog steeds oké is voor gaming buiten de competitieve genres om.

CyberGhost veroorzaakte echter de laagste toename in latentie en hield het meestal onder de 80 ms. Dat kwam deels doordat we vanaf het begin een server met lage latentie konden kiezen, maar de servers van CyberGhost waren over het algemeen echt efficiënt.

Mogelijke nadelen om rekening mee te houden

Een van de nadelen van CyberGhost is het beperkte aantal gelijktijdige verbindingen. Je kunt slechts tot zeven apparaten tegelijk verbinden. Dat zou voor de meeste mensen voldoende moeten zijn, maar als je een operatie runt die meerdere apparaten nodig heeft, dan moet je goed opletten hoeveel apparaten je met CyberGhost verbindt. Lees er meer over in de review.

De VPN-app van CyberGhost wordt ondersteund door een uitgebreide lijst van macOS-versies, beginnend vanaf macOS High Sierra, terwijl andere door ons geteste VPN's alleen nieuwere systemen ondersteunen. De huidige macOS-app van NordVPN, bijvoorbeeld, is alleen beschikbaar voor gebruikers van macOS Catalina en nieuwere versies.

CyberGhost heeft ook servers met een 10Gbps-poort en, naar onze ervaring, is het meestal stabiel en betrouwbaar. Het haalde onze lijst van de beste VPN's voor Fortnite niet, maar we speelden vijf rondes Fortnite op onze MacBook gedurende bijna drie uur en onze netwerklatentie en -snelheid fluctueerden geen moment. Het bleef in het bereik van 60 tot 80 ms, wat lager was dan gemiddeld.

Een ander aspect dat we waardeerden aan CyberGhost was de prijs. We schreven ons in voor slechts één maand, dus we betaalden het maximale maandtarief van $12,99.

Als je echter op zoek bent naar een permanente VPN voor gebruik, dan is het tweejarige plan van $ 57 een geweldige deal. Met de lopende promotie van twee maanden gratis, komt dit neer op ongeveer $ 2,19 per maand voor een abonnement dat tot zeven apparaten tegelijk dekt.

Wat vinden wij goed:

  • Uitmuntende verspreiding van servers
  • Gunstig geprijsd bij langlopende abonnementen
  • Biedt tal van extra functies
  • Gebruikersvriendelijke clients met een distinctieve look

Wat is er minder aan:

  • Het moederbedrijf wekt enige scepsis
  • Upload- en downloadsnelheden lieten soms te wensen over

#5 PureVPN

Beste VPN voor een kleiner budget

Locatie: Britse Maagdeneilanden
Protocollen: WireGuard, OpenVPN en IKEv2
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES en quantum resistant
Geldteruggarantie: 31 dagen

Er zijn verschillende abonnementsopties beschikbaar – maandelijks, jaarlijks of voor een periode van twee jaar. Het meest economische aanbod is het tweejarige plan, momenteel beschikbaar voor slechts € 1,79 per maand.

Daarnaast krijg je op het moment vier extra maanden gratis bij dit abonnement, maar bedenk wel dat de jaarlijkse kosten na de periode van twee jaar en vier maanden gelijk blijven.

Hoewel het niet ongewoon is voor VPN-diensten om hun prijzen te verhogen na de eerste termijn, is een verdubbeling van de prijs vrij zeldzaam.

Screenshot van PureVPN

Daarnaast biedt PureVPN de optie om voor een extra vergoeding enkele optionele extra's toe te voegen, zoals een wachtwoordmanager, DDoS-beschermingstools, en een dedicated IP-adres (tegen betaling). Het is echter opmerkelijk dat standaardfuncties zoals adblock, malwarebescherming en trackingpreventie ontbreken. 🤔 Wel is er een killswitch functie aanwezig.

PureVPN hanteert, zoals elke gerenommeerde VPN-dienst, een strikt no-logbeleid. In het verleden was dit anders, zelfs toen het bedrijf in Hongkong was gevestigd, een plaats zonder strenge cyberveiligheidswetten zoals we die elders kennen. Tegenwoordig bevindt PureVPN zich in Tortola, op de idyllische Britse Maagdeneilanden.

Toch moet ik toegeven dat de bedrijfskeuzes van PureVPN mijn scepticisme over de betrouwbaarheid van het bedrijf voeden. Bovendien betreur ik dat de dienst nog steeds geen gebruik maakt van RAM-servers, wat duidelijk een zwakte is. Meer hierover lees je in onze recensie!

Wat vinden wij goed:

  • Bijzonder voordelig, met name bij het tweejarige plan
  • Beschikt over een uiterst krachtige eigen versleutelingstechniek
  • Gelegen in een oase van privacy

Wat is er minder aan:

  • Eerdere reputatie schept weinig vertrouwen
  • Maakt geen gebruik van RAM-gebaseerde servers
  • Prijzen stijgen aanzienlijk na de initiële periode van twee jaar

PS5-game met twee controllers op houten ondergrond, bovenaanzicht

Veelgestelde vragen over VPN's voor gamen

Hier behandel ik de vragen en opmerkingen over VPN's voor gamen. Heb je zelf nog vragen over VPN's voor gamen? Laat het ons weten in het formulier onderaan de pagina!

Wat is volgens de Consumentenbond de beste VPN voor gamen?

De Consumentenbond heeft nog geen VPN's voor gamen getest en de resultaten daarvan gedeeld. Komt daar verandering in, dan delen we dat hier met je.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van een VPN voor online gamen?

De belangrijkste voordelen van het gebruik van een VPN voor online gamen zijn:

  • Verbeterde privacy. Jouw IP-adres wordt verborgen, waardoor je online activiteiten, inclusief gamen, niet getraceerd kunnen worden.
  • Toegang tot geografisch beperkte games. Speel games die in jouw regio niet beschikbaar zijn door je locatie te veranderen.
  • Verminderde ping en lag. Door een server te kiezen dichter bij de game server, verlaag je je ping met tot wel 20%, wat zorgt voor een soepelere speelervaring.1Lagofast (n.d.). 'What is the Meaning of Lag?'
  • Veiligheid op openbare netwerken. Speel veilig op openbare wifi-netwerken dankzij versleutelde verbindingen die je gegevens beschermen tegen hackers.
  • Omzeilen van IP-bans. Krijg weer toegang tot games of servers waarvan je geblokkeerd bent door simpelweg van IP-adres te wisselen.

Deze voordelen maken een VPN een essentiële tool voor elke serieuze gamer die op zoek is naar een veilige, onbeperkte en geoptimaliseerde online speelervaring.

Hoe kan een VPN de pingtijd en lag verminderen tijdens het gamen?

Een VPN vermindert eventueel de pingtijd en lag tijdens het gamen door eerst een directere route naar de game server te bieden. Als jouw normale internetroute omleidingen heeft, kan een VPN deze inkorten, waardoor de data sneller zijn bestemming bereikt. Dit kan de pingtijd met 10 tot 30 ms verminderen, afhankelijk van je locatie en de server.

Ten tweede, door gebruik te maken van minder drukke routes die door de VPN worden aangeboden, vermijd je netwerkcongestie op piekmomenten, wat zorgt voor een stabielere verbinding zonder plotselinge pieken in lag.

Ten derde: sommige internetproviders beperken de internetsnelheid tijdens intensief gebruik zoals online gamen. Een VPN verbergt jouw activiteiten, waardoor deze ISP throttling (bandbreedtebeperking door je provider) voorkomt, en jij een constante snelheid behoudt. Deze mechanismen samen verbeteren de spelervaring aanzienlijk, vooral in games waar elke milliseconde telt.

Wat moet ik zoeken in een VPN om de beste gaming ervaring te krijgen?

Om de beste gaming ervaring te krijgen met een VPN, moet je letten op:

  1. Lage latentie. Kies een VPN met servers die lage pingtijden bieden, idealiter onder de 50 ms, om vertraging tijdens het gamen te minimaliseren.
  2. Hoge snelheid. Zoek naar VPN's die hoge downloadsnelheden (minstens 50 Mbps) en uploadsnelheden (minstens 10 Mbps) ondersteunen om snelle game-updates en soepele multiplayer-sessies te garanderen.
  3. Serverlocaties. Een VPN met een uitgebreid netwerk van servers wereldwijd geeft je meer opties om geografische beperkingen te omzeilen en de beste server voor jouw locatie te vinden.
  4. Stabiliteit en betrouwbaarheid. Een stabiele verbinding zonder onderbrekingen is cruciaal. Zoek naar VPN's met een uptime-garantie van 99,9%.
  5. Compatibiliteit met apparaten. Zorg dat de VPN compatibel is met jouw gamingconsole of pc. De beste VPN's bieden native apps voor verschillende platforms.
  6. Beveiligingsfuncties. Een VPN moet sterke encryptie en beveiligingsprotocollen bieden om je online activiteiten en gegevens te beschermen.
  7. Gebruiksvriendelijkheid. Een eenvoudige, intuïtieve interface helpt je snel de juiste instellingen te vinden en aan te passen.

Door deze aspecten in overweging te nemen, verzeker je jezelf van een VPN die niet alleen je gamingervaring verbetert, maar ook je online privacy en veiligheid waarborgt.

Hoe beïnvloedt een VPN mijn internetsnelheid tijdens het gamen?

Een VPN kan je internetsnelheid tijdens het gamen op twee manieren beïnvloeden. Ten eerste: door de data te versleutelen, vertraagt een VPN de snelheid lichtelijk, omdat het proces van encryptie en decryptie tijd kost. Dit effect is echter minimaal bij hoogwaardige VPN's, met een snelheidsvermindering van slechts 5-10%.

Ten tweede: als je een VPN-server kiest die geografisch dicht bij de game-server ligt, kan het de pingtijd aanzienlijk verminderen, wat resulteert in een soepeler en responsiever game-ervaring. In sommige gevallen helpt een VPN zelfs om een snellere verbinding te realiseren door ISP-throttling te omzeilen, waarbij je internetprovider bewust je snelheid beperkt.

Kortom, een goed gekozen VPN kan de internetsnelheid tijdens het gamen optimaliseren en zorgen voor een stabielere verbinding.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross