Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

NordVPN-Review: Nog Steeds een Winnaar?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

15 min leestijd

Wist je dat tijdens het lezen van deze NordVPN-review, je data door gemiddeld 13 verschillende servers reist? Ik neem je mee in de wereld van NordVPN, waarbij we samen ontdekken hoe deze dienst zich onderscheidt in snelheid, beveiliging en gebruiksgemak. Geen zorgen, ik houd het simpel en duidelijk, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Korte introductie van NordVPN

NordVPN, een in Panama gevestigde dienst, biedt een bekend scala aan VPN-diensten, waarmee zes gelijktijdige verbindingen mogelijk zijn. Het hanteert een strikt zero-logsbeleid, waardoor je gebruiksinformatie onzichtbaar blijft voor nieuwsgierige ogen.

🪙 Prijs€ 3,99 - € 16,59 per maand
💻 Compatibele besturingssystemenWindows, macOS, iOS, iPadOS, Android, routers, consoles, Android TV
♾️ Max. gelijktijdige verbindingen6 verbindingen
🎞️ Werkt metNetflix, Apple TV, Disney+, HBO Max, BBC, Kodi en meer
🗝️ VPN-protocollenNordLynx, OpenVPN, IKEv2/IPSec
📃 LogsStrikt zero-logsbeleid
🔁 P2P/TorrentsDuizenden speciale P2P-servers beschikbaar
🗓️ Geld-terug-garanties30-dagen-geld-teruggarantie
💳 BetaalmethodenCreditcard, betaalpas, PayPal, Apple Pay, Google Pay, AmazonPay, cryptovaluta's
🗺️ Servers en locaties6077 servers in 61 landen

Wat vinden wij goed:

 • Gebruiksvriendelijke clients
 • Een overvloed aan extra functies, waaronder kill switch, dedicated IP, en P2P- en Netflixservers
 • Maakt Amerikaanse content consistent beschikbaar
 • Snelle en vriendelijke klantenservice
 • Gebruikt RAM-servers
 • Heeft een betrouwbaar eigen protocol

Wat vinden wij minder fijn:

 • Alleen de tweejarige abonnementen zijn financieel aantrekkelijk
 • Inloggen moet via een browser
Ga naar NordVPN →

Belangrijke overwegingen voordat je voor NordVPN kiest

Laten we dieper duiken om te zien of NordVPN het juiste VPN-abonnement voor jou is!


1. NordVPN: Kosten en aangeboden functies

NordVPN biedt vaak kortingen, zoals een huidige korting van 67% op het reguliere tarief (ten tijde van schrijven). De tarieven variëren voor verschillende pakketten, waarbij tweejarige abonnementen het kosteneffectiefst zijn. ⤵️

Overzicht van NordVPN-abonnementstarieven

PakketTweejarigEenjarigMaandelijks
Standard: VPN-dienst + malwarebescherming + tracker- en adblocker€ 3,99 per maand; € 81,36 per twee jaar€ 4,99 per maand;
€ 59,88 per jaar
€ 12,99 per maand
Plus: Bovenstaande + cross-platform wachtwoordmanager + datalekscanner€ 4,39 per maand;
€ 105,36 per twee jaar
€ 5,99 per maand;
€ 71,88 per jaar
€ 13,99 per maand
Complete: Bovenstaande + 1 TB versleutelde cloudopslag + next gen bestandsencryptie€ 5,39 per maand;
€ 129,36 per twee jaar
€ 6,99 per maand;
€ 83,88 per jaar
€ 14,99 per maand
Ultra: Bovenstaande + Incogni€ 6,99 per maand;
€ 167,66 per twee jaar
€ 8,59 per maand;
€ 103,08 per jaar
€ 16,59 per maand

Betalingsopties omvatten creditcard, betaalpas, PayPal, Google Pay, AmazonPay, Apple Pay, Google pay en verschillende cryptocurrencies.

Opvallend is dat de naam CloudVPN Inc. verschijnt op facturen of betaalbewijzen. Dit Amerikaanse bedrijf dient als betaalverwerker om de acceptatie van betalingen te bevorderen, aangezien banken soms terughoudend zijn met transacties naar Panama. Dit staat volledig los van de VPN-dienst zelf.

De functies die NordVPN uniek maken

Voor deze prijs krijg je toegang tot 6077 servers in 61 landen, waaronder gespecialiseerde servers voor BitTorrent-verkeer, dubbele encryptie, Tor-netwerkverbinding en DDoS-aanvalverdediging. NordVPN biedt ook verborgen servers om VPN-blokkerende overheden of diensten te omzeilen. Extra diensten omvatten CyberSec, dat advertenties en malware blokkeert en DDoS-activiteiten op netwerkniveau voorkomt.

Ik vind het zelf fijn dat je op hun website direct advies kunt krijgen over wat de geschiktste server is voor de activiteit die je wilt uitvoeren, gebaseerd op jouw locatie en je doel. Daar kom ik zometeen nog op terug wanneer ik de specialty servers bespreek!

NordVPN-lijst-met-serveractiviteiten

Daarnaast biedt NordVPN een reeks aanvullende diensten. Net als veel andere VPN-aanbieders, heeft NordVPN extra functies om zowel bestaande als nieuwe klanten betere beveiliging te bieden. Een van deze functies is de CyberSec-collectie, waarmee NordVPN in staat is om advertenties en malware te blokkeren en DDoS-aanvallen op netwerkniveau te voorkomen.

In hun standaardabonnement biedt NordVPN ook de volgende diensten:

 • DNS-lekbescherming. Als je handmatig je VPN hebt ingesteld (bijvoorbeeld omdat je geen gebruik wilt maken van OpenVPN) of als je onlangs je Windows-besturingssysteem hebt gereset, loop je risico op DNS-lekken. Hierdoor zijn je DNS-verzoeken onbeschermd en zichtbaar voor je internetprovider, ondanks het gebruik van een VPN. NordVPN heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om je tegen dergelijke lekken te beschermen. Wanneer je computer een website wil bezoeken, zoals 'www.nordvpn.com', vraagt het eerst het unieke IP-adres van die site op bij een DNS-server (het DNS-verzoek). Dit proces is essentieel voor de werking van het internet.
 • Kill switch. NordVPN biedt een functie die automatisch je internetverbinding verbreekt als je VPN-verbinding wegvalt. Dit voorkomt dat je apparaat of bepaalde programma's toegang krijgen tot het internet.
 • Onion over VPN. Voor extra beveiliging, of om het dark web (TOR-netwerk) te bezoeken, biedt NordVPN de mogelijkheid om je internetverkeer eerst via hun VPN te sturen en daarna pas naar The Onion Router.
 • Double VPN. Met deze functie leidt NordVPN je gegevens door twee opeenvolgende VPN-servers, voordat deze de website of applicatie bereiken die je wilt bezoeken. Door deze dubbele verbinding worden je gegevens tweemaal versleuteld, waardoor de tweede VPN-server je oorspronkelijke IP-adres niet kan zien.
 • SmartPlay. Met SmartPlay-technologie krijg je toegang tot meer dan 400 geo-beperkte streamingdiensten, zoals Netflix, Hulu, BBC, en meer. Dit is een waardevolle functie, vooral omdat steeds meer VPN-servers geen toegang meer hebben tot Netflix.
 • Statisch, dedicated IP-adres. Met een gedeeld statisch IP-adres krijg je elke keer dat je verbinding maakt met een specifieke server hetzelfde IP-adres, dat je deelt met andere gebruikers. Kies je voor een dedicated IP-adres, dan wordt dit IP-adres niet met anderen gedeeld.
 • Incogni. Deze functie stuurt verwijderingsverzoeken naar databrokers om je persoonlijke gegevens te laten verwijderen, waarbij je via een dashboard de voortgang kunt volgen, inclusief voltooide en lopende verzoeken. Dit proces duurt tot 45 dagen, conform de wettelijke verplichtingen van de databrokers.
Wat is een DNS-verzoek? – Het DNS (domain name system) zet domeinnamen zoals 'nordvpn.com' om in daadwerkelijke IP-adressen voor verbinding. Het vertaalt in feite de lange, complexe en moeilijk te onthouden numerieke namen van webservers naar een voor mensen begrijpelijke taal en vice versa.

2. Hoe NordVPN je privacy waarborgt

NordVPN heeft 6077 servers in 61 landen, waaronder regio's met strikte internetwetten. Gevestigd in Panama, is NordVPN niet verplicht om gebruikersgegevens voor enige periode op te slaan. De dienst bestrijkt een breed geografisch bereik, hoewel bedrijven als ExpressVPN en Private Internet Acces meer landen dekken.

Het grote aantal servers suggereert een goed verdeelde serverbelasting, waardoor de kans op een overbelaste server kleiner wordt.

iPhone met NordVPN geopend

Uitgebreide blik op NordVPN's servernetwerk

NordVPN beschikt momenteel over een uitgebreid netwerk van 6077 servers, verdeeld over 61 landen. Dit netwerk omvat ook landen met strikte internetregels, zoals Hong-Kong, Vietnam en Indonesië.

NordVPN zelf is gevestigd in Panama, wat aanzienlijke voordelen biedt voor de privacy. Dit komt doordat de Panamese wetgeving het bedrijf niet dwingt om gebruikersgegevens voor een bepaalde tijd te bewaren.

De meeste servers bevinden zich in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar NordVPN heeft ook een breed scala aan servers wereldwijd, waaronder in Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, Centraal- en Oost-Europa, en het Midden-Oosten.

Hoewel NordVPN een indrukwekkende geografische diversiteit biedt, zijn er aanbieders, zoals ExpressVPN, die nog meer landen bestrijken, met servers in 105 landen.

Desalniettemin: de prestaties van NordVPN zijn niet direct gekoppeld aan het aantal servers, maar de omvang van het netwerk suggereert dat de kans klein is dat je een overbelaste server tegenkomt.

NordVPN biedt zijn gebruikers bovendien verschillende soorten gespecialiseerde servers aan, elk ontworpen voor specifieke behoeften:

 • Standaardservers. De reguliere servers van NordVPN die de beste verbindingssnelheden bieden voor alledaags gebruik, ideaal voor browsen op het internet of gebruik van openbare wifi-netwerken.
 • Double VPN. Servers die je internetverkeer door twee VPN-servers leiden in plaats van één, voor een extra laag encryptie en privacy, vooral nuttig voor journalisten, politieke activisten en iedereen die extra voorzichtig wil zijn.
 • Onion over VPN. Een functie die de voordelen van het Onion-netwerk combineert met VPN-tunneling voor een verhoogd privacy niveau, essentieel voor diegenen in landen met zware surveillance.
 • Dedicated IP. Servers die functioneren als standaardservers, maar met het voordeel dat je de enige bent die toegang heeft tot het IP-adres, wat handig kan is om VPN-blokkades te omzeilen en CAPTCHA-verzoeken te vermijden.
 • Obfuscated servers. Servers die VPN-blokkerende firewalls omzeilen door gebruik te maken van een ingewikkeld algoritme, ideaal voor gebruik in landen met zware internetrestricties. 🌏

Het zero-logsbeleid van NordVPN uitgelegd

Een VPN kan in theorie net zoveel inzicht in je online activiteiten hebben als je internetprovider. Echter, NordVPN houdt geen logs bij van je online activiteiten, zoals verbindingstijden, gebruikte bandbreedte, verkeerslogs of IP-adressen.

NordVPN bewaart alleen de gebruikersnaam en de duur van de laatste sessie, en dat slechts voor 15 minuten na het verbreken van de VPN-verbinding.

Hierdoor kan NordVPN geen gegevens overhandigen bij een juridische aanvraag. Het bedrijf reageert alleen op bevelen van een Panamese rechtbank, maar heeft in principe geen gegevens om te delen.

Dit betekent dat NordVPN geen inzicht heeft in je internetgebruik en je gegevens niet aan derden zal doorgeven, wat bevestigd is door een onafhankelijke audit in juli 2020. Het bedrijf houdt wel enkele minder belangrijke gegevens bij, zoals serviceprestaties, e-mailadressen en betalingsinformatie.

Android TV met VPN instellingen geopend

De beveiligingsprotocollen en encryptie van NordVPN

NordVPN past 256-bit AES-encryptie toe, bekend als 'militaire versleuteling', wat wijst op de uitzonderlijk hoge kwaliteit ervan. NordVPN stelt zelfs dat 's werelds meest geavanceerde computers niet in staat zijn om deze encryptie te doorbreken – hoewel in werkelijkheid het wel mogelijk is, zolang je enkele miljoenen jaren tot je beschikking hebt.1Kiteworks (n.d.). 'Everything You Need to Know About AES-256 Encryption' 😉

Deze versleuteling vormt echter slechts een deel van de totale beveiligingsmaatregelen. NordVPN maakt eveneens gebruik van diverse robuuste VPN-protocollen, waaronder:

 • OpenVPN (beschikbaar in zowel UDP als TCP). Dit protocol, in combinatie met AES 256-encryptie, biedt de sterkste online beveiliging die mogelijk is via een VPN.
 • IKEv2 (gecombineerd met IPsec voor beveiligde encryptie). Dit protocol staat bekend om zijn snelheid en stabiliteit op minder stabiele netwerken, hoewel het iets minder veilig is dan OpenVPN. NordVPN biedt IKEv2 uitsluitend aan voor iOS- en macOS-apparaten.
 • NordLynx. Dit nieuwe protocol belooft veel goeds. NordLynx, gebaseerd op het WireGuard-protocol en versterkt met NordVPN's eigen dubbele Network Address Translation (NAT) systeem, biedt een veilig en efficiënt encryptieprotocol. Volgens NordVPN kunnen gebruikers hiermee download- en uploadsnelheden ervaren die tot twee keer zo hoog zijn. Zo ver zou ik zelf nog net niet gaan (op basis van mijn eigen tests), maar het is wel degelijk sneller dan de twee concurrenten. Deze mix van eigen technologie en WireGuard maakt het echter minder transparant dan WireGuard zelf, dat open source is.2Jack Wherry, Cybernews (2023). 'What is WireGuard?'

Bescherming tegen IP- en DNS-lekken bij NordVPN

Tests met websites als DNS Leak, DNS Leak Test en IP Leak hebben aangetoond dat NordVPN effectief IP- en DNS-lekken voorkomt.

Audits en transparantie: NordVPN's openheid

NordVPN heeft enkele audits ondergaan; hieronder deel ik de resultaten van drie recente met je om een beeld te scheppen van hoe ze presteren onder toezicht. 🔎

No-logs-audit door Deloitte

Deze audit vond plaats van 21 november tot 10 december 2022 en omvatte interviews met NordVPN-medewerkers en inspecties van serverconfiguraties, technische logs en andere servers in hun infrastructuur. De audit bestreek Obfuscated, Double VPN, Standard VPN, Onion Over VPN en P2P-servers.

Er werden geen tekenen gevonden dat NordVPN hun no-logs belofte had geschonden. Dit bevestigt opnieuw NordVPN's toewijding aan gebruikersprivacy. NordVPN houdt zich daarmee aan hun belofte om geen gebruikersactiviteiten te loggen, wat essentieel is voor de privacy van de gebruiker.

Beveiligingsbeoordeling door Cure53

Deze audit vond plaats op twee momenten: in september en oktober 2022 voor servers en infrastructuur, en in juli en augustus 2022 voor apps en add-ons. Cure53 voerde een penetratietest en broncode-audit uit op NordVPN-servers, infrastructuur en desktopapplicaties voor Windows, Linux en macOS.

Alle kritieke, hoge en middelgrote kwetsbaarheden die werden ontdekt, zijn opgelost. Cure53 prees de mobiele diensten van NordVPN voor het minimaliseren van het aanvalsoppervlak. NordVPN heeft zodoende effectieve maatregelen genomen om de beveiliging van hun apps en infrastructuur te waarborgen.

Applicatiebeveiligingsaudit door VerSprite

Deze audit vond plaats in oktober 2019 en betrof een diepgaande penetratietest van NordVPN's API-eindpunt en Klantenpaneel, mobiele apps voor iOS en Android, en desktopapplicaties voor Windows en macOS.

De audit richtte zich op het identificeren van kwetsbaarheden die konden leiden tot IP-lekken, het schenden van vertrouwelijke gebruikersgegevens en algemene privilege-escalatie. Alle gevonden kwetsbaarheden zijn opgelost. NordVPN heeft ook in deze context belangrijke stappen ondernomen om de veiligheid van hun applicaties te versterken.

Deze audits tonen aan dat NordVPN serieuze stappen onderneemt om de privacy en veiligheid van hun gebruikers te waarborgen.

Analyse van de veiligheidsbreuk bij NordVPN in maart 2018

In maart 2018 werd een server van NordVPN aangevallen. De aanval had beperkte gevolgen; er waren geen gebruikerslogs op de server en de aanvaller kon geen toegang krijgen tot gebruikersnamen, wachtwoorden of VPN-verkeer decoderen.

De aanval betrof een server die NordVPN huurde van een datacenter in Finland. Het datacenter had een onveilig remote-managementsysteem achtergelaten, waarvan NordVPN niet op de hoogte was.

NordVPN kwam later achter de aanval, beëindigde de samenwerking met het datacenter en wiste alle gegevens op de gehuurde servers. Het bedrijf maakte de aanval niet direct bekend om eerst de rest van zijn infrastructuur te controleren.

Na het incident heeft NordVPN de encryptie van al hun servers versneld en zijn alle servers in 2020 overgezet op RAM, wat betekent dat alle data bij een serverherstart verloren gaat.

Laptop met de wereldkaart in de NordVPN app geopend

3. Snelheid en prestatiebeoordeling van NordVPN

Impact van NordVPN op up- en downloadsnelheden

Het inzetten van zelfs de beste VPN beïnvloedt onvermijdelijk je up- en downloadsnelheden. De mate waarin een VPN deze snelheden beïnvloedt, speelt een cruciale rol in de effectiviteit ervan.

Diverse testen, waaronder die van mij, tonen aan dat NordVPN tot de top 10 VPN-diensten behoort qua snelheid.

Het is belangrijk om te vermelden dat mijn internetabonnement een snelheid heeft van 250/100 Mbps voor downloaden en uploaden via een glasvezelverbinding, en ik woon in Nederland. Ik gebruikte daarbij het OpenVPN-protocol. Jouw ervaring kan dan ook verschillen, afhankelijk van je locatie en type verbinding. De volgende resultaten werden behaald:

 • Zonder VPN, via een bekabelde verbinding, bereikte ik een downloadsnelheid van 247 Mbps en een uploadsnelheid van 101 Mbps, met een ping van 7 ms.
 • Met een verbinding tot een Belgische server, behaalde ik een downloadsnelheid van 231 Mbps en een uploadsnelheid van 96 Mbps, met een ping van 21 ms.
 • Bij verbinding met een Amerikaanse server in Miami, was de downloadsnelheid 233 Mbps en de uploadsnelheid 95 Mbps, met een ping van 27 ms.
 • Een verbinding met een server in Hongkong leverde een downloadsnelheid van 212 Mbps en een uploadsnelheid van 92 Mbps op, met een ping van 42 ms.

P2P-ondersteuning en -servers bij NordVPN

NordVPN heeft een uitgebreid netwerk van speciale P2P-servers ontwikkeld, specifiek bedoeld om je torrentactiviteiten veilig en privé te houden.

NordVPN biedt meer dan je wellicht verwacht. Met een P2P-optie in de apps word je automatisch verbonden met de meest geschikte P2P-server voor jouw locatie. Mocht je dit vergeten, dan stuurt NordVPN je verkeer automatisch door naar een geschikte server bij detectie van P2P-activiteit.

Naast directe P2P-ondersteuning biedt NordVPN ook functies die het een aantrekkelijke keuze maken voor torrenting: een strikt zero-logsbeleid, zoals gezegd, meerdere beveiligingslagen tegen DNS- en verkeerslekken, betalingsopties met Bitcoin en andere cryptocurrencies, en extra privacyfuncties, zoals Double VPN en Onion Over VPN. Dit maakt het mogelijk om met een gerust hart Pirate Bay te bezoeken.

Toegang tot Netflix met NordVPN

Ondanks de strikte blokkades van Netflix tegen VPN-gebruik, slaag ik erin om toegang te krijgen tot Netflix-content uit verschillende landen, inclusief de VS. NordVPN is een van de weinige VPN's die deze blokkades kan omzeilen. Het kan soms iets langer duren voordat een serie laadt, maar het uitgebreide aanbod maakt deze korte wachttijd ruimschoots goed.

Het is goed om te weten dat Netflix het gebruik van VPN's niet expliciet verbiedt, maar in hun gebruiksvoorwaarden staat wel dat ze technologie gebruiken om je locatie te bepalen. Dit betekent dat er geen garantie is op toegang tot content buiten je eigen land.

Dus hoewel je geen regels overtreedt, bestaat de kans dat Netflix in de toekomst strengere maatregelen neemt, waardoor je als Nederlandse abonnee mogelijk alleen toegang hebt tot het Nederlandse aanbod.


4. Gebruiksgemak en klantenservice van NordVPN

NordVPN biedt een indrukwekkende verzameling van meer dan 50 handleidingen die uitleggen hoe je de dienst handmatig kunt configureren. Deze handleidingen omvatten niet alleen de standaardplatforms, waaronder Windows, macOS, iOS, Android, Linux, Chrome en Firefox, maar ook meer dan 20 andere platformen en apparaattypen, zoals Windows Phone, Raspberry Pi, routers en NAS-apparaten.

Deze handleidingen zijn verrassend gedetailleerd. Zo vind je bij NordVPN maar liefst 27 verschillende Windows-handleidingen, variërend van het installeren van de standaardclient en OpenVPN tot handmatige configuratie-instructies voor diverse protocoltypen op Windows 7 en latere versies.

Wil je NordVPN bijvoorbeeld instellen als een Socks 5 of browserproxy? Dat kan: er zijn handleidingen beschikbaar voor browsers als Chrome, Firefox, Opera, Safari, en voor programma's als uTorrent, BitTorrent, Vuze, Skype, Deluge en meer.

Screenshot van de NordVPN app met de wereldkaart open op macOS

NordVPN op desktop: Windows, macOS en Linux

NordVPN is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, en biedt ook extensies voor Google Chrome en Firefox. De macOS- en Windows-apps lijken veel op elkaar, maar vertonen ook overeenkomsten met de mobiele apps, met een strak en minimalistisch design.

De gebruiksvriendelijkheid van de pc-applicaties, met uitzondering van Linux, blijft consistent: NordVPN is eenvoudig en intuïtief in gebruik. De Linux-applicatie, die op commandoregels gebaseerd is, laat ik hier buiten beschouwing.

Het hoofdmenu toont verschillende locaties op een kaart, vergelijkbaar met andere dynamische kaarten op het internet. Hoewel visueel aantrekkelijk, is dit niet het meest praktische systeem. Het navigeren over de kaart kan tijdrovend zijn. De lijst met beschikbare landen aan de zijkant is een stuk handiger en geeft ook direct toegang tot de specialty-servers.

Met de 'meer'-knop naast een server kun je direct een specifieke locatie kiezen. Zoeken naar een specifieke plaatsnaam of server-ID kan ook via de zoekbalk. Voor snellere toegang is er een favorietensysteem.

De Quick Connect-knop, die verandert in "Disconnect" na activatie, biedt een snelle verbinding met de dichtstbijzijnde server. Je hoeft de verbinding niet te verbreken om te wisselen van server; de app doet dit automatisch.

De beschikbare instellingen zijn uitgebreid: meer dan alleen het activeren van NordVPN bij het opstarten van je pc. De kill switch van NordVPN biedt gedetailleerde controle: een internet kill switch blokkeert alle internettoegang tenzij verbonden met het VPN, terwijl een app-specifieke kill switch alleen bepaalde apps blokkeert als de VPN-verbinding wegvalt.

VPN-protocollen zijn eenvoudig te selecteren, en je kunt ook je eigen voorkeurs-DNS instellen voor alle VPN-verbindingen. Hoewel het aan te raden is voorzichtig te zijn met deze instelling, kan het aanpassen van de DNS de browseprestaties verbeteren en toegang tot schadelijke websites blokkeren.

Screenshot van de NordVPN instellingen in Windows

Aanpassen van instellingen in NordVPN voor Windows

In Google Chrome en Firefox kun je ook een NordVPN-extensie gebruiken, handig als je alleen je browserverkeer via een VPN wilt laten verlopen, bijvoorbeeld om geoblokkades op websites te omzeilen.

De interface van de extensie bevat geen wereldkaart, maar wel een Auto Connect-knop die je verbindt met de snelste server, en een Choose Location-optie om een specifiek land te selecteren. Er is geen optie om een server op specifieke plaatsnaam of nummer te kiezen.

Een instellingenvenster stelt je in staat om WebRTC-lekken in Chrome te blokkeren en de advertentie-, phishing- en malware-blokkeringsfunctie van CyberSec in- of uit te schakelen.

De Chrome- en Firefox-add-ons van NordVPN hebben identieke interfaces en functionaliteiten.

NordVPN apps voor mobiele apparaten

NordVPN op een Android-telefoon verbonden met Duitsland

NordVPN is ook beschikbaar voor Android en iOS, met prestaties en gebruiksvriendelijkheid die vergelijkbaar zijn met de pc-versies.

Net als bij de Windows- en macOS-apps, tonen de mobiele apps een grote Quick Connect-knop en een wereldkaart met alle servers. Onder de kaart kun je per land zoeken, zodat je niet de hele kaart hoeft te doorzoeken.

Veeg omhoog voor een alfabetische lijst van landen, tik op een land en maak direct verbinding met de beste server daar.

Voor meer controle over je locatiekeuze, open je een menu om de volledige lijst met locaties in dat land te zien.

De mobiele apps hebben minder instellingen dan de desktopversies, maar bieden wel ad-, phishing- en malware-blokkering via NordVPN's CyberSec en een slimme optie voor automatische verbinding.

Je kunt de app zo instellen dat deze automatisch verbinding maakt met een server zodra je verbinding maakt met een wifi-hotspot, met uitzondering van vertrouwde locaties.

Recente verbeteringen omvatten een optie om een aangepaste DNS-server in te stellen en het gebruik van TCP op Android om de betrouwbaarheid van de verbinding te verbeteren.

De iOS Speciality Server-lijst en functieset zijn iets korter dan die van Android, maar iOS biedt de mogelijkheid om NordVPN-verbindingen toe te voegen aan Siri.

NordVPN gebruiken op routers, consoles en smart tv’s

Het gebruik van NordVPN met routers die een OpenVPN-client ondersteunen is vrij eenvoudig. Op de website van NordVPN vind je uitgebreide handleidingen voor diverse routermodellen. Deze handleidingen zijn zelfs voor de minder technisch onderlegde gebruikers goed te volgen, dankzij duidelijke afbeeldingen en instructievideo's.

Bovendien biedt NordVPN gedetailleerde instructies voor het configureren van de VPN op routers met verschillende soorten firmware.

Een groot voordeel van het instellen van NordVPN op je router is dat alle apparaten die met je netwerk verbonden zijn, automatisch via de VPN verbinding maken. Dit betekent dat apparaten zoals Chromecast en Apple TV, die normaal gesproken geen directe VPN-ondersteuning hebben, toch beveiligd kunnen worden met NordVPN.

NordVPN werkt ook naadloos samen met het Android TV-ecosysteem. Voor andere apparaten zoals Apple TV, Roku, Playstation en Xbox, die geen directe VPN-ondersteuning bieden, is het noodzakelijk om de VPN via een router in te stellen.

De klantenservice van NordVPN: Wat te verwachten

NordVPN biedt een uitgebreide reeks aan tutorials op hun website, waarmee gebruikers zelf aan de slag kunnen gaan. Deze kennisbibliotheek is zeer uitgebreid en bevat honderden artikelen.

Mocht je er zelf niet uitkomen, dan staat de klantenservice van NordVPN klaar om je te helpen. Je kunt contact opnemen via [email protected] of de live chat op hun website. In eerste instantie krijg je vaak een standaardantwoord dat verwijst naar een relevant artikel op hun hulppagina.

Als je meer specifieke hulp nodig hebt, zal een deskundige medewerker je verder assisteren. Deze medewerkers zijn goed geïnformeerd en staan klaar om je gedetailleerde hulp te bieden bij complexere vragen of problemen.


Alternatieven voor NordVPN: Andere VPN-opties

NordVPN is een uitstekende allrounder, maar misschien zoek je naar een dienst die specifiek uitblinkt in bepaalde zaken. Hieronder zet ik mijn keuzes op een rij!

ExpressVPN – Beste VPN voor snelheid

Ben je op zoek naar de allerhoogste snelheden? Kies dan voor ExpressVPN. Tegen een iets hogere prijs biedt het een vergelijkbare reeks functies, maar met nog hogere snelheden. Dus als je de lagere internetsnelheden echt wilt overtreffen terwijl je een VPN gebruikt, dan is ExpressVPN de beste keuze.

Ga naar ExpressVPN →

CyberGhost – Beste VPN voor Netflix

Gebruik je een VPN voornamelijk om toegang te krijgen tot buitenlandse Netflix-content? Overweeg dan CyberGhost. Dit bedrijf heeft een ontzettend voordeligste tweejarige abonnement en biedt feilloos toegang tot onder meer Amerikaanse Netflix-series en -films.

Ga naar CyberGhost →

Conclusie – NordVPN-review

Samenvattend durf ik te stellen dat NordVPN zich onderscheidt als een ware leider in de wereld van VPN-diensten. Wanneer je de kosten afweegt tegen het uitgebreide aanbod aan diensten, het indrukwekkende aantal servers, de hoogwaardige beveiliging en de veelzijdige extra functionaliteiten, dan springt NordVPN er duidelijk uit.

De gebruiksvriendelijkheid van de apps, zowel op pc als mobiele platforms, gecombineerd met de uitgebreide ondersteuning voor diverse apparaten, zoals routers en smart-tv's, maakt NordVPN toegankelijk voor een breed publiek.

Bovendien versterkt de betrouwbare klantenservice en de uitgebreide kennisbibliotheek het vertrouwen in NordVPN als een solide keuze voor zowel beginnende als ervaren VPN-gebruikers. Al deze aspecten samen maken NordVPN niet alleen een topkeuze in zijn klasse, maar ook een duidelijke winnaar voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en veelzijdige VPN-oplossing.

Lees ook over Windscribe, PureVPN en ProtonVPN.

Ga naar NordVPN →

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross