Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

ExpressVPN-Review: de Crème de la Crème onder VPN-Diensten

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min leestijd

In onze ExpressVPN-review duiken we in de wereld van virtuele privénetwerken met een naam die synoniem staat voor snelheid en topkwaliteit. Wist je dat ExpressVPN al jarenlang bovenaan de VPN-rankings prijkt, dankzij zijn indrukwekkende snelheden die zelfs de meest data-intensieve taken aankunnen? Laten we samen zien hoe deze dienst zich onderscheidt in de drukke VPN-markt.

Korte introductie van ExpressVPN

ExpressVPN, met servers in maar liefst 105 landen, staat bekend om zijn uitgebreide netwerk en toonaangevende snelheden. Sommige gebruikers beschouwen ExpressVPN als de beste VPN.

Twee unieke kenmerken die ExpressVPN onderscheiden zijn de TrustedServer-technologie, die ervoor zorgt dat geen enkele data permanent op een harde schijf wordt opgeslagen, en hun eigen Lightway-protocol, ontworpen voor snellere verbindingen zonder in te boeten op veiligheid.

Tot op heden is er geen publieke informatie beschikbaar die suggereert dat ExpressVPN betrokken is geweest bij een datalek, wat bijdraagt aan hun reputatie als een veilige en betrouwbare VPN-provider.

🪙 Prijs$ 6,67 - $ 12,95 per maand
💻 Compatibele besturingssystemenWindows, macOS, iOS, Linux, Android, Apple TV, Fire TV, verschillende smart-tv's, browsers, routers, consoles, en meer
♾️ Max. gelijktijdige verbindingen8 verbindingen
🎞️ Werkt metNetflix, Apple TV, Disney+, HBO Max, BBC, Hulu, en meer
🗝️ VPN-protocollenLightway, OpenVPN, IKEv2/IPSec
📃 LogsConnectielogs (anoniem)
🔁 P2P/TorrentsToegestaan
🗓️ Geld-terug-garanties30-dagen-geld-teruggarantie
💳 BetaalmethodenCreditcard, PayPal, Bitcoin, lokale betaalmethoden (o.a. iDeal)
🗺️ Servers en locatiesNaar schatting 3000+ servers in 105 landen

Wat vinden wij goed:

 • Uiterst snelle VPN
 • Ondergaat zeer regelmatig audits
 • Software is erg gebruiksvriendelijk en compatibel met allerlei apparaten
 • Veel serverlocaties beschikbaar
 • Gebruikt RAM-only-servers
 • Eigen protocol is zowel veilig als snel

Wat vinden wij minder fijn:

 • Geen dedicated IP-adres beschikbaar
 • Erg aan de prijs
 • Eerstelijnsklantenservice oogt niet heel kundig
Check bij ExpressVPN →

Belangrijke overwegingen voordat je ExpressVPN kiest


1. ExpressVPN: Kosten en aangeboden functies

Overzicht van ExpressVPN-abonnementstarieven

ExpressVPN valt in de hogere prijsklasse. Het bedrijf beweert dat je voor deze hogere prijs betere service ontvangt. Of dit daadwerkelijk het geval is, vind je hieronder uit. Eerst presenteer ik je de beschikbare pakketten:

 • $8,32 (ongeveer € 7,73) maandelijks voor een jaarabonnement; totaal $ 99,95 (ongeveer € 97,92) per jaar;
 • $9,99 (ongeveer € 9,29) maandelijks voor een abonnement van 6 maanden; totaal $ 59,95 (ongeveer € 58,73) per half jaar;
 • $12,95 (ongeveer € 12,04) voor een maandabonnement.

Ter illustratie: het goedkoopste maandbedrag van NordVPN is momenteel € 3,49 en dat van CyberGhost is € 2,11, beide voor een abonnement van twee of drie jaar, die ExpressVPN niet aanbiedt.

De betaalmogelijkheden zijn uitgebreider dan de keuzes in abonnementen: diverse creditcards, PayPal, Bitcoin, iDeal, Klarna, AliPay, en andere opties zijn beschikbaar! Helaas biedt ExpressVPN geen gratis proefperiode, maar ze bieden wel een gemakkelijke 30 dagen bedenktijd.

De functies die ExpressVPN uniek maken

Wat ontvang je voor deze iets hogere maandtarieven? Allereerst toegang tot meer dan 3000 servers – het exacte aantal wordt niet vrijgegeven. Deze servers bevinden zich in 94 landen en op in totaal 160 locaties.

Ter vergelijking nogmaals: NordVPN beschikt over meer dan 5.000 servers en CyberGhost over meer dan 6.000. De servers van deze diensten zijn echter niet over zoveel landen en locaties verspreid. ExpressVPN scoort dus zeker punten met de diversiteit aan serverlocaties.

Speciale servers voor bijvoorbeeld P2P of het streamen van buitenlandse content bieden ze niet aan. Hun servers zijn over het algemeen echter zeer snel en stabiel, maar daarover straks meer. 😏

Enkele van de beste extra functies die je krijgt bij een abonnement zijn:

 • TrustedServer-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat servers draaien op RAM in plaats van op permanente opslag, waardoor alle data bij elke herstart wordt gewist.
 • Lightway-protocol. Een door ExpressVPN ontwikkeld protocol dat zorgt voor snellere verbindingstijden en minder batterijverbruik. Naast de standaard AES-encryptie wordt ook ChaCha20-encryptie gebruikt, dezelfde encryptiemethode als WireGuard.
 • Kill switch. Deze functie schakelt de internetverbinding van geselecteerde apps direct uit als de verbinding met de VPN-server verloren gaat.
 • Threat Manager. Dit helpt voorkomen dat je apparaat contact maakt met bekende schadelijke websites en trackers.
 • Keys, de wachtwoordbeheerder van ExpressVPN.
 • Advertentieblokkering.
 • Split tunneling. Hiermee kun je specificeren welke applicaties hun data via de VPN-tunnel versturen of juist onversleuteld buiten de tunnel om (dus niet verbonden met de VPN-server). Split tunneling is handig als bepaalde activiteiten worden geblokkeerd of negatief beïnvloed door slechte netwerkprestaties wanneer je een VPN gebruikt.

Andere diensten bieden echter meer voor minder geld, zoals CyberGhost met hun dedicated IP-adres (tegen een extra vergoeding van € 5,- per maand). Toch is het een bekend feit dat je krijgt waarvoor je betaalt, dus laten we de kosten even opzij schuiven en beoordelen hoe goed ExpressVPN presteert.


2. Hoe ExpressVPN je privacy waarborgt

ExpressVPN servers: Aantal, locaties en soorten

ExpressVPN beschikt over meer dan 3000 servers, verdeeld over 105 landen. Dit uitgebreide netwerk is een van de hoofdredenen waarom mensen kiezen voor een abonnement bij ExpressVPN.

Een uitgestrekte serververdeling is cruciaal, omdat dit ten eerste betekent dat je altijd een server dichtbij hebt, wat doorgaans resulteert in betere connectiviteit. Het biedt tevens meer opties om je locatie te verbergen, en verkleint de kans op overbezette servers.

Hoewel sommige diensten meer servers bieden, blinkt ExpressVPN uit in de diversiteit van zijn serverlocaties en de snelheid ervan – 80% draait op het moment van schrijven op hun 10Gbps-servers!1ExpressVPN (n.d.). 'Serverlocaties van ExpressVPN'

Het bedrijf heeft servers in minder gangbare regio's zoals Zuid-Amerika (Peru, Panama, Ecuador, etc.), Azië (Hongkong, Vietnam, etc.) en Afrika (Kenia, Zuid-Afrika, etc.), alsook in landen met strikte internetreguleringen zoals Turkije, Vietnam en Egypte.

Belangrijk om te vermelden is dat ExpressVPN naast fysieke ook virtuele servers inzet. Deze virtuele servers vormen echter minder dan 3% van het totaal, wat neerkomt op ongeveer 90 servers.

Op de website van ExpressVPN vind je een volledige lijst van virtuele servers en hun fysieke locaties. Veel van deze virtuele servers zijn gevestigd in Nederland. 😉 Het bedrijf geeft aan virtuele servers te gebruiken omdat:

 • Het niet overal mogelijk is om een snelle en stabiele internetverbinding voor fysieke servers te garanderen.
 • Het in sommige landen met strenge internetcensuur onveilig is om een server te plaatsen.
ExpressVPN wereldkaart met serverlocaties

Het zero-logsbeleid van ExpressVPN uitgelegd

ExpressVPN is gevestigd in de Britse Maagdeneilanden, waar geen bewaarplicht voor gegevens bestaat. Het bedrijf benadrukt dat verzoeken om gebruikersinformatie door een lokale rechtbank moeten worden ingediend en alleen in behandeling worden genomen als het betreffende misdrijf op de Britse Maagdeneilanden strafbaar is met ten minste één jaar gevangenisstraf.

ExpressVPN hanteert een strikt no-logsbeleid. Hoewel het bedrijf bepaalde informatie verzamelt voor operationele doeleinden, zijn ze duidelijk over wat er verzameld wordt:

 • Apps en versies die succesvol zijn geactiveerd;
 • Datums (zonder tijden) van verbinding met de VPN-dienst;
 • Keuze van server locatie (maar niet het precieze IP-adres dat je is toegewezen!);
 • Totale hoeveelheid (in MB's) per dag aan overgedragen gegevens.

Dit met als aanvulling: "Deze statistieken omvatten nooit details over de activiteiten van gebruikers via de VPN: geen informatie over de inhoud of bestemmingen van VPN-verkeer, geen DNS-verzoeken, en geen IP-adressen."​

De beveiligingsprotocollen en encryptie van ExpressVPN

onder geavanceerde VPN-protocollen en encryptietechnieken zou zelfs het meest uitgebreide servernetwerk en een strikt no-logs beleid van weinig waarde zijn. ExpressVPN onderscheidt zich hier duidelijk van de concurrentie.

Je data wordt allereerst beveiligd met 256-bit AES-encryptie, een encryptiestandaard die als onkraakbaar wordt beschouwd, zelfs door de meest geavanceerde cybercriminelen. 😶

ExpressVPN biedt toegang tot een diversiteit aan VPN-protocollen, elk met unieke eigenschappen. Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare protocollen bij ExpressVPN, inclusief hun voor- en nadelen:

ProtocolVoordelenNadelen
L2TP/IPsecBiedt goede snelheid en compatibiliteit met veel apparaten.Minder veilig dan sommige nieuwere protocollen. Kan door sommige netwerken worden geblokkeerd.
OpenVPNOpen-source en zeer veilig. Biedt een goede balans tussen snelheid en veiligheid.Is vaak trager dan sommige nieuwere protocollen. Configuratie kan complex zijn voor beginners.
IKEv2Zeer snel en stabiel, vooral op mobiele netwerken.Niet zo veelzijdig als OpenVPN qua compatibiliteit met apparaten en besturingssystemen.
SSTPBreekt zelfs door firewalls heen dankzij SSL 3.0.Voornamelijk ondersteund op Windows. Beperkte ondersteuning op andere platforms.
WireGuardBiedt hoge snelheden en moderne encryptie. Lichtgewicht protocol.Nog relatief nieuw, wat betekent dat de implementatie en ondersteuning kunnen variëren.
Lightway- Exclusief van ExpressVPN. Biedt uitstekende snelheden en veiligheid. Zeer efficiënt qua energieverbruik.Alleen beschikbaar bij ExpressVPN, wat de testmogelijkheden buiten deze service beperkt.

Vooral Lightway, een exclusief protocol van ExpressVPN, springt eruit vanwege zijn indrukwekkende snelheid en veiligheid. Dit protocol is speciaal ontworpen om een ultralichte voetafdruk te hebben, wat resulteert in snellere verbindingstijden en minder batterijverbruik, zonder in te leveren op de veiligheid. 🔐

Bescherming tegen IP- en DNS-lekken bij ExpressVPN

Zoals gebruikelijk heb ik IP- en DNS-lektests uitgevoerd, met behulp van sites als IPleak.net en Browserleaks.com. In eerste instantie leek het alsof er lekken waren, maar dit was slechts omdat de tests uitgingen van het zichtbare IP-adres als het lokale IP-adres.

Aangezien dit niet het geval was (het betrof een virtueel IP-adres), kon ik concluderen dat ExpressVPN geen IP- of DNS-lekken toelaat!

Audits en transparantie: ExpressVPN's openheid

Je hoeft niet alleen op het woord van ExpressVPN te vertrouwen. Het bedrijf heeft stappen ondernomen om zijn transparantie te vergroten en aan klanten te bewijzen dat hun service veilig is.

ExpressVPN publiceert op hun website met regelmaat uitgebreide rapporten van uitgevoerde audits, waaronder de recentste over hun zero-logsbeleid in 2022.2ExpressVPN (n.d.). 'Wat is een no-logs VPN?'

Uit deze audits blijkt dat ExpressVPN niet alleen transparant, maar ook zeer veilig is. Indien zwakke punten worden gevonden, pakt het bedrijf deze doorgaans snel aan en voert verbeteringen door. Ook op dit vlak scoort ExpressVPN uitstekend. 💯


3. Snelheid en prestatiebeoordeling van ExpressVPN

Impact van ExpressVPN op up- en downloadsnelheden

De prestaties van een VPN kunnen variëren door externe factoren zoals de locatie waar je je bevindt, de snelheid van je internetverbinding thuis en de specificaties van je apparaat. De volgende gegevens bieden een referentie gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen onder mijn specifieke omstandigheden.

Het is relevant om te vermelden dat mijn huidige internetpakket voorziet in een downloadsnelheid van 250 Mbps en een uploadsnelheid van 100 Mbps.

 • Zonder VPN, via een ethernetverbinding, bereikte ik een gemiddelde downloadsnelheid van ongeveer 230 Mbps en een uploadsnelheid van ongeveer 102 Mbps, met een ping van 7 ms.
 • Verbindend met de dichtstbijzijnde server, noteerde ik een downloadsnelheid van ongeveer 225 Mbps en een uploadsnelheid van ongeveer 92 Mbps, met een ping van 7 ms.
 • Een verbinding met een server in de Verenigde Staten (Miami) resulteerde in een downloadsnelheid van ongeveer 60 Mbps en een uploadsnelheid van ongeveer 42 Mbps, met een ping van 110 ms.
 • Bij het verbinden met een server in Azië (Hongkong) werd een downloadsnelheid van ongeveer 50 Mbps en een uploadsnelheid van ongeveer 20 Mbps gemeten, met een ping van 292 ms.

Zoals ik al aangaf, zijn deze resultaten specifiek voor mijn situatie en kunnen ze verschillen van jouw ervaringen. Echter, op basis van deze consistente testomstandigheden, kan ik concluderen dat ExpressVPN zeker tot een van de snelste VPN-diensten op de markt behoort.

Ondanks de aanzienlijke toename in ping, blijven de snelheden indrukwekkend, vooral gezien de afstanden die de VPN-verbindingen afleggen.

P2P-ondersteuning en -servers bij ExpressVPN

ExpressVPN biedt geen specifieke P2P-/torrenting-servers, maar staat P2P-verkeer toe op al hun servers. Dit is een significant voordeel, aangezien niet alle VPN-diensten dit toelaten, zoals Tunnelbear.

Hoewel het bedrijf torrenting niet expliciet promoot, is uit hun communicatie af te leiden dat ExpressVPN geen bezwaar heeft tegen het gebruik van hun dienst voor P2P-verkeer.

Een Panasonic lcd-televisie met daarop het logo van Netflix.

Toegang tot Netflix met ExpressVPN

De eerder genoemde snelheden komen ook goed van pas bij het streamen van buitenlandse content, zoals het Amerikaanse aanbod van Netflix! ExpressVPN slaagt erin om toegang te bieden tot het Amerikaanse Netflix-aanbod, ondanks de inspanningen van Netflix om VPN-gebruikers te blokkeren.

Het plezier beperkt zich niet alleen tot Netflix. Ook geografisch geblokkeerde content van BBC, Hulu, Amazon Prime Video en zo'n beetje iedere andere dienst die je je kunt bedenken, maak je gemakkelijk toegankelijk met ExpressVPN. Ben je geïnteresseerd in de volledige lijst? Die vind je op hun website, aangezien het bedrijf begrijpt hoe frustrerend vage beloftes zijn.

Op zoek naar de beste Netflix-VPN? Ook die hebben we voor je op een rijtje gezet.


4. Gebruiksgemak en klantenservice van ExpressVPN

ExpressVPN op desktop: Windows, macOS en Linux

Net als bij veel VPN-diensten lijken de applicaties voor Windows en macOS sterk op elkaar. ExpressVPN biedt toegang tot vrij minimalistische apps, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

Voor de pc-applicaties hoef je niet met je accountgegevens in te loggen; je ontvangt een activatiecode via de website voor een eenmalige login.

Extra vensters maken het mogelijk om gewenste servers te sorteren en op te slaan. Het zou echter handig zijn als de app meer details over elke server zou bieden, zoals het huidige gebruik. Het venster voor snelheidstests, dat een snelle test uitvoert op alle servers om je te helpen bij het kiezen van de beste server, is een functie die ik bijzonder waardeer.

ExpressVPN voor Windows verbonden
ExpressVPN macOS niet verbonden

Vanuit de applicatie kun je diverse instellingen aanpassen, zoals split tunneling. De Linux-apps verschillen echter, deze hebben meer weg van een commandoconsole waar je handmatig commando's moet invoeren, wat minder gebruiksvriendelijk is dan de eenvoudige interface van de andere apps (een beperking die meer bij Linux ligt dan bij ExpressVPN).

ExpressVPN onderscheidt zich ook door een app voor ChromeOS aan te bieden – of eigenlijk voor Android, die je dan op je Chromebook gebruikt. Voor andere systemen biedt het bedrijf een uitgebreide verzameling handleidingen.

Daarnaast zijn er extensies voor onder andere Google Chrome, Firefox en Safari beschikbaar. Deze bieden dezelfde veiligheid als de volledige app, maar laten je toe enkel je browserverkeer via de VPN te leiden. De extensies zorgen er ook voor dat je alleen verbinding maakt met websites die HTTPS ondersteunen.

ExpressVPN-apps voor mobiele apparaten

Qua ontwerp en layout lijken de Android- en iOS-apps sterk op die voor Windows en macOS.

Dankzij deze uniformiteit is ExpressVPN een topkeuze voor zowel Android als iOS, mede omdat het OpenVPN-protocol en beveiligde tunneling ondersteunt.

Veel VPN-aanbieders beperken de beschikbare VPN-protocollen op mobiele apparaten, vooral op iOS, waar vaak alleen het IPSec/IKEv2-protocol wordt ondersteund.

ExpressVPN biedt volledig functionele OpenVPN-apps met 256-bit AES-encryptie voor zowel Android als iOS. Op iOS kun je kiezen tussen OpenVPN en IPSec/IKEv2, terwijl de Android-app exclusief OpenVPN gebruikt. Beide ondersteunen ook het Lightway-protocol. Opmerkelijk genoeg zijn er zelfs apps voor e-readers zoals Kindle en Nook! 📕

ExpressVPN gebruiken op routers, consoles en smart tv’s

ExpressVPN is ook te gebruiken op diverse consoles en smart-tv's, maar de aanpak verschilt van die voor pc's en mobiele apparaten. Het is voor simpliciteit daarom aan te raden om MediaStreamer te gebruiken, wat je locatie spooft, maar je data niet versleutelt – als je enkel op zoek bent naar iets waar je makkelijk buitenlandse streamingcontent deblokkeert, in ieder geval.

Voor volledige VPN-functionaliteit op consoles en smart-tv's dien je verbinding te maken via een router met de routerapp van ExpressVPN.

Met de routerapp kun je tot 5 apparaten tegelijk verbinden en elk apparaat in huis beschermen zonder limiet op het aantal verbindingen.

Het nadeel is dat ExpressVPN bepaalde routers aanbeveelt, die je mogelijk nog niet hebt. Je kunt de app handmatig installeren op je huidige router, maar dit brengt risico's met zich meebrengen en het is niet gegarandeerd dat je überhaupt router compatibel is.

Door een door ExpressVPN aanbevolen router aan te schaffen of zelfs eentje die zij zelf produceren (de Aircove), weet je zeker dat deze werkt met de app en hoef je niet individueel met apps op je apparaten te rommelen; alle VPN-functionaliteiten regel je via de router.

Na het uploaden van de ExpressVPN-firmware naar je router (waarvoor handleidingen beschikbaar zijn), krijg je toegang tot het ExpressVPN-routerdashboard, die in mijn beleving zeer gebruiksvriendelijk is. Een voorbeeld zie je hieronder!

ExpressVPN voor routerinterface

De klantenservice van ExpressVPN: Wat te verwachten

De klantenservice van ExpressVPN is uitstekend. In een branche die bekend staat om slechte klantenservice, biedt de 24/7 live support van ExpressVPN een frisse wind en is het een van hun sterkste punten.

In tegenstelling tot veel aanbieders die verouderde contactformulieren en e-mailketens gebruiken, biedt ExpressVPN een 24/7 live chatfunctie, die hoog wordt gewaardeerd.

Hoewel traditionele contactopties beschikbaar zijn, moedigt ExpressVPN aan om gebruik te maken van de live chat voor snellere communicatie. Het supportteam is zeer deskundig, geduldig en oog voor detail.

Daarnaast beschikt ExpressVPN over een uitgebreid kenniscentrum met probleemoplossingsgidsen en tutorials voor het instellen van de VPN op elk denkbaar platform, wat een eerste stop kan zijn voor het oplossen van eventuele problemen.

ExpressVPN hulppagina met alle installatiehandleidingen

Soms vraag ik me echter af of in ieder geval enkele van hun werknemers dat kenniscentrum ook zelf hebben doorgenomen. Tijdens de chatsessies was het soms nogal pijnlijk om het idee te krijgen dat ik beter begreep hoe de VPN zou moeten werken dan degene die voor de dienst zelf werkt. 😅


Alternatieven voor ExpressVPN: Andere VPN-opties

NordVPN – Beste VPN voor prijs-kwaliteitverhouding

NordVPN staat bekend om zijn uitstekende allround-prestaties. Je vindt er veel vergelijkbare functies als bij ExpressVPN, en op sommige vlakken presteert NordVPN zelfs beter, zoals je ook in onze NordVPN-review leest.

Een voorbeeld hiervan is de beschikbaarheid van een specifieke app voor Android TV bij NordVPN. Qua snelheid moet NordVPN het wellicht afleggen tegen ExpressVPN, maar de lagere prijs compenseert dit verschil ruimschoots.

Ga naar NordVPN →

Private Internet Access – Beste VPN voor een lagere prijs

Als je op zoek bent naar een voordelige VPN-service die toch veel aanpassingsmogelijkheden biedt, dan is Private Internet Access een uitstekende keuze. Je kunt de encryptie, authenticatie- en handshake-methoden naar wens instellen en hebt de beschikking over meer dan 30.000 servers wereldwijd! Lees onze PIA-review voor meer info.

Ga naar Private Internet Access →

Conclusie – ExpressVPN-review

ExpressVPN levert een indrukwekkend compleet pakket. Vooral op het gebied van veiligheid, snelheid en de diversiteit aan beschikbare apps voor verschillende besturingssystemen scoort het hoog.

De aangeboden functionaliteiten zouden voor de gevraagde prijs per maand wellicht wat uitgebreider kunnen zijn. Echter, als tegenprestatie ontvang je zeer hoge snelheden en toegang tot gebruiksvriendelijke apps en een klantenservice van topkwaliteit.

De keuze hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren: geef je de voorkeur aan een breder scala aan functies, of focus je liever op een aantal essentiële functies die uitstekend worden uitgevoerd?

Heb je je keuze toch nog niet gemaakt, lees dan ook eens over Windscribe, CyberGhost, PureVPN of ProtonVPN.

Ga naar ExpressVPN →

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross