Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

ProtonVPN-Review: Waardige Europese Competitie

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min leestijd

Wist je dat ProtonVPN, opgericht door wetenschappers van CERN, gebruikmaakt van Secure Core-architectuur om je gegevens te beschermen met servers in landen met sterke privacywetten? Ik leid je door de snelheden, versleutelingsprotocollen en het serveraanbod in deze ProtonVPN-review, zodat je aan het einde van de rit exact weet of dit dé ideale VPN-match is voor jou.

Korte introductie van ProtonVPN

ProtonVPN onderscheidt zich in de overvolle VPN-markt met zijn robuuste netwerk van honderden servers over de hele wereld, zodat gebruikers altijd een server met hoge bandbreedte in de buurt hebben voor een verbinding met lage latentie.

Twee van de meest onderscheidende kenmerken zijn de Secure Core-architectuur, die verkeer door privacy-vriendelijke landen leidt om een extra beveiligingslaag toe te voegen, en de Perfect Forward Secrecy, die zorgt dat versleuteld verkeer niet kan worden ontsleuteld, zelfs als het later wordt onderschept.

ProtonVPN houdt zich aan een strikt no-logsbeleid, ondersteund door de sterke privacywetgeving van Zwitserland, de thuisbasis van het bedrijf. Deze toewijding aan privacy wordt verder bewezen door de afwezigheid van gerapporteerde datalekken, waardoor ProtonVPN een betrouwbare keuze is voor diegenen die prioriteit geven aan online veiligheid en privacy.

🪙 Prijs€ 0 - € 9,99 per maand
💻 Compatibele besturingssystemenWindows, macOS, Linux, Chrome OS, Android, iOS, Fire TV, Android TV, routers
♾️ Max. gelijktijdige verbindingen1 - 10 verbindingen (afhankelijk van het abonnement)
🎞️ Werkt metNetflix (enkel, Apple TV, HBO Max, Disney+, Amazon Prime, BBC, en meer (met betaald abonnement)
🗝️ VPN-protocollenStealth Protocol, OpenVPN (UDP/TCP), IKEv2/IPSec, WireGuard
📃 LogsStrikt zero-logsbeleid
🔁 P2P/TorrentsToegestaan met een betaald abonnement
🗓️ Geld-terug-garanties30-dagen-geld-teruggarantie
💳 BetaalmethodenCreditcard, PayPal, online bankieren, Bitcoin, contant (voor bestaande accounts)
🗺️ Servers en locaties3165 servers in 71 landen

Wat vinden wij goed:

 • Ook het gratis abonnement biedt redelijke snelheden
 • Betaald abonnement deblokkeert een weelde aan buitenlandse content
 • Gebruiksgemak is dik in orde
 • Ondersteunt P2P
 • ProtonVPN zet veel extra stappen om je online veiligheid en -privacy te waarborgen

Wat vinden wij minder fijn:

 • Geen livechat beschikbaar
 • In verhouding aan de dure kant
 • Ondersteunt een beperkt aantal Netflix-regio's
Check bij ProtonVPN   →

Belangrijke overwegingen voordat je ProtonVPN kiest


1. ProtonVPN: Kosten en aangeboden functies

Overzicht van ProtonVPN-abonnementstarieven

Bij ProtonVPN heb je de mogelijkheid om maandelijks te betalen, maar als je kiest voor een abonnement van twee jaar, ontvang je een aanzienlijke korting. Persoonlijk waardeer ik deze flexibiliteit zeer.

 • Een abonnement dat niets kost; dat is duidelijk.
 • € 4,99 per maand bij een tweejarig abonnement; € 119,76 in totaal.
 • € 5,99 per maand bij een jaarabonnement; in totaal dus € 71,88.
 • € 9,99 voor een maandabonnement; op jaarbasis bedraagt dit € 119,88.

Er is volop keuze! Qua betaalopties zit je goed: betalingen kunnen gedaan worden via creditcard, PayPal, online bankieren en Bitcoin. En als je al een account hebt, is het zelfs mogelijk om contant te betalen. Hoewel er duidelijke redenen zijn om hiervan af te zien, kan dit voor mensen die hun financiële transacties graag privé houden, een goede oplossing zijn.

Mocht je niet tevreden zijn, dan kun je aanspraak maken op de 30-dagen-geld-teruggarantie, al verwacht ik niet dat dit nodig zal zijn.

Screenshot van ProtonVPN op macOS met wereldkaart zichtbaar

De functies die ProtonVPN uniek maken

Met een gratis abonnement kun je verbinden met servers in drie landen (Nederland, Japan, en de Verenigde Staten) met één apparaat, waarbij je een gemiddelde verbindingssnelheid hebt.

Uniek aan dit gratis abonnement is dat je ongelimiteerd gebruik mag maken van de VPN, zonder dat je na een bepaalde hoeveelheid dataverbruik wordt geblokkeerd tot de volgende maand. Hierover later meer.

Het Plus-abonnement biedt verbinding met alle servers voor maximaal 10 apparaten. Dit abonnement biedt hogere snelheden, staat P2P-verkeer toe en geeft toegang tot Plus-Servers, TOR-Servers, Secure Core en Secure Streaming.

Alle abonnementen, inclusief het gratis abonnement, bieden toegang tot enkele essentiële functies:

 • Een kill switch gebaseerd op firewall-technologie beschermt je IP-adres en DNS-verzoeken als de verbinding met de VPN-server om welke reden dan ook wegvalt.
 • Ad-blocking en anti-malware, in een softwarepakket genaamd NetShield.
 • Preventie van DNS-lekken, wat de veiligheid van je online activiteiten waarborgt. Meer hierover volgt! Daarnaast biedt ProtonVPN de mogelijkheid om aangepaste DNS-instellingen te gebruiken, wat gebruikers meer controle geeft over hun internetverbinding.
 • Krachtige 256-bit AES-encryptie verzekert de beveiliging van je gegevens.
 • Secure Core-technologie leidt je internetverkeer om via meerdere servers achter twee encryptielagen, wat extra bescherming biedt tegen netwerkaanvallen.
 • Split tunneling stelt je in staat om te kiezen welk verkeer via de VPN gaat en welk niet, voor een optimale balans tussen snelheid en veiligheid.
 • Dubbele VPN-verbinding (double hop) versleutelt je gegevens tweemaal door ze via twee verschillende servers te leiden.
 • TOR over VPN maakt het mogelijk om het TOR-netwerk te gebruiken in combinatie met de VPN-verbinding, voor een nog hogere mate van privacy en beveiliging.

Andere VPN-aanbieders, zoals CyberGhost en NordVPN, bieden in verhouding meer voor minder geld. CyberGhost geeft je bijvoorbeeld de optie om een vast IP-adres toe te voegen voor een extra € 5, en NordVPN heeft een geheel eigen VPN-protocol. Deze diensten bieden meer waar voor je geld dan ProtonVPN, afhankelijk van waar je naar op zoek bent.


2. Hoe ProtonVPN je privacy waarborgt

ProtonVPN servers: Aantal, locaties en soorten

ProtonVPN, zelf gevestigd in Genève, Zwitserland, beheert zijn eigen servernetwerk. Momenteel beschikt de dienst over 3165 servers in 71 verschillende landen. Met het kosteloze abonnement heb je toegang tot servers in slechts drie landen: Nederland, Japan en de Verenigde Staten.

Hoewel dit beperkt lijkt, is het beter dan niets, vooral gezien het feit dat weinig VPN-diensten een gratis abonnement met onbeperkte bandbreedte aanbieden. Ter vergelijking: Windscribe biedt toegang tot servers in 10 landen, maar legt een limiet op van 10 GB per maand.

De meerderheid van de servers bevindt zich in Europa en Noord-Amerika, maar je vindt ook servers in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Hongkong, Rusland, Brazilië, Costa Rica en India, inclusief landen met strikte internetreguleringen.1ProtonVPN (n.d.). 'Proton VPN servers & locations'

Screenshot van serverlocaties van ProtonVPN

Met een Plus-abonnement kun je verbinden met alle beschikbare servers, waaronder de speciale Secure Core-servers.

Deze Secure Core-servers bieden extra bescherming, vooral nuttig in landen met strenge internetcontroles of voor gebruikers die een TOR-achtige ervaring zoeken, door een extra laag in de VPN-tunnel toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Nederland via IJsland verbinding maken met de VS, of via India met Japan. Meer details hierover vind je bij de support centre van ProtonVPN.

Het zero-logsbeleid van ProtonVPN uitgelegd

Gezien de vestiging van ProtonVPN in Zwitserland, genieten gebruikers van de sterke Zwitserse privacywetgeving. ProtonVPN reageert alleen op informatieverzoeken die zijn goedgekeurd door een Zwitserse rechter, en de betrokken persoon moet hiervan op de hoogte worden gesteld.

Dit is een scherp contrast met praktijken in landen als de VS, waar zelfs de beste VPN geheime verzoeken kan ontvangen zonder dat ze deze openbaar mogen maken.

Zelfs als ProtonVPN zou moeten reageren op een verzoek, zou het enkel de tijdstippen van inloggen kunnen verstrekken, wat de privacy en veiligheid ten goede komt.

Het bedrijf benadrukt ook zijn zero-logsbeleid, bevestigd door een onafhankelijke audit, wat betekent dat het geen internetactiviteiten volgt of registreert en deze informatie dus niet aan derden kan overdragen.

Session logging is vrijwel afwezig; alleen de tijd van de laatste succesvolle login wordt bewaard en bij elke nieuwe login overschreven, waardoor slechts de recentste sessie zichtbaar is.

Bij aanmelding wordt je account gekoppeld aan een e-mailadres, maar je kunt eenvoudig een adres onder een andere naam gebruiken. ProtonVPN raadt aan om ProtonMail te gebruiken voor volledige anonimiteit.

Protonmail screenshot

De volgende gegevens worden bewaard:

 • Je e-mailadres;
 • Je betaalgegevens (indien van toepassing);
 • Het tijdstip van je laatste inlogpoging;
 • Informatie gedeeld in support tickets. Deze informatie wordt alleen gedeeld binnen Proton Technologies AG (het moederbedrijf) en ProtonMail (zusterbedrijf).

Het privacybeleid vermeldt dat gebruikersgegevens alleen worden vrijgegeven als een Zwitserse rechtbank dit eist voor het voorkomen of onderzoeken van misdrijven, inclusief het beschermen tegen en voorkomen van bedreigingen voor de openbare veiligheid.

De beveiligingsprotocollen en encryptie van ProtonVPN

ProtonVPN biedt de optie om OpenVPN (UDP en TCP) te gebruiken op Windows- en Linux-systemen. Voor gebruikers van macOS, iOS en Android zijn IKEv2/IPSEC en WireGuard beschikbaar.

 • OpenVPN geniet vaak de voorkeur vanwege zijn open-source-aard, wat betekent dat de community eraan kan sleutelen. 🔧
 • IKEv2/IPSEC staat bekend om zijn stabiliteit en snelheid, met het voordeel van automatische herverbinding bij verlies van de verbinding.
 • WireGuard, als nieuwere toevoeging, kenmerkt zich door minder rijen aan code, wat resulteert in een snelle en efficiënte werking.
 • Stealth Protocol, een nieuw protocol dat ProtonVPN zelf heeft ontwikkeld, waarmee VPN-verkeer zich voordoet als 'normaal' HTTPS-verkeer.2ProtonVPN (2022). 'Defeat censorship with Stealth, our new VPN protocol'

De apps van ProtonVPN gebruiken verder AES 256-bit encryptie, 4096-bit RSA-sleuteluitwisseling, HMA-SHA384-berichtauthenticatie en Perfect Forward Secrecy.

Dat is een hele mond vol, maar het houdt kortgezegd in dat een aanvaller ontelbare pogingen moet ondernemen om de encryptiesleutel te kraken, en zelfs als dit lukt, zijn je overige gegevens veilig, omdat elke sleutel maar één keer gebruikt wordt.

Bescherming tegen IP- en DNS-lekken bij ProtonVPN

Een IP- of DNS-lek onthult direct je identiteit aan je internetprovider, de overheid of andere kwaadwillenden. Het is daarom cruciaal dat een VPN-dienst deze lekken kan voorkomen. ProtonVPN benut DNS Leak Prevention die, zoals verwacht, DNS-lekken voorkomt. Ook Web-RTC-lekken, gerelateerd aan web real-time communicatie, worden tegengegaan.

De effectiviteit hiervan is getest met verschillende websites, waaronder IPleak.net en Browserleaks.com. Deze tests bevestigen dat ProtonVPN's DNS Leak Prevention effectief is: er werden geen DNS-, IP- of Web-RTC-lekken gedetecteerd. Je kunt dus met vertrouwen gebruikmaken van ProtonVPN, wetende dat je beveiligingslaag stevig is.

ProtonVPN's custom DNS settings stelt je bovendien in staat om je eigen DNS-servers te kiezen, wat nuttig is voor degenen die exact weten welke server ze willen. Dit – bij de juiste instellingen – verbetert uiteindelijk je online privacy en beveiliging door te voorkomen dat aanvragen door derden worden gezien of gemanipuleerd, en kan zelfs de prestaties van de verbinding verbeteren. 💫

Audits en transparantie: ProtonVPN's openheid

De audit van mei 2023, uitgevoerd door Securitum, richtte zich op het no-logsbeleid van ProtonVPN. Deze recente controle bevestigde dat ProtonVPN geen gebruikerslogs bijhoudt of gegevens opslaat die de privacy van gebruikers kunnen schaden.

Dit resultaat betekent dat ProtonVPN je online gedrag en persoonlijke informatie privé houdt, en niet deelt met derden. Het onderstreept de toewijding van ProtonVPN aan privacy en beveiliging, waardoor gebruikers met vertrouwen kunnen surfen, streamen en communiceren, wetende dat hun gegevens veilig zijn.

Ook het transparantierapport is zichtbaar voor iedereen. Hoewel ze meer dan 5000 verzoeken hebben ingewilligd in 2022, betekent dit in de praktijk weinig: ze hebben immers geen gegevens om te overleggen!3ProtonVPN (n.d.). 'Transparency report'


3. Snelheid en prestatiebeoordeling van ProtonVPN

Impact van ProtonVPN op up- en downloadsnelheden

Het belang van up- en downloadsnelheden mag niet onderschat worden. Voordat ik de gemiddelde uitkomsten van diverse tests deel, is het goed om te beseffen dat jouw ervaring kan verschillen van de mijne.

Verschillen in hardware, internetsnelheid en externe factoren kunnen invloed hebben op de resultaten. Beschouw mijn bevindingen dus als een indicatie en niet als absolute waarheid. 🧂

Het gratis abonnement van ProtonVPN kan langzamer zijn vanwege de verwachting dat veel gebruikers dezelfde beperkte servers zullen gebruiken. Betaalde abonnementen bieden snellere verbindingen door toegang tot een uitgebreider servernetwerk dat minder snel verzadigd raakt.

 • Zonder VPN bereikte ik met een bekabelde verbinding een gemiddelde downloadsnelheid van 203 Mbps en een uploadsnelheid van 98 Mbps, met een ping van 2 ms.
 • Een verbinding met een Nederlandse server leverde gemiddeld 175 Mbps download en 85 Mbps upload op, met een ping van 66 ms.
 • Verbinding maken met een server in Miami (VS) resulteerde in ongeveer 25 Mbps download en 52 Mbps upload, met een ping van 173 ms.
 • Een Japanse server bood gemiddeld 16 Mbps download en 6 Mbps upload, met een ping van 233 ms.

Deze servers zijn ook toegankelijk voor gratis abonnementen, wat aantoont dat de snelheidsvermindering voor een gratis abonnement meer dan acceptabel is. Verbindingen kunnen trager worden naarmate je verder van huis een server kiest, maar dat is te verwachten.

Snelheden kunnen dalen tijdens piekuren met veel gratis gebruikers online. Desondanks biedt het gratis abonnement verrassend goede snelheden ondanks de beperkte serverkeuze.

P2P-ondersteuning en -servers bij ProtonVPN

ProtonVPN maakt duidelijk dat P2P-verkeer alleen is toegestaan met een betaald abonnement. Dit is omdat P2P het servergebruik aanzienlijk kan verhogen door torrenting, wat extra druk legt op ProtonVPN. Dit beleid zorgt ervoor dat gratis accounts ondersteund kunnen blijven worden door de inkomsten van betaalde abonnementen, wat begrijpelijk is.

De lijst met servers die P2P ondersteunen is sinds onze eerste beoordeling aanzienlijk gegroeid, wat een positieve ontwikkeling is voor het bedrijf.

Screenshot van ProtonVPN lijst met filters

Voor wie de Secure Core-servers wil omzeilen, biedt ProtonVPN ook TOR-servers. Deze maken een naadloze verbinding met de TOR-browser mogelijk, voor nog meer anonimiteit online.

Toegang tot Netflix met ProtonVPN

Het verschil tussen gratis en Plus-abonnementen wordt duidelijk bij het streamen van Netflix. Met een gratis abonnement is het niet mogelijk om toegang te krijgen tot Netflix-content uit andere landen. Geolocked content blijft ontoegankelijk tot je upgradet naar een Plus-abonnement.

Tests lieten zien dat de servers functioneren, maar dat het laden van content soms ietwat langer duurt dan je misschien gewend bent.

Dat was in ieder geval bij mij het geval. Ik vond het zelf niet heel storend in verhouding tot hoe goed de rest van het totaalpakket is, maar het is een merkbaarder nadeel voor wie voornamelijk een VPN gebruikt om toegang te krijgen tot buitenlandse content.

Met ProtonVPN kun je alleen Netflix-content uit Duitsland, Japan en de VS bekijken. Dus als je verlangt naar een Spaanse dramaserie of wilt lachen om de grappen van Jandino terwijl je in het buitenland bent, kun je beter voor een andere VPN-provider kiezen.


4. Gebruiksgemak en klantenservice van ProtonVPN

ProtonVPN op desktop: Windows, macOS en Linux

ProtonVPN is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, waarbij elk platform profiteert van een gestroomlijnde en moderne interface. Linux-gebruikers zullen vooral de grafische gebruikersinterface waarderen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vroegere noodzaak om commandoregels te gebruiken.

De combinatie van een donkergrijze achtergrond met paarse accenten maakt de app aangenaam voor het oog, zelfs na zonsondergang. Een extra voordeel is de rondleiding door de app die nieuwe gebruikers ontvangen na hun eerste inlog, waarbij direct duidelijk wordt hoe je essentiële functies, zoals de kill switch, DNS-lekpreventie en profielen instelt.

De mogelijkheid om profielen aan te maken voor specifieke activiteiten of voorkeursservers is een krachtige functie. Dit systeem maakt het eenvoudig om bijvoorbeeld snel te verbinden met een server in New York voor optimale Netflix-streaming, of om een server te kiezen die je anonimiteit maximaliseert door P2P- of TOR-vriendelijke servers te selecteren.

ProtonVPN profielenpagina screenshot

Ondanks de complex ogende interface, die doet denken aan iets uit een ruimtevaartcentrum, is de bediening verrassend eenvoudig. Alles wat je nodig hebt, bevindt zich aan de linkerkant van het scherm, inclusief de Secure Core-schakelaar en de verbindingsknoppen.

Aan de rechterkant van het scherm wordt een wereldkaart getoond waarop je huidige verbinding zichtbaar is, compleet met extra informatie zoals verbindingssnelheid en datagebruik. Dit deel van de interface kan worden ingeklapt voor een meer gestroomlijnde ervaring.

Serverwisselingen zijn moeiteloos; selecteer simpelweg een land uit de lijst en je wordt automatisch verbonden met de beste server in die regio. Voor meer specifieke serverkeuzes kun je de lijst per land uitklappen.

ProtonVPN mobiel dashboard met een serverlijst

ProtonVPN-apps voor mobiele apparaten

De mobiele apps voor Android en iOS weerspiegelen de desktopervaring, met een vergelijkbare lay-out en functionaliteit. Het voornaamste verschil is het gebruik van het IKEv2-protocol in plaats van OpenVPN, een keuze die snelheid en veiligheid garandeert.

ProtonVPN gebruiken op routers, consoles en smart tv’s

ProtonVPN breidt zijn bereik uit naar Android TV en Amazon Fire TV, waarbij de installatie eenvoudig verloopt via de respectievelijke app stores. Voor gamingconsoles en vooralsnog veel besturingssystemen voor smart tv's buiten Android TV ontbreekt echter nog een app. Dit is een punt waarop concurrenten als ExpressVPN en NordVPN een voorsprong hebben.

De klantenservice van ProtonVPN: Wat te verwachten

ProtonVPN biedt een uitgebreide kennisbank voor zelfhulp, die sinds de eerste beoordeling aanzienlijk is uitgebreid. Mocht je er niet uitkomen, dan is het aanmaken van een support ticket de volgende stap.

Hoewel dit systeem wat verouderd lijkt zonder livechat-optie, biedt het wel de mogelijkheid om gedetailleerde hulp te krijgen. Reacties op vragen zijn persoonlijk en (in mijn ervaring) doorgaans binnen 12 uur beschikbaar, wat een goede service aantoont. ProtonVPN onderscheidt zich door de persoonlijke benadering, zonder standaardantwoorden of directe verwijzingen naar algemene artikelen.


Alternatieven voor ProtonVPN: Andere VPN-opties

NordVPN – Beste allround-VPN

NordVPN, gevestigd in Panama, staat bekend om zijn uitgebreide aanbod aan VPN-diensten. Met een netwerk van meer dan 6000 servers in 61 verschillende landen biedt NordVPN zijn gebruikers dubbele encryptie voor extra beveiliging. Als je op zoek bent naar een complete VPN-oplossing tegen een aantrekkelijke prijs, dan is NordVPN de ideale keuze.

Ga naar NordVPN →

ExpressVPN – Beste VPN voor de snelste verbindingen

ExpressVPN, met zijn basis op de Britse Maagdeneilanden, valt buiten de jurisdictie die bedrijven verplicht om gebruikersdata te bewaren. Het biedt toegang tot een uitgebreid netwerk van meer dan 3000 servers, verspreid over 105 landen. Dankzij de hoge snelheid van de verbindingen staat ExpressVPN garant voor topkwaliteit.

Ga naar ExpressVPN →

Conclusie – ProtonVPN-review

Al met al biedt ProtonVPN, met een sterke focus op privacy en veiligheid, gebruikers toegang tot een uitgebreid servernetwerk en geavanceerde functies, zoals dubbele encryptie en TOR-over-VPN.

De dienst, die beschikbaar is op meerdere platforms waaronder Windows, macOS, Linux, Android en iOS, kenmerkt zich door gebruiksvriendelijke interfaces en de mogelijkheid tot het instellen van aangepaste profielen.

Ondanks enkele beperkingen in P2P-ondersteuning en streamingmogelijkheden, benadrukken recente audits ProtonVPN's betrouwbaarheid en naleving van een strikt no-logs beleid, waardoor het een solide keuze is voor gebruikers die hun online privacy en veiligheid willen waarborgen.

Ga naar ProtonVPN →

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross