
Ken je dat gevoel wanneer je laptop zegt vrolijk verbonden te zijn met het internet, maar geen enkele website wilt laden? Oh, de frustratie! Ik herinner met de eerste keer dat het me overkwam alsof het gisteren was. "Verbonden met het internet"? Ja hoor. Ik had wel wifi, maar geen internet. Het enige wat ik kon doen, was met de Dinosaur-game van Google de tijd doden. 🦖

Als dit de situatie is waarin je je bevindt, vrees niet! Ik loods je door dit digitale doolhof heen om je weer online te krijgen. In dit artikel behandel ik veelvoorkomende oorzaken van dit probleem. Maar voordat ik die aankaart, is het goed om te weten dat je de meeste problemen al oplost met dit stappenplan:
- Zet de wifi op je apparaat even uit en daarna weer aan. Dit reset een eventueel vastgelopen wifi-module en zorgt ervoor dat je apparaat opnieuw verbinding maakt met het netwerk.
- Verwijder het netwerk op je apparaat en voeg het opnieuw toe. Dit zorgt schoont corrupte netwerkinstellingen op.
- Start je apparaat opnieuw op. Dit verwijdert alle tijdelijke gegevens en sluit alle achtergrondprocessen, wat verbindingsproblemen op kan lossen.
- Herstart de router door de stekker eruit te halen, 30 seconden te wachten en hem vervolgens weer in te pluggen.
- Als al deze opties niet mogen baten, reset dan de router naar de fabrieksinstellingen. Dit herstelt de firmware van de router, wat eventuele diepgewortelde problemen met de software oplost. Let op: dit verwijdert al je opgeslagen instellingen, zoals je wifi-wachtwoord. Zorg ervoor dat je alle belangrijke instellingen noteert, voordat je hieraan begint!
Was dit stappenplan niet genoeg of wil je dieper graven? Lees dan verder voor de 6 veelvoorkomende oorzaken van dit probleem!
Overbelasting van de router
Als je router zoveel werk te doen krijgt dat hij er bijna bij neervalt, dan spreken we van overbelasting. 😩 Vaak ontstaat dit probleem bij oudere routers die niet gebouwd zijn voor de snelle internetverbindingen en de vele verbonden apparaten van tegenwoordig. Te veel smartphones, tablets, laptops en smart-tv's overweldigen je trouwe router al snel.

De oplossing
Geen paniek! Er zijn een paar manieren om dit probleem op te lossen:
- Probeer een paar apparaten tijdelijk los te koppelen van de wifi, vooral als ze niet in gebruik zijn. Zo kan je router even op adem komen.
- Als je router al wat jaartjes meegaat, is het misschien tijd voor een nieuwe. Een snellere, krachtigere router gaat beter om met de vele verbonden apparaten en zal niet zo snel overbelast raken.
- Gebruik een wifi-analyse-app om te zien of er veel drukte is op jouw wifi-frequentie. Misschien helpt het om over te schakelen naar een andere frequentie, zoals van 2,4 GHz naar 5 GHz. Hierdoor verdeelt je router het verkeer beter en verklein je de kans op overbelasting.
Verkeerd verbonden! Een ander netwerk
Soms zijn we gewoon verbonden met het verkeerde netwerk. Je denkt misschien dat je wifi hebt, maar in werkelijkheid zit je op een netwerk dat je niet kunt gebruiken. Dit kan gemakkelijk gebeuren als er veel draadloze netwerken in de buurt zijn, zoals bij appartementencomplexen of drukke kantoorgebouwen.
De oplossing
Gelukkig zijn er enkele eenvoudige oplossingen om dit probleem te tackelen:
- Wifi-inspectie. Controleer de netwerknaam (SSID) waarmee je verbonden bent en zorg dat het je eigen netwerk is. Klinkt simpel, maar het werkt!
- Automatisch verbinden. Stel je apparaat zo in dat het automatisch verbinding maakt met jouw netwerk. Zo hoef je niet elke keer handmatig te verbinden en minimaliseer je de kans op een verkeerde verbinding.
- Vergeet de buren. Verwijder netwerken van buren of andere ongewenste netwerken uit je lijst met opgeslagen wifi-verbindingen. Zo voorkom je dat je apparaat automatisch met het verkeerde netwerk verbindt.
Rommel in je DNS-cache
DNS, oftewel het 'domain name system', is een belangrijk onderdeel van je internetverbinding. DNS dient als het telefoonboek van het internet dat de domeinnamen die je invoert (zoals wikipedia.org) omzet naar IP-adressen, zodat je browser weet waar hij naartoe moet.
Soms veroorzaakt de DNS-cache, een tijdelijke opslag van eerder bezochte websites, problemen met je internetverbinding. Het bevat dan verouderde of onjuiste informatie, waardoor je apparaat geen verbinding kan maken met de juiste server.
De oplossing
Het is tijd om je DNS-cache op te schonen! Hier is hoe je dat doet, afhankelijk van je besturingssysteem:
Voor Windows-gebruikers:
- Druk op de Windows-toets + R om het 'Uitvoeren'-venster te openen.
- Typ 'cmd' en druk op Enter om de opdrachtprompt te openen.
- Typ
ipconfig /flushdns
en druk op Enter. Je zou een bevestigingsbericht moeten zien dat de DNS-cache met succes is geleegd.
Voor macOS-gebruikers:
- Open de Terminal-app (te vinden in de map Hulpprogramma's of via Spotlight-zoekopdracht).
- Afhankelijk van je macOS-versie, typ je een van de volgende opdrachten en druk je op Enter:
- Voor macOS Big Sur, Catalina en Mojave:
sudo dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder
- Voor macOS Sierra, El Capitan en Yosemite:
sudo killall -HUP mDNSResponder
- Voor macOS Mavericks en Mountain Lion:
sudo killall -HUP mDNSResponder; sudo dscacheutil -flushcache
- Voor macOS Big Sur, Catalina en Mojave:
- Voer je beheerderswachtwoord in als daarom wordt gevraagd en druk op Enter.
Voor Chrome OS-gebruikers:
- Open de Chrome-browser.
- Typ chrome://net-internals/#dns in de adresbalk en druk op Enter.
- Klik op de knop 'Clear host cache' om de DNS-cache te legen.
Voor Linux-gebruikers:
- Open de terminal.
- Typ
sudo systemd-resolve --flush-caches
en druk op Enter. - Voer je beheerderswachtwoord in als daarom wordt gevraagd en druk op Enter. Nu is de cache opgeschoond.
- Om dit te controleren, kun je nog
resolvectl statistics
invoeren. Die laat zien hoeveel ruimte je cache inneemt. Na het opschonen zou je daar '0' moeten zien staan.
En voilà! Je DNS-cache is opgeschoond.
Verouderde wifi-standaard
Draadloze netwerken en apparaten moeten met elkaar kunnen communiceren. Om te zorgen dat ze op één lijn zitten, ontwikkelde de Wi-Fi Alliance wifi-protocollen, of wel wifi-standaarden.
Door de jaren heen zijn er verschillende wifi-standaarden ontwikkeld om snellere en efficiëntere internetverbindingen mogelijk te maken.
Een verouderde wifi-standaard kan voor verbindingsproblemen zorgen. Als je router of apparaat nog een oudere standaard gebruikt, vertraagt dat je verbinding of kun je zelfs helemaal geen verbinding maken.
De oplossing
Dit zijn enkele suggesties om je wifi-standaard bij te werken:
- Update de firmware en software. Zorg dat de recentste firmware op je router en de recentste updates op apparaat zijn geïnstalleerd. Nieuwe firmware-updates verhelpen compatibiliteitsproblemen met wifi-standaarden.
- Update je apparaat. Controleer of je apparaat de nieuwste wifi-standaarden waar je router compatibel mee is, ook ondersteunt. Zo niet, overweeg dan om een nieuw apparaat aan te schaffen. Je kunt ook je huidige apparaat bijwerken met een externe wifi-adapter die de nieuwste standaard ondersteunt.
- Upgrade je router. Oudere routers ondersteunen vaak geen recente wifi-standaarden. Een nieuwer model verbetert dan je internetverbinding aanzienlijk.

Algemene storing bij provider – it's not me, it's you
Je ziet dat je nog een wifi-signaal hebt, dus het is logisch om te denken dat het probleem aan jouw kant ligt. Toch kan er een probleem zijn in het netwerk van de provide, waardoor je geen toegang hebt tot het internet.
De oplossing
Gelukkig zijn dit soort problemen meestal tijdelijk. Om te bepalen of er een algemene storing bij je provider is, volg je deze stappen:
- Bezoek de website van je internetprovider. Veel providers hebben een speciale pagina op hun website met informatie over bekende storingen en onderhoudswerkzaamheden.
- Controleer sociale media. Als er een grote storing is, zul je merken andere gebruikers dit vaak op sociale media zoals Twitter of Facebook. Dat, of volg de officiële accounts van je provider voor updates.
- Neem contact op met de klantenservice. Weet je nog niet zeker of het om een storing gaat? Neem dan contact op met de klantenservice van je internetaanbieder. Zij kunnen je informeren over de netwerkstatus en eventuele problemen.
Het is frustrerend om te wachten tot een storing is opgelost, Maar je weet nu wel dat het probleem niet bij jou zit. Zodra de storing voorbij is, kun je weer het internet op.
Defecte router
Je router verdeelt de draadloze internetverbinding in je huis, dus als dat niet goed werkt, krijg je geen toegang tot het web. Maar hoe kom je erachter dat je router defect is? Hier zijn enkele symptomen om op te letten:
- Geen internettoegang, zelfs niet na het doorlopen van de gebruikelijke stappen om het probleem om te lossen.
- Knipperende of ongebruikelijke lampjes op de router.
- De router wordt extreem heet bij normaal gebruik.
De oplossing
Als je vermoedt dat je router defect is, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:
- Neem contact op met je provider! Als je router is geleverd door je internetprovider, vervangen ze hem misschien wel gratis. Leg de situatie uit en vraag of ze een monteur sturen om het probleem te onderzoeken.
- Koop een nieuwe router. Als je provider je router niet vervangt, overweeg dan om zelf een nieuwe router aan te schaffen. Zorg ervoor dat je een model kiest dat past bij je internetsnelheid en -abonnement.
- Test je nieuwe router. Sluit je nieuwe router aan en controleer of je internetverbinding nu werkt.
Besluit je een nieuwe router te kopen? Bekijk hier onze tips om te bepalen welke je nodig hebt. Afhankelijk van je behoeften, kun je ook kiezen voor een router voor gaming, een router voor glasvezel, of bekijk de beste mesh-router voor een wijd bereik. Gebruik je Ziggo? Dan is een router voor Ziggo misschien wel de beste keuze!
Conclusie
We hebben samen de wondere wereld van wifi-oplossingen verkend. Je weet voortaan wat je moet doen als je wel wifi maar geen internet hebt. Je bent klaar voor actie met deze zes oplossingen. Voorbij is die tijd waar je met een dino over cactussen sprong in Chrome!
Vergeet niet: als je ooit vastloopt, zijn er altijd dappere klantenservice-medewerkers van je provider die je te hulp schieten. En als dit artikel je uit de brand heeft geholpen, schroom dan niet om je feedback hieronder te delen. Zeg vaarwel tegen internetproblemen en surf er vrolijk op los!🌊
Was dit artikel behulpzaam?
