Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Werkt G-Sync en FreeSync met Usb-C? Alles Wat Je Moet Weten

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Eén van de nieuwere trends die we de laatste tijd hebben gezien, is het gebruik van variable refresh rate (VRR) zoals G-Sync, FreeSync en Adaptive Sync, via een usb-c verbinding. Ja, je leest het goed - G-sync en FreeSync met usb-c!

Maar waarom is dat nodig? Hoe werkt het precies? En wat moet je erover weten? Ik heb mijn nazoekwerk gedaan om je dat precies uit te leggen. 🤓 Zo ben je in staat om te bepalen of je wat hebt aan deze nieuwe technologie. Lees snel verder.

Dit gaan we bespreken:

  • G-sync en FreeSync zijn implementaties van VRR, wat normaal via HDMI of DisplayPort wordt uitgestuurd.
  • Usb-c is een nieuwere aansluiting die veel soorten data-overdracht aankan. Door usb-c te gebruiken heb je minder kabels nodig en is het niet erg als je computer geen HDMI of DisplayPort-aansluiting heeft.
  • DisplayPort Alternate Mode is de technologie die je in staat stelt G-Sync en FreeSync met usb-c te laten werken.

1. Usb-c en VRR: een introductie

Eerst bespreken we wat belangrijke termen: VRR, G-Sync, FreeSync, Adaptive Sync en usb-c. Ook bespreken we welke poorten er normaal gebruikt worden voor VRR. Het is even technisch, maar zo krijg je goede basiskennis om af te wegen of je usb-c wilt gebruiken.

Als je van gamen houdt, ben je de afkorting 'VRR' vast al tegengekomen. Wat is VRR? Het staat voor variable refresh rate. Dit zorgt ervoor dat je scherm sneller of langzamer ververst, afhankelijk van wat je game (of andere media) nodig heeft.

Adaptive Sync is een open technologie die op VRR is gebaseerd. AMD en Nvidia, de grootste videokaartfabrikanten, hebben daar hun eigen implementaties van. Die van Nvidia heet G-Sync, en die van AMD heet FreeSync.

Deze VRR-technologieën zitten in monitors. Je sluit je monitor aan op je videokaart (of GPU) om G-Sync of FreeSync te gebruiken. Normaal doe je dit via HDMI of DisplayPort, maar dit artikel bespreek ik hoe je hier usb-c voor kunt gebruiken.

Usb-c is een connector voor usb-kabels en -apparaten. Deze connector is niet alleen draaibaar en symmetrisch (nooit meer prutsen, omdat je de usb verkeerd om erin doet!), maar verstuurt ook stroom, data, video en audio. Aangezien de poort zo veelzijdig is, vervangt het een hoop andere kabels in één klap.

2. Waarom G-Sync en FreeSync met usb-c?

Hoewel de meeste mensen hun monitor en videokaart laten samenwerken via DisplayPort of HDMI, heeft usb-c hier ook voordelen. Hou je niet van kabelnesten? Dat is al een goede reden voor usb-c. Omdat je stroom, data en video via één kabel verstuurt, heb je minder kabels en dus minder rommel op je bureau!

Het is ook handig als je op je laptop gamet. Veel moderne, draagbare laptops hebben geen volledige HDMI- of DisplayPort-aansluitingen. Dan is usb-c een handige manier om externe beeldschermen aan te sluiten én toegang te krijgen tot de voordelen van G-Sync of FreeSync.

3. DisplayPort Alternate Mode: de sleutel tot G-Sync en FreeSync via usb-c

Toen usb-c zich introduceerde in 2014, ging een wereld van mogelijkheden open. Je kon opeens andere soorten signalen via een usb-kabel sturen. Dit leidde onder andere tot de ontwikkeling van DisplayPort Alternate Mode. Dit was baanbrekend, want het betekende dat de DisplayPort-technologie nu beschikbaar was voor de veelzijdige usb-c-connector. 🔌

Wat is DisplayPort Alternate Mode?

DisplayPort Alternate Mode, of DP Alt Mode, is een specifieke modus van een usb-c-poort. In deze modus zendt de poort DisplayPort videosignalen via een usb-c-kabel. Dit maakt het mogelijk een apparaat op een DisplayPort-compatibel scherm aan te sluiten met een usb-c-naar-usb-c-kabel.

Foto van een DisplayPortkabel, close-up, voor een computerkast.

Het mooie van DP Alt Mode is dat het de volledige functionaliteit van DisplayPort – die normaal een kabel zoals op de foto hierboven gebruikt – ondersteunt. Dit zorgt er onder andere voor dat G-Sync en FreeSync via usb-c kunnen werken.

Praktisch nut van DisplayPort Alternate Mode

DisplayPort Alternate Mode gebruik je als je een krachtige videoverbinding nodig hebt, maar geen DisplayPort of HDMI hebt. Bijvoorbeeld bij laptops. Daarnaast is DP Alt Mode ook handig voor dockingstations. Met een enkele usb-c kabel sluit je je laptop aan op een dockingstation en geniet je van meerdere schermen, een muis, een toetsenbord en andere randapparatuur.

Dit is de technologie die zorgt dat G-Sync en FreeSync werken met usb-c. We weten nu dus dat het kan! G-Sync en FreeSync werken met usb-c, zolang je monitor en computeronderdelen dat ondersteunen.

4. Compatibiliteit

De meeste AMD-kaarten en FreeSync-monitoren ondersteunen DisplayPort Alternate Mode over usb-c, waardoor je makkelijk je setup aansluit. Voor Nvidia geldt hetzelfde: G-Sync en G-Sync Compatible monitoren werken naadloos met Nvidia-videokaarten, en ondersteunen vaak ook DisplayPort Alternate Mode.

Intels Arc-kaarten ondersteunen ook Adaptive Sync, dus de kans is groot dat dat ook via usb-c werkt. En omdat veel moderne processoren Display Alternate Mode ondersteunen, kun je zelfs bij geïntegreerde graphics genieten van technologieën als FreeSync of G-sync met usb-c.

De technologie zit in steeds meer apparaten, maar controleer hoe dan ook altijd je scherm, computer en in het specifiek je videokaart. Zorg daarbij dat zowel je videokaart als je scherm de juiste versies van G-Sync of FreeSync ondersteunen, evenals DisplayPort Alternate Mode.

6. Aansluitingen

Als je videokaart en je computer allebei usb-c-aansluitingen hebben, zit je gebakken: je plugt een kabel in, en klaar. Let wel: sommige usb-c-naar-usb-c-kabels geven enkel stroom door. Kies dus een kabel die data, audio en video verzendt.

Kaart met extra aansluitingen

Als je videokaart geen usb-c-poort heeft, zijn er andere manieren, bijvoorbeeld een DisplayPort-naar-usb-c-adapter. Deze adapters zetten alleen de video- en audiosignalen om, en bieden niet altijd ondersteuning voor stroomverziening of dataoverdracht. Ook kan de kwaliteit variëren onder verschillende kabels.

DisplayPort-naar-usb-c-kabels gebruik je om een DisplayPort-uitgang van een videokaart om te zetten naar een usb-c-ingang. Handig als je een bestaande videokaart wilt gebruiken die geen ingebouwde usb-c-poort heeft, maar je toch DisplayPort Alternate Mode wilt gebruiken. Ook deze kabels geven alleen de video en audio door.

Als je een laptop gebruikt zonder eigen videokaart, kun je een externe GPU-behuizing gebruiken om een videokaart aan te sluiten. 💻 Deze behuizingen bieden vaak extra poorten, wat het aansluiten via usb-c makkelijker maakt.

Er zijn ook docking stations die een videokaart met DisplayPort- of HDMI-uitgangen omzetten naar een usb-c-verbinding. Zoals je merkt: genoeg mogelijkheden! Het hangt ervan af wat je nodig hebt.

7. Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het gebruik van G-Sync en FreeSync met usb-c

Nu je weet dat VRR werkt met usb-c, is het simpel: je sluit je game-console of grafische kaart aan op je monitor of tv – die G-Sync of FreeSync ondersteunt – met een enkele usb-c kabel, en voilà – je krijgt vloeiende, scheurvrije gameplay met G-Sync of FreeSync.

G-Sync en/of FreeSync op consoles? – Consoles ondersteunen geen G-Sync! Heb je een G-Sync-monitor, dan is deze het geschiktst voor een gaming-pc met een Nvidia-videokaart. FreeSync-ondersteunen is ondertussen wel te vinden op Xbox Series X en S.

Toch nog problemen? Kan gebeuren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die je kunt tegenkomen en hoe je ze kunt oplossen.

Scherm niet compatibel

Misschien wel het meest voorkomende probleem: je monitor of tv ondersteunt geen G-Sync of FreeSync. Hoe weet je dat? Controleer de specificaties van je scherm – als G-Sync of FreeSync niet expliciet wordt genoemd, dan is het waarschijnlijk niet ondersteund.

Oplossing? Als je heel graag G-Sync of FreeSync wilt gebruiken, zit er maar een ding op: investeer in een nieuwe monitor. 💸 Is VRR via usb-c heel belangrijk voor je? Koop dan een scherm dat zowel G-Sync of FreeSync ondersteunt middels usb-c-connectiviteit. Bekijk bijvoorbeeld de beste FreeSync-monitor, de beste gaming-monitor, of de beste ultrawide monitoren.

GPU niet compatibel

Niet alle grafische kaarten ondersteunen G-Sync of FreeSync. Dit is meestal het geval bij oudere modellen, maar er zijn ook enkele recentere GPU's die deze functies niet ondersteunen. Dit kan een reden voor problemen zijn.

Oplossing: net als bij het scherm is het vervangen van je GPU een flinke investering, maar het laat je games veel sneller en mooier lopen. Controleer voor aankoop de specificaties om er zeker van te zijn dat de nieuwe GPU G-Sync of FreeSync ondersteunt, en of er mogelijkheden zijn om een usb-c-aansluiting te gebruiken.

Man met rood haar met een headset op die op een laptop aan het gamen is.

Verkeerde kabel

Een andere veelvoorkomende fout: een ongeschikte kabel gebruiken. Niet alle usb-c-kabels zijn gemaakt voor DisplayPort Alternate Mode en ze ondersteunen niet allemaal de volledige bandbreedte die nodig is voor G-Sync of FreeSync.

Oplossing: controleer of je kabel usb-c-naar-usb-c is, en of deze DisplayPort Alternate Mode ondersteunt. Als je niet zeker weet welke kabel je moet kiezen, zoek dan naar kabels die expliciet vermelden dat ze DisplayPort Alternate Mode ondersteunen en voldoen aan de usb-3.1-, 3.2- of 4-specificaties.

Stuurprogramma’s updaten

Soms ligt het probleem niet bij de hardware, maar bij de software. Oude of defecte stuurprogramma's kunnen ertoe leidendat G-Sync of FreeSync niet correct functioneert.

Oplossing: update je GPU-stuurprogramma's naar de nieuwste versie. Je kunt dit meestal doen via het configuratiescherm van je GPU, zoals Nvidia Control Panel of AMD Radeon Settings.

G-Sync of FreeSync aanzetten

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar vergeet niet om G-Sync of FreeSync in te schakelen in de instellingen van zowel je videokaart als je monitor. Het is mogelijk dat deze functies standaard zijn uitgeschakeld, zeker als je monitor of videokaart net nieuw is.

Oplossing: controleer de instellingen van je GPU en je monitor! G-Sync of FreeSync moeten op beide ingeschakeld zijn om te werken. Bekijk hoe je FreeSync kunt aanzetten op je monitor, of lees wat je moet doen als G-Sync niet werkt.

Verkeerde usb-c-poort

Niet alle usb-c-poorten zijn hetzelfde. Sommige ondersteunen alleen gegevensoverdracht, terwijl andere ook video-uitvoer ondersteunen. Als je monitor niet reageert, gebruik je waarschijnlijk de verkeerde poort op je apparaat.

Oplossing: controleer welke usb-c-poorten op je computer en je monitor video-uitvoer ondersteunen. Als er meerdere zijn, probeer ze dan allemaal om te zien welke werkt. Soms staat er een Thunderbolt-logo boven een usb-poort, wat uitziet als een bliksemschicht in een vierkantje. Thunderbolt-poorten ondersteunen altijd video-uitvoer.1Intel (2022). 'Intel Leads Industry with Next-Generation Thunderbolt'

8. Conclusie

Pc-gamen is soms een high-tech-onderneming, met een wirwar aan kabels en instellingen. Toch merk je dat het de moeite waard is om je erin te verdiepen. VRR via usb-c kan een enorm verschil maken. Je krijgt de voordelen van VRR (mooie, soepele graphics) via één simpele kabel.

Je weet nu hoe de technologieën werken, en dat het belangrijk is om de compatibiliteit van je hardware te controleren – je monitor, je GPU, en zelfs je kabel. Zorg dat ze allemaal G-Sync of FreeSync ondersteunen, en je kunt van start.

Het kan even duren om alles goed in te stellen, maar als het eenmaal werkt, geniet je van prachtige games – of je nu op een kleine laptop of een krachtige desktop werkt. Het feit dat G-Sync en FreeSync werkt met usb-c geeft je hoe dan ook veel extra mogelijkheden waar je veel aan hebt.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, laat me weten wat je ervan vond, en vul vooral ons feedbackformulier nog even in! We geven hier op Technerds graag goede tips, zoals of het nodig is je beeldscherm te draaien. En, niet te vergeten: veel game-plezier! 🎮

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Pepita is vooral blij als ze over computers mag schrijven. Ze leert graag over nieuwe technologieën en hoe je het meeste uit zowel software als hardware haalt. Verder is ze altijd dol geweest op taal en schrijven - dus die passies passen perfect bij haar rol als contentschrijver voor Technerds! In haar vrije tijd houdt ze van bordspellen, gamen, deductiespellen en alles waar je een puzzel voor moet oplossen. Maar een wandeling, picknick en een goed boek, daar maak je haar ook heel blij mee.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross