Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Laptop Start Niet Op? 7 Tips om dit te Verhelpen

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Stel je voor: je hebt eindelijk de energie bij elkaar geraapt om hard te werken, maar je laptop start niet op. Irritant (om het op zijn zachtst uit te drukken), maar gelukkig geen groot drama. Een laptop die niet opstart is niet per se kapot. Wat er wellicht wél aan de hand is en hoe je het oplost, lees je hier.

Meerdere factoren zorgen ervoor dat een laptop niet opstart. Dit kan gebeuren bij de beste laptop, budgetlaptop een goede 2-in-1 laptop of gaming-laptop en zelfs een 17 inch laptop.

Misschien werken bepaalde onderdelen of hardware van de laptop niet meer, of misschien is hij toe is aan een schoonmaakbeurt.

Gelukkig valt er veel te proberen om zelf het probleem op te lossen. Dit artikel beschrijft waarmee jij thuis je laptop weer aan de praat krijgt!

#1 Controleer het beeldscherm

Als het beeldscherm zwart scherm blijft, betekent dat niet meteen dat de laptop niet opstart. Als het beeldscherm van de laptop het niet meer doet, laat deze niets zien. Kijk eerst of de laptop inderdaad niet opstart, of dat het beeldscherm problemen heeft.

Een kapot beeldscherm is makkelijk te herkennen. Wanneer een laptop aanstaat, gaan de led-lichten van de laptop branden. Branden deze, maar blijft het beeldscherm zwart? Sluit de laptop op een tv, of monitor aan met een hdmi-kabel. Als deze het laptopscherm weergeven, is het beeldscherm toe aan reparatie.

#2 Externe hardware loskoppelen

Een harde schijf of usb gebruiken om de opslag van je computer te ontlasten is handig, maar ze belasten de computer tegelijkertijd op een andere manier. Het heen-en-weer van bestanden tussen de computer en de externe hardware kost rekenkracht.

Een overbelastte computer heeft problemen bij het opstarten. Met teveel aangesloten apparaten in de computer, blijft hij in het opstartprogramma hangen.

Ontkoppel daarom externe hardware voor je de computer opstart. Denk hierbij aan een externe harde schijf, een usb of een printer.

Een close up van externe hardware aangesloten op een laptop.

#3 Controleer het stroomkabel

Het klinkt waarschijnlijk overbodig; een niet aangesloten stroomkabel valt toch op? Toch schiet een stroomkabel schiet los, waardoor de laptop geen stroom meer krijgt. Controleer voor de zekerheid of het kabel goed in de laptop zit. Laat hem vijf minuten laden en start opnieuw de laptop op.

Zat de kabel goed in de laptop en start deze nog altijd niet op? Kijk of het kabel beschadigd is. Een gebogen of gebroken uiteinde zorgt ervoor dat de laptop niet meer oplaadt. Probeer voor de zekerheid een ander stroomkabel.

Geen problemen met het stroomkabel? Mogelijk is de aansluiting op de computer, de power jack, kapot. Dit repareren kan, maar dat is jammer genoeg een dure onderneming.

#4 Powerdrain

Een mogelijk probleem voor opstartproblemen is achtergebleven reststroom. Dit is statische elektriciteit die in de computer en het geheugen van de laptop vast blijft hangen.

Verwijder eerst alle kabels en externe apparaten uit de laptop. Haal indien mogelijk ook de accu uit de laptop. Druk daarna ongeveer 30 seconden de aan/uit-knop in – dit heet een hard reset. Wacht een minuut en sluit het stroomkabel weer aan. Doe de batterij nog niet terug!

Controleer of de laptop normaal opstart. Sluit de laptop weer af als de batterij verwijderd is. Plaats deze terug en start de laptop weer op. Als powerdrain het probleem was, is dit nu opgelost!

Een laptop die uit staat van dichtbij.

#5 Werkt de ventilatie nog?

Elektronische apparaten kunnen meestal niet goed overweg met hoge temperaturen en beïnvloeden onderdelen, zoals het RAM, nadelig. Bij het bereiken van een te hoge temperatuur loopt een computer schade op. Daarom hebben laptops en computers een ingebouwde beveiliging. Deze schakelt de computer uit wanneer deze oververhit.

Normaal gesproken regelt een computer zijn temperatuur door de hete lucht af te voeren via een ventilatiesysteem. Viel de laptop spontaan uit, voelt hij heet aan en start hij niet meer op? Dat zijn tekenen van oververhitting. Controleer of de laptop aangaat na afkoelen.

Als dit werkt, zit het probleem in de ventilatie. Een verstopte en vieze ventilatoropening schoonmaken helpt hier gelukkig mee. Dit kan met een perslucht spuitbus. De ventilator in de computer schoonmaken is ook mogelijk. Dit is moeilijker werk, want de ventilator zit in de laptop. Het openschroeven van een computer is niet makkelijk voor beginners.

Toch een poging wagen? Deze video legt snel en makkelijk uit hoe een laptop openschroeven werkt. Let wel: dit is niet op toepassing van MacBooks. Die staan bekend om hoe ontzettend moeilijk het is om ze überhaupt open te krijgen.

#6 Opstarten in veilige modus

Begint de computer met opstarten, maar rondt hij dit proces niet goed af? Mogelijk helpt het om Windows op te starten in de veilige modus. Deze modus voert alleen een beperkt aantal stuurprogramma's en processen uit. Defecte programma's of bestanden waardoor de computer niet opstart, laden nu niet.

Windows opent vanzelf een herstelomgeving na drie opstartfouten. In deze herstelomgeving staan opties voor Windows opstarten in de veilige modus. Start de laptop op en druk meteen weer de aan/uit-knop in om hem weer uit te schakelen. Druk de knop hiervoor ongeveer 10 seconden in. Herhaal dit drie keer, en laat de laptop normaal opstarten.

Druk in het menu op 'problemen oplossen'. Ga naar de geavanceerde opties en klik hier op 'opstartinstellingen'. Laat de laptop opnieuw opstarten.

Na het opstarten geeft de laptop een lijst met opstartopties. Kies hier voor optie 4 (opstarten in veilige modus) of 5 (veilige modus met netwerk). Met de tweede optie heb je toegang tot het internet, met de eerste niet.

Gebruik de veilige modus om een back-up te maken van bestanden, en om een systeemdiagnose uit te voeren. Met een back-up zet je de laptop ook veilig terug in de fabrieksinstellingen. Dit kan door Windows 10 opnieuw te installeren.

Terugzetten in de fabrieksinstellingen – De fabrieksinstellingen van een laptop omvatten de staat waarin je de laptop kocht. De computer is volledig leeg; alleen het besturingssysteem is aanwezig. Bij opstartproblemen helpt terugzetten in de fabrieksinstellingen. Hierbij raak je wel alle bestanden kwijt die op de computer stonden.

#7 Laat de laptop repareren

Als de laptop na al je pogingen nog altijd niet opstart, helpt professionele hulp misschien. Het is verreweg de minst leuke optie, want een grote reparatie kost flink wat geld. Al helemaal als de reparatie niet onder garantie valt. 😞

Veel computerfabrikanten maken reparaties door goedkopere bedrijven ook niet makkelijk. Zo blijven alleen de keuzes over om een nieuw apparaat te kopen, of voor een dure reparatie te kiezen.

Gelukkige zijn er plannen om hier verandering in te brengen. In 2020 nam het Europees Parlement een resolutie aan die mensen een 'recht op reparatie' geeft. Een strengere regelgeving maakt reparatie makkelijker, wat de levensduur van apparaten verlengt.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk waarom je laptop niet meer opstart, en heb je er meteen iets aan kunnen doen. Als het dan toch op professionele reparatie aankomt, weet je in ieder geval dat je alles hebt gedaan dat je kon om het tóch zelf proberen op te lossen!

Bedankt voor het lezen, en laat het me weten als je nog tips hebt! Laat mij hieronder meteen even weten tegen welke problemen jij laatst aan liep!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross