Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Laptop aansluiten op je Tv op 7 Manieren

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Stel je voor: je hebt een spannende film klaargezet op je laptop, maar wilt deze in volle glorie op je 65 inch tv bekijken. 'Laptop aansluiten op tv' lijkt misschien een technische uitdaging, maar met deze eenvoudige stappen wordt het kinderspel. Wist je al dat je meer opties had dan enkel een HDMI-kabel? Laten we er meteen in duiken!

Hoe sluit je een laptop aan op je tv?

Om een laptop op je tv aan te sluiten, gebruik je een HDMI-kabel om de HDMI-poort van de laptop te verbinden met de HDMI-ingang van de tv. Voor draadloze verbindingen kun je een media-streamingapparaat, zoals Google Chromecast, gebruiken. Stel vervolgens de invoerbron op je tv in om het laptopscherm weer te geven.

#1 Laptop met HDMI-kabel op tv aansluiten: stap-voor-stap

Het aansluiten van je laptop op je tv met een HDMI-kabel is een snelle en efficiënte manier om je laptopbeeld op een groter scherm te tonen. Deze methode zorgt voor een hoge kwaliteit van beeld en geluid, en is ideaal voor het streamen van films, het spelen van games, of het uitvoeren van presentaties. Volg deze stappen om een succesvolle verbinding te maken. 👇

 1. Kies de Juiste HDMI-Kabel. Zorg dat je een HDMI-kabel hebt die lang genoeg is om je laptop met je tv te verbinden. De standaardlengte is meestal 2 meter. Let daarnaast op de HDMI-versie van de kabel. Voor 4K-beelden heb je minstens HDMI 2.0 nodig.
 2. Sluit de HDMI-Kabel aan. Verbind het ene uiteinde van de HDMI-kabel met de HDMI-poort op je laptop. Sluit het andere uiteinde aan op een vrije HDMI-ingang op je tv.
 3. Zet je laptop en tv aan.
 4. Selecteer de juiste HDMI-invoer op je tv. Gebruik de afstandsbediening van je tv om naar het menu voor invoerbronnen te gaan. Dit gebeurt doorgaans via een knop gemarkeerd met 'Source' of 'Input'. Kies de HDMI-poort waarop je de kabel hebt aangesloten. Bijvoorbeeld: 'HDMI 1' of 'HDMI 2'.
 5. Controleer de weergave. Zodra je de juiste HDMI-bron op je tv hebt geselecteerd, zou je het scherm van je laptop op je tv moeten zien. Als dit niet automatisch gebeurt, kun je op je laptop naar 'Display Settings' gaan en 'Duplicate' of 'Extend' kiezen, afhankelijk van hoe je het scherm wilt weergeven.
 6. Pas indien nodig de resolutie aan: Als de beeldkwaliteit niet optimaal is, pas dan de schermresolutie aan via de instellingen van je laptop om deze te matchen met je tv.

#2 Draadloos verbinden met een media-streamingapparaat

Het gebruik van een media-streamingapparaat, zoals Google Chromecast of Apple TV, is een uitstekende manier om je laptop draadloos met je tv te verbinden. Deze methode is ideaal voor het streamen van video's, muziek of foto's en vereist geen fysieke kabels. Hierodnder vind je de stappen om je laptop via een media-streamingapparaat met je tv te verbinden.

 1. Sluit het media-streamingapparaat aan. Verbind je media-streamingapparaat met een vrije HDMI-ingang op je tv en sluit het aan op een stroombron.
 2. Schakel je tv in en selecteer de juiste HDMI-ingang. Gebruik de afstandsbediening van je tv om naar de HDMI-ingang te schakelen waarop het apparaat is aangesloten.
 3. Stel het media-streamingapparaat in. Volg de instructies op je tv-scherm om het apparaat in te stellen. Dit kan het verbinden met je wifi-netwerk en het inloggen op je account omvatten.
 4. Verbind je laptop met hetzelfde wifi-netwerk. Zorg dat je laptop verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk als je media-streamingapparaat.
 5. Stream vanaf je laptop. Open de video, muziek of foto die je wilt streamen op je laptop. Klik op het streaming-icoon (vaak een rechthoek met een icoon van wifi-signalen) in de app die je wilt streamen of in de browser, en selecteer je media-streamingapparaat.
 6. Geniet van je content op je tv. Je zou nu de inhoud van je laptop op je tv-scherm moeten zien.
Windows laptop aangesloten op een tv in de achtergrond

#3 Usb-c gebruiken voor tv-verbinding: een handleiding

Als je laptop geen HDMI-aansluiting heeft, biedt usb-c een moderne oplossing om je laptop met je tv te verbinden. Veel nieuwe laptops zijn uitgerust met usb-c, die data, video en stroom overdraagt. Op de beste gaming-laptop, de beste 15 inch laptop en de beste 17 inch laptop is een usb-c-verbinding dus een uitstekende optie.

Omdat niet alle tv's een usb-c-ingang hebben, kun je een usb-c-naar-HDMI-adapter gebruiken om compatibiliteit te garanderen. Hier zijn de stappen om je laptop via usb-c met je tv te verbinden:

 1. Optioneel: schaf een usb-c-naar-HDMI-adapter aan. Als je tv geen usb-c-ingang heeft, heb je een adapter nodig die usb-c omzet naar HDMI.
 2. Sluit de adapter aan op je laptop. Verbind het usb-c-uiteinde van de adapter met de usb-c-poort op je laptop.
 3. Gebruik een HDMI-kabel. Sluit een HDMI-kabel aan op de HDMI-uitgang van de adapter.
 4. Verbind de HDMI-kabel met je tv. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op een vrije HDMI-ingang op je tv.
 5. Schakel je tv in en kies de juiste HDMI-ingang. Gebruik de afstandsbediening van je tv om naar de HDMI-ingang te schakelen waarop je de kabel hebt aangesloten.
 6. Pas de instellingen op je laptop aan. Ga naar de beeldscherm-instellingen op je laptop en kies voor 'Duplicate' of 'Extend', afhankelijk van hoe je het scherm wilt weergeven.
 7. Controleer de weergave. Je zou nu het beeld van je laptop op je tv moeten zien. Pas indien nodig de resolutie of schermoriëntatie aan in de instellingen van je laptop.

Met deze stappen kun je eenvoudig je laptop met usb-c aansluiten op je tv, zelfs als je tv geen usb-c-ingang heeft.

#4 Mini-DisplayPort naar tv: aansluitinstructies

Mini-DisplayPort is een handige optie voor het aansluiten van je laptop op een tv, vooral als je laptop geen HDMI-poort heeft. Deze poort is vaak te vinden op oudere MacBooks en sommige Windows-laptops.

Mini-DisplayPort ondersteunt hoge resoluties en kan een betere keuze zijn voor taken die een hoge grafische kwaliteit vereisen. Omdat de meeste tv's geen mini-DisplayPort-ingang hebben (zelfs niet een goede oled-tv of een moderne qled-tv), heb je waarschijnlijk een mini-DisplayPort-naar-HDMI-adapter nodig. Hier zijn de stappen om je laptop via mini-DisplayPort met je tv te verbinden:

 1. Koop een mini-DisplayPort-naar-HDMI-adapter. Deze adapter is nodig als je tv geen mini-DisplayPort-ingang heeft.
 2. Sluit de adapter aan op je laptop. Verbind het mini-DisplayPort-uiteinde van de adapter met de mini-DisplayPort-poort op je laptop.
 3. Gebruik een HDMI-kabel. Sluit een HDMI-kabel aan op de HDMI-uitgang van de adapter.
 4. Verbind de HDMI-kabel met je tv. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op een vrije HDMI-ingang op je tv.
 5. Zet je tv aan en selecteer de juiste HDMI-ingang. Gebruik de afstandsbediening van je tv om naar de HDMI-ingang te schakelen waarop je de kabel hebt aangesloten.
 6. Pas de instellingen op je laptop aan. Ga naar de beeldscherminstellingen op je laptop en kies voor 'Duplicate' of 'Extend', afhankelijk van hoe je het scherm wilt weergeven.
 7. Controleer de weergave. Je zou nu het beeld van je laptop op je tv moeten zien. Pas indien nodig de resolutie of schermoriëntatie aan in de instellingen van je laptop.

#5 VGA-aansluiting op tv: hoe te doen

VGA, hoewel een oudere technologie, is nog steeds aanwezig op veel laptops, vooral op zakelijke en oudere modellen. Het kan noodzakelijk zijn om VGA te gebruiken als je laptop geen moderne aansluitingen zoals HDMI heeft. Dat overkomt je bij de beste laptop van vandaag de dag niet zo snel, dus deze methode kun je misschien wel overslaan!

Omdat moderne tv's vaak geen VGA-ingang hebben, kan een VGA-naar-HDMI-adapter nodig zijn om de verbinding mogelijk te maken. Hier zijn de stappen om je laptop via VGA met je tv te verbinden:

 1. Schaf een VGA-naar-HDMI-adapter aan. Deze adapter zet het VGA-signaal om naar een HDMI-signaal, wat nodig is als je tv geen VGA-ingang heeft.
 2. Sluit de VGA-kabel aan op je laptop. Verbind het ene uiteinde van de VGA-kabel met de VGA-poort op je laptop.
 3. Verbind de VGA-kabel met de adapter. Sluit het andere uiteinde van de VGA-kabel aan op de VGA-ingang van de adapter.
 4. Verbind een HDMI-kabel met de adapter. Sluit een HDMI-kabel aan op de HDMI-uitgang van de adapter.
 5. Verbind de HDMI-kabel met je tv. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op een vrije HDMI-ingang op je tv.
 6. Zet je tv aan en kies de juiste HDMI-ingang. Gebruik de afstandsbediening van je tv om naar de HDMI-ingang te schakelen waarop je de kabel hebt aangesloten.
 7. Pas de instellingen op je laptop aan. Ga naar de beeldscherminstellingen op je laptop en kies voor 'Duplicate' of 'Extend', afhankelijk van hoe je het scherm wilt weergeven.
 8. Controleer de weergave. Je zou nu het beeld van je laptop op je tv moeten zien. Houd er rekening mee dat VGA alleen video overdraagt, dus voor audio heb je een aparte oplossing nodig.
Laptop aangesloten aan tv in de achtergrond

#6 Wi-Fi Direct instellen voor laptop-tv-verbinding

Wi-Fi Direct is een handige methode om je laptop draadloos met je tv te verbinden, zonder dat je een thuisnetwerk nodig hebt. Deze technologie maakt directe communicatie mogelijk tussen apparaten, zoals een laptop en een smart-tv, waardoor je gemakkelijk bestanden deelt of je laptopscherm spiegelt. Hier zijn de stappen om Wi-Fi Direct te gebruiken:

 1. Controleer of je tv Wi-Fi Direct ondersteunt. Raadpleeg de handleiding van je tv of zoek in de instellingen naar Wi-Fi Direct-opties.
 2. Activeer Wi-Fi Direct op je tv. Ga naar de netwerkinstellingen van je tv en schakel Wi-Fi Direct in. Je tv wordt nu zichtbaar voor andere apparaten.
 3. Open de Wi-Fi-instellingen op je laptop. Ga naar het netwerkcentrum of de instellingen waar je normaal gesproken Wi-Fi-netwerken beheert.
 4. Zoek naar het Wi-Fi Direct-netwerk van je tv. Dit zou moeten verschijnen als een beschikbaar draadloos netwerk. De naam is doorgaans het modelnummer van je tv, tenzij je deze al hebt veranderd.
 5. Verbind je laptop met het Wi-Fi Direct-netwerk van je tv. Selecteer het netwerk en voer indien nodig een wachtwoord in, dat op je tv-scherm wordt weergegeven.
 6. Spiegel of breid je laptopscherm uit. Afhankelijk van je besturingssysteem, kun je het scherm van je laptop spiegelen of uitbreiden via de beeldscherminstellingen.
 7. Start met delen of streamen. Open de media die je wilt delen of streamen vanaf je laptop. Dit zou nu zichtbaar moeten zijn op je tv-scherm.

#7 DLNA gebruiken voor media delen tussen laptop en tv

DLNA (Digital Living Network Alliance) is een netwerkprotocol waarmee je media kunt delen tussen verschillende apparaten in je huisnetwerk, zoals je laptop en smart-tv. Het is ideaal voor het streamen van films, muziek of foto's zonder fysieke kabels.

Dit werkt alleen als zowel je laptop als je tv DLNA-compatibel zijn. Is dat zo? Volg deze stappen om deze superefficiënte verbinding tot stand te brengen! ✨

 1. Verbind je laptop en tv met hetzelfde Wi-Fi-netwerk. Zorg dat beide apparaten zijn aangesloten op hetzelfde thuisnetwerk.
 2. Schakel DLNA in op je tv. Ga naar de instellingen van je tv en zoek naar opties gerelateerd aan netwerkstreaming of media delen.
 3. Stel een DLNA-server in op je laptop. Dit kan via ingebouwde software, zoals Windows Media Player, of door een aparte DLNA-serverapplicatie te installeren.
 4. Deel de gewenste mappen. In de DLNA-serverinstellingen op je laptop, selecteer de mappen met de media die je wilt delen.
 5. Toegang tot de gedeelde media op je tv. Gebruik de afstandsbediening van je tv om naar de media- of netwerksectie te gaan en selecteer je laptop als bron.
 6. Start met streamen. Blader door de gedeelde mappen op je tv en kies de media die je wilt afspelen.

Conclusie

We hebben verschillende methoden verkend om je laptop met je tv te verbinden, van HDMI en Wi-Fi Direct tot DLNA. Elke methode heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van je behoeften en de beschikbare technologie. Of je nu films wilt streamen, games wilt spelen of presentaties wilt delen op de beste 55 inch tv of zelfs op een smart tv, er is een oplossing die bij je past.

Onthoud dat de kwaliteit van je ervaring niet alleen afhangt van de gekozen methode, maar ook van de compatibiliteit en instellingen van je apparaten. Ik hoop dat deze gids je helpt om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Heb je vragen, opmerkingen of eigen ervaringen die je wilt delen? Laat het ons weten via het feedbackformulier onderaan de pagina!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross