Het is een vraag die me een lange tijd heeft bezig gehouden: welke camera past bij mij? Het aanbod is groot en dat maakt kiezen lastig. 📸
Inhoudsopgave
- #1 Welke beeldsensor heb ik nodig?
- #2 Hoeveel megapixels heb ik nodig?
- #3 Fotografeer ik met weinig licht?
- #4 Welke functies heb ik nodig?
- #5 Uit welke camera's kan ik kiezen?
- Compactcamera
- Actioncamera
- Systeemcamera
- Spiegelreflexcamera
- Instantcamera
Wordt het analoog of digitaal? Ben ik vaak onderweg? Fotografeer ik met weinig licht? Mag ik opvallen? Hoeveel zoom wil ik? Zo kan ik nog even doorgaan. Daarom is het noodzakelijk om goed onderzoek te doen, en geen overhaaste beslissingen te nemen.
Om je op weg te helpen, stel ik hieronder een aantal belangrijke vragen om bij stil te staan – en licht ik ze uiteraard ook toe. Zo word je een expert op het gebied van camera's. Je weet precies wat je wilt!
#1 Welke beeldsensor heb ik nodig?
De beeldsensor is het belangrijkste onderdeel van de camera. Daarom is het verstandig om daar eerst over te beslissen. Je weet dan direct welke prijsklasse en type camera's interessant zijn.
De beeldsensor is verantwoordelijk voor de beeldkwaliteit. Het originele formaat van een beeldsensor is fullframe: 24 × 36 mm. Dit formaat levert beeld van een hoge kwaliteit, ook in omstandigheden met weinig licht. Het enige nadeel is het prijskaartje. Deze beeldsensor vind je terug in professionele camera's.
Een beeldsensor met een kleiner formaat heeft een cropfactor. De cropfactor verschilt per camerafabrikant. De foto wordt bijgesneden, waardoor de brandpuntafstand vergroot. De brandpuntafstand is verantwoordelijk voor de beeldhoek en het zoombereik.
Vermenigvuldig de brandpuntafstand met de cropfactor. Zo ontdek je de daadwerkelijke brandpuntafstand. Je hebt bijvoorbeeld een 50 mm-lens voor een Canon-camera met APS-C-sensor, welke een ×1.6 cropfactor heeft. Vermenigvuldig deze twee getallen met elkaar, en je komt uit op een brandpuntafstand van 80 mm.
Een kleine beeldsensor levert een slechtere beeldkwaliteit, en presteert matig met weinig licht. Het voordeel is wel dat deze sensor goedkoper is om te produceren, en dat zie je terug in de prijs.
#2 Hoeveel megapixels heb ik nodig?
Een professionele spiegelreflexcamera heeft 12 megapixels, en schiet betere foto's dan een telefoon met 20 megapixels. Hoe kan dat? De megapixels zeggen vooral iets over de afdrukkwaliteit. Ook het formaat van de beeldsensor is belangrijk hierbij.
Een kleine beeldsensor met te veel megapixels is niet wenselijk. De megapixels hebben te weinig ruimte, en zijn daardoor goed zichtbaar met weinig licht of een hoge ISO. De ISO bepaalt – in het kort gezegd – de lichtgevoeligheid van de beeldsensor.
Voor meeste situaties is een camera tussen de 10 en 20 megapixels voldoende. Ben je van plan foto's af te drukken op formaten groter dan 20 × 30 cm, en vind je het belangrijk dat de foto op groot formaat haarscherp is?
Ga dan op zoek naar een fullframe-camera. Deze heeft een grote beeldsensor, waardoor de megapixels voldoende ruimte hebben. Er passen meer megapixels op de sensor zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.
#3 Fotografeer ik met weinig licht?
Als je fotografeert met weinig licht, dan is een fullframe-camera al een stap in de goede richting, maar er zijn meer opties waardoor je meer licht in de camera krijgt.
Dit doe je met een lichtsterke lens. Deze lens heeft een grote diafragma-opening. Dat heeft een laag diafragma-getal zoals f/1.4 of f/2.8. Een laag diafragmagetal zorgt niet alleen dat meer licht binnen gelaten wordt, het geeft ook de bekende – en veelal geliefde – onscherpe achtergrond. Dit noem je scherptediepte.
Een andere optie om meer licht te krijgen, is door het zelf te creëren. Je hebt hiervoor 3 mogelijkheden:
- De ingebouwde flitser. De flitser zit aan de voorkant van de camera, of klapt uit wanneer je de flitsfunctie aanzet. Het licht komt met deze flitser altijd van voren.
- Een externe flitser geeft meer vrijheid. Deze bevestig je aan de camera of zet je neer op een statief. Het is mogelijk om de flitskop te draaien, waardoor je zelf bepaalt vanuit welke hoek het licht op het onderwerp valt.
- Heb je voldoende ruimte, en ga je professioneel aan de slag? Maak dan gebruik van externe lampen. Bouw een complete studio met flitslampen of daglichtlampen.
#4 Welke functies heb ik nodig?
Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarom is het handig om voor jezelf een lijstje te maken met functies die jij praktisch vindt.
- Gps. Als jij veel reist, dan is dit een geweldige functie. De camera slaat de locatie van de foto automatisch op in de metagegevens. Op die manier vind je snel terug waar een specifieke foto gemaakt is.
- Connectiviteit. Tegenwoordig zijn de meeste camera's uitgerust met bluetooth of wifi. Hiermee verstuur je eenvoudig foto's en video's door naar je laptop, telefoon of tablet zonder kabel.
- Filmen. Wil je naast fotograferen ook filmen? Kies een camera met videofunctie die minimaal een resolutie van Full HD of hoger (4K) ondersteunt. Vergeet ook niet de audio. Geen enkele camera heeft een microfoon van topkwaliteit. Voor het beste resultaat koop je een externe microfoon.
- Kantelbaar lcd-scherm (met touchscreen). Draai het kantelbare lcd-scherm zodat je lastige hoeken zonder moeite vastlegt. Ook als je vlogt of graag selfies maakt, dan is dit handig. Met behulp van touchscreen navigeer je razendsnel door het menu, of je stelt gemakkelijk scherp op het onderwerp.
- RAW. Jpg is de standaard bestandsformaat voor het opslaan van foto's. De camera past hierbij zelf correcties toe en comprimeert de foto. Daardoor blijft het bestandsformaat klein. De beste optie is om te fotograferen in RAW. Het bestandsformaat wordt gigantisch, maar de kwaliteit in de nabewerking is aanzienlijk hoger.
#5 Uit welke camera's kan ik kiezen?
Tijd voor de volgende stap: de beste camera uitkiezen. Hieronder benoem ik de verschillende soorten camera's die nu op de markt zijn.
Compactcamera
Een compactcamera heeft een klein formaat en is licht van gewicht. De camera is uitgerust met een 1/2.3" sensor en heeft een vaste lens. Geef daarom tijdens de aankoop voldoende aandacht aan de lens, want je kunt hem niet vervangen.
Wil je meer zoom? Ga dan voor een travelzoom-compactcamera, superzoom-compactcamera of een geavanceerde compactcamera. Deze camera's hebben meer instelmogelijkheden, en bevatten een lens met een hoger zoombereik.
Niet alle compactcamera's hebben een zoeker. Als deze ontbreekt, dan zie je het beeld op een lcd-scherm. Dit is minder handig wanneer je buiten fotografeert, want de zon geeft vervelende reflecties op het scherm. 🔆
Filmen met een compactcamera gaat automatisch. De beste resolutie is Full HD of 4K. Verwacht ondanks de hoge resolutie geen professioneel resultaat. Daarvoor heb je een betere beeldsensor en goede verwisselbare lenzen nodig.
Wat fotografeer je met een compactcamera?
Met een compactcamera leg je snel bijzondere momenten vast in goede kwaliteit. Fotografeer onder andere bruiloften, verjaardagen en vakanties. Het compacte ontwerp maakt van de camera een goede reiscamera.
Hoe fotografeer je met een compactcamera?
De bediening is eenvoudig, mede omdat de compactcamera beperkte instelmogelijkheden heeft. Dat zorgt voor een goede kwaliteit foto zonder enige kennis van fotografie. De camera doet het werk voor jou! Richt de camera op het onderwerp en klik om de foto te maken.
Wie fotografeert met een compactcamera?
Voelt fotograferen met de telefoon als een beperking? Dan is een compactcamera precies dat wat je zoekt. Deze camera geeft foto's van betere kwaliteit, heeft een langere accuduur en biedt meer zoom dan een telefoon. Deze camera is perfect voor degene die zonder gedoe een goede foto wilt.
Prijsklasse
De kleine beeldsensor zorgt voor een aantrekkelijke prijs. Voor een paar honderd euro heb je een kwalitatief goede compactcamera. De goedkoopste heb je in huis vanaf € 100. Er zijn ook geavanceerde compactcamera's met meer functies. Deze camera's kosten rond de € 1000.
Voordelen compactcamera:
- Betere zoom dan een telefoon
- Betere kwaliteit dan een telefoon
- Makkelijk mee te nemen
- Makkelijke bediening
- Goedkoop in aanschaf
Nadelen compactcamera:
- Niet de hoogste kwaliteit fotografie
- Weinig instelmogelijkheden
- Minder kwaliteit met weinig licht
- Geen verwisselbare lens
- Niet alle camera's hebben een zoeker
Actioncamera
Hou je van actie? Kijk dan naar de beste actioncamera. Deze camera richt zich vooral op video, maar bepaalde exemplaren maken ook foto's.
Dit zijn de kleinste en lichtste camera's. Dat is de reden waarom de camera een kleine beeldsensor bevat. De actioncamera heeft een vaste lens. Dit is een groothoeklens. Daardoor zie je veel van de omgeving, en treed vervorming van het beeld op.
De camera is robuust, en wordt meestal geleverd met een waterdichte behuizing. Dat maakt het een goede onderwatercamera. De accu gaat niet lang mee, omdat filmen veel energie vraagt. Koop daarom een reserveaccu of twee.
Een actioncamera heeft een goede connectiviteit. Ze maken verbinding via kabel, wifi of bluetooth. De meest geavanceerde actioncamera biedt zelfs de mogelijkheid om te livestreamen!
Wat fotografeer je met een actioncamera?
Met deze camera leg je de meest extreme momenten vast op het land – en in het water, indien de camera waterdicht is of een waterdichte case heeft. Ook deze camera is een ideale reisgenoot. Neem de camera mee naar wintersport of andere actieve bezigheid.
Hoe fotografeer je met een actioncamera?
De bediening van een actioncamera is eenvoudig. Als de camera geen touchscreen heeft, dan duurt het langer om door het menu te navigeren.
Wie fotografeert met een actioncamera?
Deze camera is voor de echte avonturier. Leg de actie vast terwijl je fietst, rent, zwemt of surft. Bevestig de camera aan een helm of stuur met de bijgeleverde mounts. En als het plezier voorbij is, dan deel je de beste momenten online met vrienden en familie.
Prijsklasse
Door de kleine sensor blijft de actioncamera betaalbaar. Koop de goedkoopste al vanaf € 25. Het duurste exemplaar heb je in handen voor maximaal € 500.
Voordelen actioncamera:
- Compact en licht
- Robuust
- Handige functies waaronder slow-motion, timelape en livestreamen
Nadelen actioncamera:
- Geen zoom
- Kleine beeldsensor
- Focus minder op fotografie
- Altijd een groothoeklens
- Korte accuduur
Systeemcamera
Een goede systeemcamera is ondanks zijn kleine formaat en lichte gewicht een echte krachtpatser. Als je mensen fotografeert dan komt een systeemcamera minder intimiderend over dan een flinke spiegelreflexcamera.
Deze camera heeft digitale zoeker. Daardoor zie jij direct wat de instellingen met een foto doen. Je maakt minder gauw een onder- of overbelichte foto.
Ook scherpstellen gaat makkelijk: de digitale zoeker zoomt in op het scherpstelpunt voor meer nauwkeurigheid. Een nadeel van deze zoeker is dat er een lichte vertraging zitten tussen de werkelijkheid en dat wat je door de zoeker ziet.
Door de digitale zoeker is een spiegelhuis overbodig. Daardoor maakt de camera geen geluid. Dat is handig als je niet wilt opvallen, bijvoorbeeld wanneer je aan wildfotografie doet. Er zijn ook systeemcamera's zonder zoeker. Koop een lcd-viewfinder als je last hebt van reflecties door de zon.
Een systeemcamera beschikt over een Micro Four Thirds-, APS-C- of fullframe-sensor. Deze geven een professionele beeldkwaliteit. De camera heeft verwisselbare lenzen. Zo kies je zelf de geschikte lens voor de foto. Het aanbod in lenzen is nu nog beperkt. Houd er ook rekening mee dat een lens de camera zwaarder maakt.
De systeemcamera is snel. Dat komt onder andere door een snelle beeldprocessor. Deze schiet met gemak meerdere foto's per seconden. Bovendien is de videokwaliteit van de systeemcamera ultiem. De camera filmt in HD of 4K. Goede lenzen geven al snel een professioneel resultaat.
Wat fotografeer je met een systeemcamera?
Een systeemcamera is goed met video, en dat maakt het de beste vlogcamera. Je verbluft je volgers met de hoge kwaliteit! ✨
De snelheid maakt het een geschikt toestel voor sportfotografie of natuurfotografie. Ook voor straatfotografie is deze camera ideaal: het is minder opvallend en intimiderend dan veel alternatieven, en dan vooral de spiegelreflexcamera.
Hoe fotografeer je met een systeemcamera?
De bediening van een systeemcamera is eenvoudig, maar vereist wel wat kennis van fotografie. Als je al een spiegelreflexcamera in huis hebt, dan voelt een systeemcamera in eerste instantie beperkt. De camera is compact, en daardoor is er minder ruimte voor knoppen. Daarom stel je sommige opties in via het menu.
Wie fotografeert met een systeemcamera?
Wil je maximale artistieke vrijheid, en voelt een spiegelreflexcamera te groot? Ga dan voor de systeemcamera. Deze camera is inmiddels ook geliefd onder vakfotografen en filmmakers.
Ook studenten en hobbyisten kunnen prima uit de voeten met deze camera. Door zijn compacte formaat en snelheid is het makkelijker om dat ene bijzondere moment vast te leggen.
Prijsklasse
De prijs is voor het grootste deel afhankelijk van de beeldsensor. Een systeemcamera met cropsensor kost minimaal € 400. Dit is goedkoper dan een exemplaar met een fullframe-sensor. Daarvoor betaal je minimaal een bedrag van € 1400.
Voordelen systeemcamera:
- Licht en compact
- Hoge beeldkwaliteit
- Verwisselbare lenzen
- Camera maakt geen geluid
- Minder slijtagegevoelig dan een spiegelreflexcamera
- Snelheid: meerdere foto's per seconde
Nadelen systeemcamera:
- Lenzen zijn duur
- Lenzen zijn zwaar
- Minder aanbod in lenzen dan spiegelreflexcamera
- Vertraging in de zoeker
- Niet alle camera's hebben een zoeker
Spiegelreflexcamera
Een spiegelreflexcamera wordt ook wel DSLR genoemd. Dit type camera bevat een spiegelhuis. Het licht schijnt de lens in, en komt op de spiegel terecht. De spiegel weerkaatst het licht naar de zoeker. Dit noem je een optische zoeker.
Je ziet door de zoeker de werkelijkheid, en niet het uiteindelijke resultaat van de foto. Daardoor zie je niet hoe je instellingen de uiteindelijke foto beïnvloeden. Het is dan ook makkelijk om een over- of onderbelichte foto met een verkeerde witbalans te maken als je niet weet waar je mee bezig bent.
Zodra je de foto maakt, dan klapt de spiegel samen met de sluiter omhoog. Het licht schijnt vervolgens op de beeldsensor, waardoor de foto ontstaat. Het omhoog klappen van de spiegel maakt geluid.
De DSLR heeft een APS-C- of fullframe-sensor. Dat maakt de camera geschikt voor (semi)professioneel gebruik.
De nieuwste modellen bevatten een HD- of 4K-videofunctie. Investeer in een kwaliteitslens en microfoon, en je maakt opnamen met een kwaliteit geschikt voor de bioscoop. 📽️
Wat fotografeer je met een spiegelreflexcamera?
Voor goede portretten, architectuurfoto's of studiofoto's is een spiegelreflexcamera noodzakelijk. Het brede aanbod aan lenzen maakt de camera geschikt voor praktisch iedere opdracht.
Hoe fotografeer je met een spiegelreflexcamera?
Bepaal eerst welke lens je nodig hebt. De bediening van een spiegelreflexcamera vraagt om enige kennis van fotografie. Idealiter begrijp je de concepten van sluitertijd, diafragma en ISO voor je aan de slag gaat. De knoppen zijn handig geplaatst, waardoor je tijdens het fotograferen de instellingen aanpast.
De instap-modellen beschikken over een automatische functie, maar als je deze gebruikt dan behaal je niet altijd het gewenste effect. Voor meer snelheid gebruik je halfautomatische functies. De camera bepaalt dan zelf de sluitertijd of diafragma.
Wie fotografeert met een spiegelreflexcamera?
Praktisch iedere vakfotograaf heeft een spiegelreflexcamera in huis, want voor artistieke vrijheid is deze camera onmisbaar. Deze camera biedt de meeste instelmogelijkheden en heeft het grootste aanbod in lenzen en accessoires.
De instapmodellen zijn geschikt voor studenten of amateurfotografen. Deze bevatten een cropsensor, en dat is voordelig voor de prijs! Bovendien bevat de camera minder knoppen en dat voelt minder overweldigend.
Prijsklasse
Een spiegelreflexcamera is de duurste type camera op de markt. Het goedkoopste exemplaar met cropfactor heb je in huis vanaf € 450. Hier zit ook een standaard lens bij inbegrepen. De beste fullframe-camera koop je voor maximaal € 3500.
Voordelen spiegelreflexcamera:
- Hoge beeldkwaliteit
- Camera heeft grip
- Verwisselbare lenzen
- Groot aanbod in lenzen en toebehoren
- Altijd een zoeker
- Lange accuduur
Nadelen spiegelreflexcamera:
- Groot en zwaar
- Slijtagegevoelig
- Duur in aanschaf
- Kennis van fotografie vereist
- Camera maakt geluid tijdens het fotograferen
Instantcamera
Een instantcamera is analoog of digitaal. De analoge versie ontwikkelt de film direct, waardoor binnen enkele minuten een beeld ontstaat op het papier. Het is niet mogelijk op de foto op te slaan of te bewerken. Met de digitale instantcamera kan dit wel.
De beeldkwaliteit van een instantcamera is niet het beste, maar voor het formaat van het lichtgevoelige papier voldoet het. De foto's hebben een typische analoge sfeer.
De vaste lens is gemaakt van plastic of glas. Sommige cameramerken bieden de optie om accessoires erbij te kopen zoals kleurenfilters voor de lens. Ook het lichtgevoelige papier is beschikbaar in diverse formaten en kleuren.
Wat fotografeer je met een instantcamera?
Met een instantcamera leg je direct bijzondere momenten vast. Maak foto's op een verjaardagsfeest of bruiloft en deel de foto's met vrienden en familie, of plak het in een fotoboek en bewaar mooie herinneringen voor later.
Hoe fotografeer je met een instantcamera?
Een instantcamera is makkelijk te bedienen. Richt op het onderwerp, en maak de foto. Ik heb wel enkele tips voor het beste resultaat. Zorg dat je minimaal een meter afstand hebt tussen de camera en het onderwerp. Daardoor weet je zeker dat het onderwerp scherp is.
Wie fotografeert met een instantcamera?
Een instantcamera is voor iedereen die herinneringen wilt vastleggen én bewaren.
Prijsklasse
Een traditionele analoge instantcamera kost tussen de € 50 en € 200. Voor het lichtgevoelige papier betaal je ongeveer € 20 voor 8 foto's. Digitale instantcamera's vallen in dezelfde prijsklasse met goedkopere prijzen voor het papier. Daarvoor betaal je rond de € 12 voor 20 foto's.
Voordelen instantcamera:
- Direct resultaat
- Makkelijke bediening
- Robuust
- Geen accu nodig
Nadelen instantcamera:
- Beeldkwaliteit is middelmatig
- Fotopapier is duur
- Fotopapier heeft houdbaarheidsdatum
- Neemt veel ruimte in beslag
Conclusie
Zoals je hebt gemerkt, is het aanbod groot. Het antwoord op de vraag: "Welke camera past bij mij?" is daarom voor iedereen anders.
Er zijn kleine robuuste camera's voor de momenten vol actie, maar misschien kies je liever een analoge instantcamera voor direct resultaat en een nostalgisch gevoel. Voor creatievelingen die veel bezig zijn met fotografie is een spiegelreflexcamera of systeemcamera een goede optie.
Bedankt voor het lezen! Laat je mij hieronder weten welke camera je kiest? 📷